Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Jo a na jeho nastavení má obrovský vliv spánek. Nejlépe spí se mnou v posteli, takže když chci, aby spal, spím s ním. Pokud spí sám, tak vstává kolem páté, jak spím s ním, tak klidně do devíti, ale jak vstanu, tak do 5 minut vstane taky. Takže si ráno čtu a on spí.
PS: Je také rak.
Tipuji že nemáte manžela
![]()
@Anonymní píše:
Sedmiletý syn je pořád nespokojený. Neustále hledá, co by kritizoval, kvůli čemu mrčet a být protivný na celý svět. Dalo by se říct, že to má trochu po mně, taky jsem jako dite byla podobná. S tím rozdílem, že mě si nikdo nevšímal, sourozence jsem neměla, rodice se mnou něco podnikli tak dvakrát za rok, jinak jsme prostě byli doma. Já se svým dětem věnuji, nabízím možnosti programu - stejně i když děláme, co vybere, je protivný. Když si vyloženě udělám čas jen pro něj, je mu to málo, stěžuje si, že se nevidí s kamarády. I když se s nimi vidí, je na pěst, vymrčuje si své, vyvolává konflikty, pořád chce něco jiného než se dělá.T Když ho nechám napospas svému osudu, celý den nedělá nic, jenom se povaluje po obýváku a škodí ostatním (má 2 mladší sourozence). Já nevím, co by si představoval, přijde mi, že neumí vyjít sám se sebou, ani neví co chce, ale vše je už dopředu špatně. Fakt není lehké s tímhle sladit ještě zbytek rodiny. A odmítám tančit kolem něj po špičkách, aby se mu náhodou zase něco nelíbilo. Jak se dá s takovým dítětem vyjít nějak lip?
Co tatínek? Syna to taky občas chytne, tak jde s taťkou dělat „chlapský“ práce a je klid. Ještě pak rád jede na výlet kde nemusí nic ![]()
@Acinore píše:
Tipuji že nemáte manžela![]()
Mám manžela. Ten spí z druhé strany
.
Spime spolu nejvíc v ložnici.
Navíc to není denně. Jen když je krize a vím, že potřebuji, aby se vyspal. Teď přes léto to je častěji.
Jaký to má vliv dokládá to, že to pozná i učitelka ve škole. Je to kamarádka, takze jsme to spolu probíraly.
@Acinore píše:
Co tatínek? Syna to taky občas chytne, tak jde s taťkou dělat „chlapský“ práce a je klid. Ještě pak rád jede na výlet kde nemusí nic
S tatínkem je to samé, i když vyloženě spolu vymysli, co budou dělat, syn to po pár minutách sabotuje, nici danou věc, na všechno mrčí. Manžel po něm pak většinou začne štěkat a skončí to jako obvykle zkazenou náladou celé rodiny. ![]()
@Lu66 píše:
Jestli tohle psala zakladatelka, tak je docela VELKÁ ostuda že nevíš, jaké znamení má tvé vlastní dítě
Já taky nevím, jaké znamení je moje dítě, to se musí? Já vlastně ani nevím, jaké znamení jsem Já nebo muž ![]()
@Anonymní píše:
S tatínkem je to samé, i když vyloženě spolu vymysli, co budou dělat, syn to po pár minutách sabotuje, nici danou věc, na všechno mrčí. Manžel po něm pak většinou začne štěkat a skončí to jako obvykle zkazenou náladou celé rodiny.
A má sport při kterém se opravdu vybije běháním nebo jinak? Obecně na mužskou tenzi fungují kamarádi a sport. Kluk dostal příkazem fotbal, každé oblékání s kecama a pak mu dobrá nálada vydržela téměř až do lšího tréninku.
@tulipán píše:
A má sport při kterém se opravdu vybije běháním nebo jinak? Obecně na mužskou tenzi fungují kamarádi a sport. Kluk dostal příkazem fotbal, každé oblékání s kecama a pak mu dobrá nálada vydržela téměř až do lšího tréninku.
Ano, má fotbal. Díkybohu už mají i tréninky. Ten bezmezně miluje, ale doma se na balón ani nepodívá - že by si třeba kopali s kamarádem, nebo by trénoval nějaké kličky, to vůbec.
