Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, mám doma petimesicni dvojčata, co za celý den spí cca jen dvě hodinky. Nadruhou stranu ale spí celou noc bez probuzení, takže si rozhodně nestěžuju. Mým problémem je, že nikdy nespí najednou
První chlapeček se vzbudí ráno o hodinu i hodinu a půl dříve, než druhý, ale jíst nechce… Chce si hrát a jí až za tu hodinku s bráchou, kterého stejně musím vzbudit, aby mi jedli stejně. Tím, že první vstává dřív, tak taky po jídle většinou usne a druhý je vzhůru. Pak se vzbudí první a druhý usne. Takto celý den až do večera, naštěstí aspoň teda jí ve stejnou dobu, večer usínají ve stejný čas. Jenže… Tím, že se ve spánku stále střídají a když nespí, tak pořád vyžadují pozornost, nezvládám doma absolutně nic udělat. Kolikrát jsem ráda, když jim stihnu uvařit zeleninu k obědu. Přes den mám i děsný problém je uspat a přitom vypadají opravdu unaveně… Omlouvám se, pokud toto téma přijde přijde „nenormální“, ale jsou to mě první děti a já moc nevím, jak sis tím vším poradit a třeba i něco stihnout doma. ![]()
Jiná kluci jsou celý den k nezastavení, pořád sebou hází že strany na stranu, pusu celý den už teď nezavřou a když je náhodou nechám „samotné“ s hračkami, tak vydrží max pět minut. ![]()
Mne to prijde normalni a zvladas to pekne
nekdo ma co delat jen s jednim ditetem, natoz nastridacku
drz se
spis mas teda mega stesti a preju Ti, at jim to spani pres noc vydrzi i nadale, moje deti v noci nespi, starsi az ve 4,5 letech poprve celou noc
V kocarku nejsou v pohode?
Jinak byt nemam dvojcata, tak dcera pokud ji nemam v nositku nebo nelezim s ni v posteli, tak neda vic jak 30min spanku..takze pokud bych se spolihala na spanek, zijeme v chlivku
doporucuju bud je ucit asistovat u uklidu nebo dalsich cinnosti nebo si najit pani na uklid a delat jen to nejnutnejsi ![]()
@Elea9 já mám dnes už sedmileta dvojčata. Dělala jsem to tak, že když se ráno vzbudil jeden, tak jsem vzbudila i druhého měli oba snídani a pak šli najednou spát. Stejně tak i po odpoledním spánku. Po nějaké době (tak týden dva) už se automaticky budili spolu a je to tak dodnes.Ted už se však vzbudí sami, když náhodou jeden spí dyl
Dodnes platí, že bez sebe by nesnidali ![]()
@JednaPrazacka bohužel v kočárku brečí protože z hluboké korbičky nevidí ven
Už se těším, až budou sedět… Celkem jsem i uvažovala dát jim už tu sedací korbičky a úplně ji položit, aby leželi a zároveň viděli ven.
v nosítku je nemůžu moc nosit kvůli zádům..no a v posteli se mnou odmítají spát, v posteli je zkoušel uspat i manžel… A nic.
a samozřejmě až budou větší a budou aspoň trošku chápat, tak hned budou u úklidu asistovat, bohužel teď je to ještě nereálné…
@Stonyllka tak já když vzbudím druhého dřív než v půl osmé tak řve a řve a řve, nakonec mi u jídla stejně usne.
a ten první se vzbudí, ale flašku plive (což nechápu po celé noci bez jídla) a prostě si chce jen hrát asi. ![]()
@blumen mě naštěstí spí celou noc od dvou měsíců, nejdřív spali sedm hodin, pak osm atd… Teď by ten druhý spal klidně dvanáct a děsně vyvádí, když ho vzbudím dřív, než o té půl osmé, nejlépe až v osm ![]()
@Elea9 tak ty noci vam fakt zavidim
ten den ne, ale nekdy, za par let, bude lip
drz se