Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Klid, “peřinbaba” je jen podnikatelka, co chce vydělat a tak trochu i obchodnice se strachem, co cílí na vystrašené prvorodičky
Koukám, že u tebe se jí to dokonale povedlo. Ale nemusíš se bát, my mámy máme nějaké instinkty, jak dítě přirozeně správně nosit a tím, že sis nepořídila její (ani jinou podobnou) literaturu, polovysypanou peřinu a jiné vehikly, jsi svému dítěti nijak neublížila ![]()
Vem si to tak, ze 99.99% svetovych matek tu knizku necetlo a jejich deti se normalne vyvyjeji…ja mela deti v zahranici, nikdo tam o to, ze dite nesmi byt pomalu ani sekundu ve vertikalni poloze neslysel a naprosta vetsina deti je tam uplne normalnich. Kdybys videla, jak mi davala v porodnici dite odrihnout sestra…to by Kiedronova asi rovnou dostala infarkt
Oni by zase meli zachvat z polovysypane perinky, dat diteti neco mekkeho do postylky se tam vedlo jako pokus o vrazdu pomalu.
Tim nerikam, ze tam je vsechno spatne, ale vseho moc skodi…a za me dostat matky do stavu, kdy se pomalu boji vlastniho ditete i dotknout, je uplne psycho
A ono to cloveku dost ukaze, ze hodne tech „univerzalnich“ teorii zas tak univerzalnich neni.
Příspěvek upraven 08.05.24 v 14:19
@Popokatepetla ta perinbaba me dostala😅 😅 😅 😅..jako musim rict, ze me kdyz byl malej mimino taky dost vyschyzovala.. no ale nastesti jsem ji pak uz nesledovala a kupodivu dite prezilo😅 🙏
A jak mám teď malou uchopovat když už je takhle velká? Natahuje po mě ručičky, kdy chce na ruku.. já si nějaký nabalování s takhle velkým dítětem ani nedokážu představit ![]()
Prosímtě vyprdni se na nějaký nabalování
Roční dítě zvedni úplně normálně do náruče, jako jsi to dělala doteď. Ta kniha je škvár, snaha vyschízovat matky.
Knihu jsem měla a dost mi dala. Stačí k tomu přistupovat s rozumem.
Dokud jsou všude kolem lidi, co děti předčasně posazují, při chůzi je tahají jako opice a cpou je do chodítek, má smysl.
@vedma007 nemůžu už nic pokazit tím? Nerada bych nějak ten vývoj pokazila. Boha, to jsem vystresovana z toho, teď abych četla nějakou uklidnujici knihu na psychiku ![]()
@Lojzísek chodítko absolutně nepreferuju, nesmí mi přes práh.. prarodiče občas dceru posadili i když ještě neuměla sama ale to se asi děje u více starší generace. Tam jsem to mohla vysvětlovat po dobrým a po zlým a nic, odpověď byla ze to dělali i nám a jsme v pořádku
![]()
Tak za hrusnicek se nemají zvedat malá miminka a nemají se nosit svislé, bortí se jim nezpevněná páteř, dcera má 7,5měsíců, nejčastěji ji zvedám z pozice na čtyřech a opírám zády o sebe nebo zadečkem a trochu v předklonu posiluje záda…knížky jsem kupovala u první dcery a spousta rád tam je fajn a zajímat by se měli všichni!!!mně teda nikdo dcery neprosazoval a vše jsem jim ukázala, jak na to, nebyl s nikým problém…tchýni je vše jedno a vidí je občas a moji rodiče úplně v pohodě…
Roční dítě už se nezveda nabalovanim, to prostě zvednes, jak to jde a jak ho uneses, protože už mu drží hlava i ostatní soucastky
. Můj roční má 13 kilo a nosím ho zásadně v podpaží jako balík.
K té knize je nutno přistupovat jako k inspiraci, nikoli jako k jedinému správnému.
Jak píšou ostatní nehrot to..malá už je velká takže nějaký nabalování nemá smysl..jestli začíná stoupat tak už má svaly trupu dostatečně zoevnene…samozrejme s ní nebudeš pohazovat jako s pytlem mouky že jo…treba já jsem chodítka měla ale nepoužívala…resp občas tam byli posazeni když už sami stali a obcházeli nábytek..čistě jen proto aby se tam chvíli zabavili prohráli s těma hejbadlama a já mohla třeba vydrhnout troubu aniž by mi do ní lezli..😂…možná bych pak neodolala a zavřela je tam a upekla 😝
V životě jsem o nějakém nabalování neslyšela a je mi to fakt úplně jedno ![]()
Takže jsem ji nijak neubližovala?
teď už ji teda mužu zvedat prostě normálně jak jsem byla zvyklá a nemusím mít teda strach, že bych něco pokazila? ![]()
Prosím o anonym, švagrová těhotenství ještě neoznámila.
Jak je zmíněno, švagrová je těhotná a poridila si knihu Něžná náruč rodičů, já jsem ani nevěděla že dítě se má nějak nabalovat apod. Využívali jsme tygrika (odříhnuti) ale nejlíp ji to šlo ve vertikální poloze, hlavičku o mě opřenou (neprehazovala jsem úplně přes rameno) no a jinak jsem dceru zvedala normálně za hrudník/podpaží.. řešila jsem vrozenou vadu nohy (zjištěno v těhotenství) a volbu správného ortopeda apod, pak jsem se soustředila na léčbu oné nožky.. hlavu jsem vždycky ve vertikální poloze přidržovala i při zvedání protože si nejsem vědoma že by jí hlava zapadla dozadu nebo dopředu ač vím že mě na to jednou sestřička v nemocnici upozornila abych dávala pozor na hlavu a že si ji mám raději položit na ruku.. no stejnak mě trápí plno výčitek.. dcera se mi jeví v pořádku vlastně mě to trklo až teď s tou knihou.. malé bude rok, pásla koníky, sedla si, lezla a začíná si stoupat