Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, co byste doporucily pro syna, ktery je nesoustredeny a nepozorny ve skole? ADHD neprokazano, pouze zkrizena lateralita. Je navic tremista, mozna lehce uzkostny. Mam na mysli prirodni reseni. Co vam pomohlo? syn ma 7, je ve druhe tride. Dekuji.
Muzes zkusit koupit knihu Joga prstu.
Jsou tam cviky i na soustredeni i na tremu, strach. A muzete spolu pravidelne cvicit.
Malý ve druhé třídě začal užívat Eye q - určité zlepšení učitelka ve škole zaznamenala, ale zase to nejsou zázraky. Měl štěstí na učitelku - byla trpělivá, dala mu dostatek času, zlepšuje se to časem a tím, jak dospívá, ale s časovým omezením u testů - např. bojuje stále. Je to hrozně moc o učitelích - někteří mu dají šanci, někdo se s ním nemazlí.
Nácvik relaxačních cvičení a vždycky po ránu a večer zklidnit mozek.
Plus záměrně a cíleně podporovat jeho sebedůvěru a samotatnost, skutky a tím, co postupně zkouší, ne jen slovy.
Docela dobré na práci s úzkostí jsou různá asijská bojová cvičení - tak která pracují více s filosfoií, než se sportovním výkonem - kung-fu, aikido a podobně.
pečlivka z něj nikdy nebude, ale čím dříve se naučí překonávat a čelit běžné úzkosti, tím snáze mu to půjde. Zároveň, když už nebude jeho hlava zaplavená panikou, že zase něco pokazí a někoho tím zklame/někdo na něj bude křičet/zase mu bude někdo něco vyčítat, tak mozek bude fungovat lépe a méně roztržitěji.
Tohle jde praktická a šikovní knížka
Já zkusila bachovky, upravit stravu, cvičení jógy.. Zlepšení ano, ale minimální.
Nejvíc pomáhá „tvrdý“ režim. Přesně dodržovat bod po bodu, pořád dokola. Ono se to vryje do hlavy jako automatika. A to jim dodává sebejistotu.
My jde do PPP příští měsíc a doufáme, že budeme mít ADHD. Pokud to nemají v papírech, tak pak doufat v trpělivost učitelky.
Dekuju vsem za rady. Zajimalo by mne, jestli se to Eye Q nejak specialne lisi od bezne dostupneho rybiho tuku? Pripada mi to hrozne drahe, v podstate jde prave o rybi tuk plus jeste pupalkovy olej.
@Ou vyjadrila jsi to presne, nekdy mam pocit, ze ma hlavu zaplavenou panikou
a pritom neni proc, nestresujeme ho. Tu knihu uz jsem si objednala.
Jak podpořit nesoustředěné a nepozorné dítě? Zatím do školy nechodí. Ovlivňuje to běžné fungování.
No asi tak - nestresovat, brát ho tak jak je, co nejvíc podporovat. Ber to tak, že pokud je normálně živé a nezralé, tak se to zhruba do začátku školní docházky spraví,
a jestli se opravdu jedná o poruchu soustředění, tak takové je a takové zůstane už do dospělosti, když se ho budeš snažit předělávat, tak ho to buď zlomí nebo zasekne, když mu budeš co nejvíc pomáhat, tak je pravděpodobné, že se ti samo bude snažit vyjít vstříc a přizpůsobit se ti. Když chceš, aby se obléklo, tak podávat oblečení v pořadí, v jakým se má obléknout, žádné poslat ho, ať se oblékne. Když chceš, aby si uklidilo, podávat věci a říkat, kam je má uklidit. To mluvení přímo - to je
. Všímej si, k čemu utíká a zajímat se o to s ním, vydrží mu soustředěnost a dostane se do „flow“ - takové supersoustředěnosti. Když se budeš snažit připoutat pozornost, tam kam chceš ty a ne on, bude to stejně, jak když leješ vodu do síta. Školu pak vyber nějakou spešl - projektovou, zaměřenou na děti a ne na vzdělávací osnovy.
Nechci ho měnit a ani nijak lámat. Chci mu pomoct, aby fungoval.
Dneska utíkal k tomu, aby si stoupal u zdi na hlavu. Včera házel toaleťák do záchodu a v pondělí házel shnilá jablka na kompost tak, aby se co nejvíc rozprskla po dřevě. Oblékání dělám s ním, ale je to stejné, protože ho rozptylují já. Trvá to dlouho. Ve školce ho učitelky oblékají, aby šli ven. Školu tu máme široko daleko jednu, tam si vybírat nemůžeme.
Mas moje deti? Co delat? Vydrzet. Nejstarsi dceri bylo sest, nastoupila do ZS a konecne se to zacalo trochu lamat. Ale rano teda oblikam i ji, jinak bychom museli vstavat o hodinu driv. Zkousela jsi pocitani? To na moje celkem funguje - nez napocitam do XX, budes obleceny (do 20 tak akorat staci na pyzamo
).
To není nesoustředěné dítě. Fakt nemůžete chtít po předškolákovi nasazení ambiciozního studenta.
Navíc je docela dobře možné, že toho po něm chcete moc, je přetížený, nebaví ho to a takhle jeho mozek reaguje, aby z toho nezačal být úzkostný.
Jestli chodí do školky, tak se vykašlete na veškeré další drilování vydávané za rozvoj dítěte.
@Ou musíme denně dělat logopedii a grafomotoriku. Takže pracovat s nim musím.
A asi máme přetížené dítě od narození.
Podle článku jsem asi divný rodič, protože syn je pořád venku, hraje si s dětmi z okolí, má mantinely, nutim ho doma pomáhat,ji hodně ovoce a zeleninu, sladké dávám minimálně.
To chce klid a nohy v teple. ![]()
A teď si představ, že máš takové 9 leté a vedle něj 2.5 leté. Mladší stačí říct jednou, starší 1000× a ještě musíš zkontrolovat
To si pak občas říkáš, že je to dítě snad úplně bl.bí ![]()
Ale bohužel, špatná pozornost dělá hodně.
Mně se osvědčila rutina. Každý den to samé. Mít pevný program. Časem si zvykne a začne dělat věci samozřejmě. Problém je pak změna. A u nás se to moc nezlepšuje ![]()
Mám dceru, v PPP diagnostikována porucha pozornosti, dysothografie a znaky dyslexie…už je nyní v 6.tř. Podpora ve škole nějaká doporučení poradnou, otázka je, jak nelaxně k tomu budou prakticky přistupovat ve škole. Co mohu doporučit, tak je mnou aktuálně přečtená knížka „Jak na ADHD a problémy s pozorností“ Britta winter. Sice je to od německé autorky, ale je tam mnoho praktických použitelných rad a návrhů napomůcky. Dcera je též úzkostná, takže problémů je pak doma celá řada, často nespolupracuje, nebo spíš obtížně a je to o nervy všech. ![]()