Mužská tenze, to je přesný.
![]()
@Anonymní píše:
Ano, má fotbal. Díkybohu už mají i tréninky. Ten bezmezně miluje, ale doma se na balón ani nepodívá - že by si třeba kopali s kamarádem, nebo by trénoval nějaké kličky, to vůbec.Mužská tenze, to je přesný.
![]()
Mám doma totéž v devítiletém vydání (a je to tak
). Všechno je špatně nikdo ho nemá rád, nic ho nebaví.
Byl takový od malinka, ale přijde mi, že se to zhoršilo se začátkem střídavé péče.
Už si pohravam s myšlenkou na psychologa, jestli třeba nemůže mít depresi.
Jo a domácí práce nepomáhají, schválně všechno sabotuje a na to nemám trpělivost. ![]()
Jako nás 6,5 lety syn
asi vzdam touhu jezdit někam na dovolenou, protože to je vždy peklo a přijdeme o další nervy… asi je rozhozeny z nového prostředí a dostane strach ze se bude nudit a je na zabití..všechno špatně, nikam nepůjde ven, všechno dlouho trvá, bolí ho nohy, má hlad, žízeň, nuda… děs…z toho je najednou vpohode a jakoby nic a pak zas negativita…jeho mladší sestra si vše užívá a on nám to všem kazí:( také už se snažíme předcházet jeho blbé nalade a nějako ho pozitivně naladit, ale to je taaak unavujici
děsím se co v září v 1. Třídě…jak to zvládne, strašně špatně snasi neúspěch:(
U nas to ted zacalo probihat taky - nechce ven, nechce si vzit bundu, protoze mu bude teplo, oblece si softky na teplaky, aby mu nebyla zima, venku je vse spatne, to ho nebavi, tamto ho nebavi a co on bude delat kdyz mu bude teplo/zima/nebude se mu libit hriste…Vzdy nabidnu tri napady na reseni a pak uz rikam jen, ze uz nevim, ani jedno se mu nelibi a at popremysli, co by se mu libilo a muzeme to udelat. Jeste na chvilku fnukne a pak si neco najde. Takze se tento jeho trolling snazim nekrmit, prislo mi to totiz jako zpusob manipulace.
Ja nepatrim k ludom ktory bezmedzne zastavaju pozitivnu motivaciu. To ze frfle nepaci sa mu nebavi ho… OK nie kazdeho musi vsetko bavit. Skodit ostatnym, pripadne sabotovat nejaku aktivitu?
Negativna motivacia je v tomto plne opravnena a z mojho pozorovania vyborne funguje. Nie vsetky ciele sa daju dosiahnut pozitivnou motivaciou.
Takové dítě máme doma taky. Vše je špatně. Ve škole jsou všichni proti němu, my jsme proti němu, nic není dobře.
Pokud ho nutím něco dělat, tak scéna kdy ječí, že ho bolí ruce, nohy, hlava, záda.
Každý rok na dovolené scény a řev. Na každém výletě se vzteká a brečí. Je mu teplo/zima, má hlad, žízeň, bolí ho hlava…
Letos poprvé jsem ho přes léto přestala organizovat, sedíme doma a on je šťastný. Dopoledne si dělá, co chce v kombinaci s prací a odpoledne je s kamarádem. Samozřejmě jsou věci, co musí dělat. Ale jak se nesnažím, aby se bavil, netaham ho po výletech a dovolených, tak se uklidnil.
Každý den má rozpis práce a on to plní. Dneska např. utřel všude prach, luxoval a sekal trávu.
Na celé léto máme naplánovaných jen 5 výletů a je úplně spokojený. Víc nechce. Možnost má.
Sourozenec je pořád někde pryč. I jsem byla jen se sourozencem a on zůstal doma. Nechtěl.
Další, co jsme začali dělat, že večer hledáme na daném dni dobré věci. První dny remcal, teď se mu to líbí.
Jo a na jeho nastavení má obrovský vliv spánek. Nejlépe spí se mnou v posteli, takže když chci, aby spal, spím s ním. Pokud spí sám, tak vstává kolem páté, jak spím s ním, tak klidně do devíti, ale jak vstanu, tak do 5 minut vstane taky. Takže si ráno čtu a on spí.
PS: Je také rak.