Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Můj 9-ti měsíční syn má rýmu. Zpočátku jsme neodsávali, jen jsme trochu vytřeli nosík kapesníkem. Teď má ale rýmu hustší a hrozně „chrčí“ Nejvíc, když pije z lahve. Když vezmeme odsávačku (máme tu na baterky), tak začne hrozně hystericky brečet, jen ji vidí. Nevíme si rady. Četli jsme i dost názorů lékařů - někdo doporučuje odsávat, někdo ne. Podle mě není dobrý, když má tu rýmu usazenou. Bojím se, aby mu to nespadlo na průdušky. Když ale odsáváme, tak hrozně brečí a ta rýma se mu spustí ještě víc.
Jaký máte zkušenosti??
Odsávat i přes protesty… ty taky smrkáš, když máš rýmu, ne? Kápnout Vincentku, počkat, odsát a ještě kápnout. Nebo mořskou vodu. Ale rohodně odsávat. A nejlepší je ta na vysavač.
Rozhodně odsávat, představ si, že by sis taky nechala plný dutiny hlenů, taky by se Ti to moc nelíbilo.. navíc z usazené rý y jsou záněty dutin a středního ucha.. ten řev u odsávání se musí vydržet, je to pro jeho dobro. a doporučuju odsávačku na vysavač, tak vysaje všechno
U nas ze zacatku u odsavani brecely obe holky, za dva dny si zvykly. odsávat se nemá porad, třeba 15× za den, ale pokud to viditelne tece, odsat by se mělo, at mu nesteče třeba do ousek apod.
Já jsem vysávala vždycky ráno, večer a před každým jídlem. Pokud to bylo třeba. Mám odsávačku na vysavač, obě děcka protestovaly, ale teď má prcek 2 roky a je schopný se vysát docela slušně sám. Určitě nedej na protesty. Bude hůř ![]()
Malý je 20 měsíců a pláče stále, teď k tomu křičí Máma, máma(volá o pomoc) NENENENe.
Já to dělám tak, že jí položím na deku, dám jí ruce podel těla, zabalím…jí říkám, že si budeme hrát na hada, a řeknu jí jak dělá had( začne dělat sssssss), no v této době jí začínám odsávat a říkat, že to bude dobré.
Po vysání jí hned rozbalím, ponuchnám, ona udělá tytyty na vysavač a po pláči ani památky. Po pár dnech pláče mín a mín.
Rozhodně odsávat. Takový zánět dutin, stř. ucha aj. mi za to fakt nestojí. Používám odsávačku na vysavač a jen ho zapnu a už ječí
Každopádně je to rychlé a efektivní.
Odsavat. Jestli se boji, zkus mu ukazat, ze to delas i ty…a ze je to sranda, smej se u toho, pak mu ji treba pujc do rucicky. Takhle naucil muj muz malyho, aby se nebal. Mladsi syn uz je v pohode, tomu to zas predvedl ten starsi. ![]()
Jsem pro neodsávat, jen fakt ve vážných případech a na doporučení, sama od sebe bych se do toho nepouštěla. Já jsem vždycky několikrát denně prostříkala tou mořskou vodou, krásně se ten nos tím zprůchodnil a bylo to v pohodě.
@kerrankin Dobře ty jsi vyjímka, lae věřím, že min. 90% národa smrká, když má rýmu…
![]()
Odsávat! Syn se zpočátku taky vždycky bránil, ale pak možná zjistil, že se mu uleví a bral to v pohodě, někdy se u toho i smál:-) Strašně mě štvalo, jak mu to tam chrčelo…
Vždycky jsem ho dala na půl hoďky na koníčky, ono to popojelo a pak to odsávačka vycucla jak nic ![]()
Proc neodsavat? Pokud je ta ryma husta a brani mu dychat a potrebuje odtect, ale jelikoz je prave husta, tak to nejde, urcite bych odsavala. Neodsavala bych leda vodovou pruhlednou rymu. Pred kazdym odsatim prostriknout Vincentkou nebo morskou vodou a stejne tak po odsati.
Mě včera mladší sedmiměsiční kejchla na bříšku tak, že jí sopel visel až na zem
Když už pasou koníky, tak je to lepší… teče to samo.
Hlavně, když ta rýma teče a jde odsát, to je paráda, horší je ta zadní…
@kerrankin píše:
Tím jsem chtěla říct, že spousta lidí smrká i zbytečně, čímž si dráždí nosní sliznici, která pak natéká a ucpává nos - a vysmrkat se samozřejmě nedá. To je faktMy jsme odsávali i přes pláč, bohužel se jí pak ten nos okamžitě zase naplnil, jak plakala… Díky tomu se ale krátce po roce naučila smrkat sama.
To chci taky, já to dvouletou ne a ne naučit.
Jinak sohlasím, přehnané smrkání taky není dobře, ale já bych tak neuměla fungovat.
Jako dokud to odtýká, tak je to dobrý, ale kolikrát když to mám zaražený, tak to odsaju i sobě, ono se to hne a hned je to o něčem jiném. A já teda radím neodsávat vleže - většina dětí řve hlavně proto, že se bojí a jsou v zranitelné poloze, mě jednou osvítilo, udělala jsem to klukům vsedě nebo ve stoje, né že by o milovali, ale bylo to bez řevu.