Nesplacená půjčka

3627
13.12.10 17:38

Nesplacená půjčka

Půjčila jsem kamarádce mé mámy 10tis., napsala jsem si Smlouvu o půjčce, kde je napsáno, že peníze vrátí do 20-ti dnů (už je to skoro rok!) a za každý k nesplacení úrok. Maminku jsem uvedla jako svědka, že jsem peníze předala a její kamarádka převzala. Bohužel dodnes mi peníze nevrátila. Obrátila jsem se na uhrazeno.cz-nepomohli mi. Dotyčná dluží, kam se podívá, což jsem nevěděla a spolíhala na mámu, že by nepůjčila někomu nedůvěryhodnému. Co by jste mi poradili? :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
325
13.12.10 17:51

Co na to chceš poradit? :roll:
Myslím, že na tohle se moc poradit nedá. Z člověka, který je zadlužený toho moc nevymlátíš … :roll: Vymahači jsou drazí … a v tomto případě by to asi nikam nevedlo. Přitlačit … přitlačit i na mámu, že je to přece její kamarádka. A pro příště a především, už nikomu nepůjčovat!!! Ani na smlouvu!!! Rozhodně neříkám rodině, to se bere, ale cizímu člověku - nikdy!!!
Hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7485
13.12.10 17:53

Jak píše Vanessska, asi bezvýchodná situace. Bohužel :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ms.H
13.12.10 17:54

tak to je velmi nemilá a složitá situace, mě takto neplatili nájemníci a zůstali mi dlužit dost peněz, když jsem se obrátila na právníka, tak mi řekl, že jelikož ti lidé do práce nechodí a nic nemají a bydlí v podnájmech, tak se nemám ani soudit, protože bych ještě platila soudy a právníky a nic z toho :-( :-?

• Citovat
  • Upravit
3627
13.12.10 18:03

Já vím, jsem hloupá, ale zkuste si představit, že by za vámi s prosbou přišla vaše máma… Práce má asi 4, jen jednu ale na smlouvu, je invalidní důchodce, takže na plat jí šáhnout asi nemůžou. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
13.12.10 18:07
Ewule0712 píše:
Já vím, jsem hloupá, ale zkuste si představit, že by za vámi s prosbou přišla vaše máma… Práce má asi 4, jen jednu ale na smlouvu, je invalidní důchodce, takže na plat jí šáhnout asi nemůžou. :zed:

Oni by jí na plat ani nesáhli. Tyhle papíry pro ně nejsou moc věrohodné, pokud jste to nepsali u advokáta nebo za přítomnosti dvou svědků. Půjčovat někomu, kdo má 4 práce a pořád je v dluzích je charita podle mého :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
325
13.12.10 18:08

Já chápu, že jsi chtěla pomoct. Myslím, že je to milé ale rozhodně by to bylo milejší, kdyby ti máma narovinu řekla jaká je a pokud to nevěděla neměla za ní tak orodovat!
Nikdo neříká, že jsi hloupá to se prostě stane, člověk s dobrým srdcem přece neodmítne svou mámu, ale - spíš bych půjčila ji než nějaké kamarádce, protože kdyby mi to moje máma neměla jak vrátit tak by se mi lépe neslo přes srdce než od nějaké cizí „baby“ :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3627
13.12.10 18:18

Ani máma, ani já jsme nevěděly, že si někde přivydělává, ale spíš jako, že třeba někde za 1000,– měs. uklízí, ne že by měla vyloženě zaměstnání. Ale dřív ke mě chodila na nehty, takže jsem měla pocit, že peníze má, prý jí poslali složenku na nemocenskou na adresu, kde už nebydlí a než se k ní dostane, tak musí zaplatit nájem…no jo, teď už vím, že to byla hloupost a s penězma se asi můžu rozloučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
957
13.12.10 20:35

Napadá mě jen jí napřímo nebo zprostředkovaně pohrozit, že jí udáte za práci načerno, třeba by jí to mohlo vyděsit a přehodnotila by pořadí věřitelů :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
196
13.12.10 20:38

Máš to,alespon Notářem ověřené?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
196
13.12.10 20:41

Jestli ano tak je možno dát tuhle věc řešit dál..v jiným případě se rozluč z penězma. :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
14.12.10 14:02

Ta smlouva je podepsaná oběma stranami - tj. tebou i tou máminou kamarádkou? Pro soud není rozhodné, že podpisy na smlouvě nejsou ověřené (zákon to nevyžaduje).

