Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. mám dotaz. když malému čistím ouška tak jedno se krásně vyčistí a druhé vůbec. jakkdyby tam neměl žádný maz. tak jsme byli i dr.,který nám řekl že si máme koupit olejíček ve spreji, který to bude vlastně čistit- neřekl přesně jaký. Když jsem přišla do lékarny tak mi řekli že je to v pořádku že se ouško vůbec čistit nemusí, že jsou to zbytečně vyhozený peníze za olejíček. což se mi tedy moc nezdá. tak vás prosím o názory a vaše zkušenosti. děkuji.
Kolik je malemu? Ucho se u miminek cistit nemusi, dokonce primo nema. Ja jsem necistila, vzdycky jsem pockala, az se mu ten maz vylouci sam a pak jen setrela kapesnickem. Na olejicek bych se teda zvysoka vybodla.
@sabinka23 Uši čistim, když vidim maz. Pokud nevytéká ven, tak by se tam nemělo vůbec sahat. ![]()
My když jsme chodili s Vítkem v kojeneckém věku na vaničky, tak mi lektorka říkala, že takhle malým prckům sevůbecouška čistit nemusí, akorát pak vzíz kousek toaleťáku a udělat takový trychtýřek a strčit jemně do ouška, aby to vycucalo vodu.
Já bych to asi nehrotila, prostě má ouško čistý.
Tak nevyhazuj peníze za olejíček ve spreji a sem tak do ouška kápni malinkato olivového oleje (já v něm namočím uchošťour a jemně na okraji zvukovodu otřu). Ušní maz se rozpouští v tuku, tak lze použít cokoli.
Do ucha bych se zbytecne nevrtala, mam bohate zkusenoti se zanety str.ucha u obou deti (nerikam, ze je to z cisteni, je to z rymy), ale okolo usi se u nas chodi v uctive vzdalenosti ![]()
Ousko vycistim opatrne spejli s vatickou, jen pokud se tam něco videt. Resp. maly se mnou v tom kooperuje
- namoci si prst do vody, trochu se s nim povrta v uchu a ja to pak suchou vatickou setru - prach a mazek (namočenou vatičku do ucha nesnasi).
Nic mu do ucha nestrikej, je to zbytecne, akorát mu to bude neprijemny.
Uši zevnitř nečistím, jen zevní zvukovod a do dírky max. s uchošťourem, který má zarážky, jinak ne.
To mě připadá jako blbost, ne? Uši se čistit nemusí. Ani dospělí…stačí jen vytřít to, co je kolem otvoru, ale nezajíždět dovnitř ucha!!! Takže je možný, že ten maz nevyteče, že je ho akorát. Teda řešit, zda má dítě dost mazu v uchu, to mě ještě nenapadlo. Synovi je čistím každý večer, ale většinou okolo otvoru nic nemívá.
Mně to taky dr. poradila, ale u syna až dvouletého. Sprej se jmenuje Vaxol. A to z důvodu, že se mu mazu dělá opravdu hodně. Když jsme u ní byli s teplotami bez jiných příznaků, nemohla mu ucho ani vyšetřit, jestli tam náhodou nemá zánět. Sama mi ale říkala, že to ničemu nevadí, jen to doktorům v tomhle ohledu ztěžuje práci. A ten Vaxol je stejně až od jednoho roku.
@sabinka23 Nám doktorka na orl poradila tu a tam kápnout do ouška parafínový olej z lékárny. Mladší syn má totiž maz zřejmě příliš suchý, nedostává se mu sám ven. Ouška má tak při čištění zdánlivě čistá, suchý maz se jen zatlačí hlouběji. Když pak měl chudák jednou zánět středního ucha, musel mu doktor na pohotovosti při vší té bolesti nejdřív odstranit pořádný špunt z mazu
Proti hromadění mazu by právě měl pomoci olejíček.
@sabinka23 nestrkej vatové tyčinky mimču do ucha, můžeš tím nadělat akorát víc škody než užitku. (můžeš tam ten mázek i nechtěně napěchovat a udělat špunt, přes který pak neodtéká..) Stačí ouška pravidelně při koupání prsty umýt. A budeš mít o problém míň.
Dcerka taky mívá jedno ouško čistší než druhé. Ale když už jsi si tenhle problém vytvořila, zašla bych na ORL, tam kouknou jestli je zvukovod průchodný a čistý a budeš mít jistotu. Nepíšeš kolik malému je..
Holky ty uchoštoury jsou takové vatové tyčinky, jako by se zarážkou..jsou vhodné pro novorozeně a nebo je lepší jenom vyčistit kouskem stočeného čtverečku z buničiny?
Jsem v tom tak trošku lajk, takže moc nevím.. ![]()
Já byla s dcerkou na ORL poprvé v jejích 3 letech a doktor nám řekl, že má úzký zvukovod a špatně jí odtéká maz. Ucho vyčistil a doporučil nám buď koupit v lékárně parafínový olej, nebo prý stačí normální olej na vaření (olivový, slunečnicový)a tak 1× týdně po umývání vlasů dát 2-3 kapky do každého ucha( před kapáním olej zahřát v lahvičce v rukách na tělesnou teplotu). Nakapat v leže na boku do jednoho ucha, nechat cca 10 min působit pak otočit a opakovat na druhém. Potom si už může třeba skákat na hlavě, olej samovolně vyteče, pak otřít jen prstem s pap. kapesníčkem. Když už jsme tam byly, zeptala jsem se i jak čistit uši mladší, 8 měsíční, dcerce. Po koupání jen vytřít suchou plenkou, nebo čtverečkem buničiny. Rozhodně nestrkat žádné uchošťoury(ani ty se zarážkou). Prostě maz co ucho vyloučí jen otřít zvenku.
Dětem se do uší nic nestrká! Maximálně můžeš po koupání vytřít ucho cípem ručníku či gázou.
Maminky, za 1. malý má rok a půl. za 2. ouško samozřejmě čistím jen po okrajích, vevnitř samozřejmě ne. Za 3 doteď jsme s tím problém neměli, vždy jsme to vyčistili okolo- ale teď asi poslední týden tam prostě nic není tak proto tohle řeším!!! vím že se dětem nepichají špejle až do uší!!! dr. mi právě řekl že je v oušku vše v pořádku, ale ať si pořídím ten olejíček, kdežto v lékárně že ať nic nepoužívám, tak proto se ptám na názor!!!není to divný že když doteď tam špína byla a najednou nic???