Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Asi rak
Jestli tohle psala zakladatelka, tak je docela VELKÁ ostuda že nevíš, jaké znamení má tvé vlastní dítě ![]()
Hned bych ho zaměstnala v domácnosti, na zahradě, kolem baráku, apod. 7 letý zvládne spoustu věcí.
@Lu66 píše:
Jestli tohle psala zakladatelka, takje docela VELKÁ ostuda že nevíš, jaké znamení má tvé vlastní dítě
A to jako proč?
Téma znamení zvěrokruhu opravdu neoslovuje každého, bez těchto znalostí se dá úplně klidně žít a už vůbec nic to nevypovídá o kvalitě rodičovství ![]()
Tak muzes ho smerovat tim, o cem si povidate.
Kdyz knoura, co vse je spatne, tak po nem pak chtit, at ti ted rekne zase dve veci, co mu udelaly radost.
Vecer si muzete vsichni rict, co se vam ten den povedlo.
Kdyz jedete autem, muzete kazdy rict, co vidite venku co se vam libi, treba hezky dum, hezka zahrada, zamek, kostel.
Proste cilene se bavit o tech pozitivnich vecech.
@Lu66 píše:
Jestli tohle psala zakladatelka, tak je docela VELKÁ ostuda že nevíš, jaké znamení má tvé vlastní dítě
Tak já znamení nijak nepoužívám, horoskopy považuji za hru se slovy, proto „asi“, do teď jsem to ne potřebovala vědět. ![]()
@Lu66 píše:
Jestli tohle psala zakladatelka, tak je docela VELKÁ ostuda že nevíš, jaké znamení má tvé vlastní dítě
Povahu bohužel nezměníš. Také radím zaměstnat, i když mrčet bude úplně u všeho, bohužel. Možná pracujte spíš sami na sobě vy ostatní, abyste zůstali v klidu a v podstatě si na tom nevyčerpávali energii…
Tohle znám a kolikrát nechápu, protože každý den se něco děje, pořád něco vymýšlím, i přesto si (hlavně jeden syn) najde chvilku, kdy začne takhle prudit a cíleně vše sabotuje.
Bohužel, to taky znám u sebe…měla jsem takové stavy dlouho… i v dospělosti. Měla jsem potřebu lásky a zájmu a jak jsem to necítila, padlo na mě takové depresivní, sabotující chování.
Takže zkouším, jestli to není podobné…takže si někdy beru ven jen jedno dítě (další má tatínek) a tak to nějak rozdělujeme, aby každý cítil, že má rodiče jen pro sebe (aspon na chvilku)
Příspěvek upraven 12.08.23 v 21:28
@prokr píše:
A to jako proč?
Téma znamení zvěrokruhu opravdu neoslovuje každého, bez těchto znalostí se dá úplně klidně žít a už vůbec nic to nevypovídá o kvalitě rodičovství
Jasně, nemyslela jsem to tak
![]()
@Lu66 píše:
Jasně, nemyslela jsem to tak![]()
Jo… už mi došlo, že jsem přehlédla toho smajla na konci Tvého příspěvku
![]()
U nás pomohlo, nechávat si rozhovory o hypotéce, drahé elektřině, co nás trápí, apod. s mužem mezi čtyři oči. Obecně před ním mluvit pozitivně, nepřehánět, ale vypichovat to dobré a mluvit s ním, co hezkého bylo venku, na co se těší… a depky řešit jen když sám začal. Pomohlo to a snástupem puberty začal zase více kritizovat a ne že by neměl pravdu, naštěstí to řekne a doma a ve škole to neventiluje. Navíc se snažím zapojovat doma, práce opravdu leccos vyřeší. Rok to bylo s kecama a ted jen v klidu řeknu, je je potřeba oškrabat brambory, nakrajet zeleninu na salát a dělá s chutí. Dokonce tím přístupem namotivoval zbytek, takže určité práce jsou za odměnu.
Sedmiletý syn je pořád nespokojený. Neustále hledá, co by kritizoval, kvůli čemu mrčet a být protivný na celý svět. Dalo by se říct, že to má trochu po mně, taky jsem jako dite byla podobná. S tím rozdílem, že mě si nikdo nevšímal, sourozence jsem neměla, rodice se mnou něco podnikli tak dvakrát za rok, jinak jsme prostě byli doma. Já se svým dětem věnuji, nabízím možnosti programu - stejně i když děláme, co vybere, je protivný. Když si vyloženě udělám čas jen pro něj, je mu to málo, stěžuje si, že se nevidí s kamarády. I když se s nimi vidí, je na pěst, vymrčuje si své, vyvolává konflikty, pořád chce něco jiného než se dělá.
T Když ho nechám napospas svému osudu, celý den nedělá nic, jenom se povaluje po obýváku a škodí ostatním (má 2 mladší sourozence). Já nevím, co by si představoval, přijde mi, že neumí vyjít sám se sebou, ani neví co chce, ale vše je už dopředu špatně. Fakt není lehké s tímhle sladit ještě zbytek rodiny. A odmítám tančit kolem něj po špičkách, aby se mu náhodou zase něco nelíbilo. Jak se dá s takovým dítětem vyjít nějak lip?