Babe007 píše:Oni by jí na plat ani nesáhli. Tyhle papíry pro ně nejsou moc věrohodné, pokud jste to nepsali u advokáta nebo za přítomnosti dvou svědků.

Na plat by jí mohl sáhnout jedině exekutor a ten potřebuje tzv. exekuční titul, tj. např. rozsudek soudu. Takže jediný možný postup by byl: zainvestovat do soudního sporu, podat návrh na vydání platebního rozkazu a s pravomocným a vykonatelným platebním rozkazem „jít“ za exekutorem (podat návrh na výkon rozhodnutí). Exekutor může obstavovat účty, strhávat ze mzdy apod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3627
14.12.10 14:12
domi píše:
Ta smlouva je podepsaná oběma stranami - tj. tebou i tou máminou kamarádkou? Pro soud není rozhodné, že podpisy na smlouvě nejsou ověřené (zákon to nevyžaduje).
Babe007 píše:Oni by jí na plat ani nesáhli. Tyhle papíry pro ně nejsou moc věrohodné, pokud jste to nepsali u advokáta nebo za přítomnosti dvou svědků.
Na plat by jí mohl sáhnout jedině exekutor a ten potřebuje tzv. exekuční titul, tj. např. rozsudek soudu. Takže jediný možný postup by byl: zainvestovat do soudního sporu, podat návrh na vydání platebního rozkazu a s pravomocným a vykonatelným platebním rozkazem „jít“ za exekutorem (podat návrh na výkon rozhodnutí). Exekutor může obstavovat účty, strhávat ze mzdy apod…

Ano smlouva je podepsaná mnou, dlužníkem a mamkou jako svědkem, ale není notářsky ověřená. Ještě mě napadlo obrátit se na občansko právní poradnu, ale nevím, jestli vůbec něco vymyslí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
14.12.10 17:42
Ewule0712 píše:
domi píše:
Na plat by jí mohl sáhnout jedině exekutor a ten potřebuje tzv. exekuční titul, tj. např. rozsudek soudu. Takže jediný možný postup by byl: zainvestovat do soudního sporu, podat návrh na vydání platebního rozkazu a s pravomocným a vykonatelným platebním rozkazem „jít“ za exekutorem (podat návrh na výkon rozhodnutí). Exekutor může obstavovat účty, strhávat ze mzdy apod…
Ano smlouva je podepsaná mnou, dlužníkem a mamkou jako svědkem, ale není notářsky ověřená. Ještě mě napadlo obrátit se na občansko právní poradnu, ale nevím, jestli vůbec něco vymyslí. :nevim:

nechci ti kecat, ale myslim, že je to buď 2 svědci nebo notář, poradnu určitě zkus

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
14.12.10 20:16
Babe007 píše:
Ewule0712 píše:
domi píše:
Ano smlouva je podepsaná mnou, dlužníkem a mamkou jako svědkem, ale není notářsky ověřená. Ještě mě napadlo obrátit se na občansko právní poradnu, ale nevím, jestli vůbec něco vymyslí. :nevim:
nechci ti kecat, ale myslim, že je to buď 2 svědci nebo notář, poradnu určitě zkus

To si pleteš se závětí :wink:
Na smlouvách obecně ověřený podpis být nemusí. Výjimkou jsou smlouvy, kde je předmětem nemovitost (kupní, darovací…) :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová