Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Njn..období vzdoru…skoro tříletá se pořád ještě občas vzteká..začalo to cca v 15m…ale už to je málo a spíš třeba tak že něco zahodí nebo říká na všechno NE…extrém pak je že pláče, nechce jít a řve…ale po zemi už se nevali…zlepšovat se to bude postupně jak bude lépe a lépe rozumět tomu proč něco nejde nebo to nejde hned…prostě pořád dokola vysvětluj a opakuj že chápeš že je z toho nešťastná ale že napřed musíš uvařit oběd, že teď opravdu musí ještě chvilku vydržet sedět v kočárku, že tohle ji nedovolíš protože je to nebezpečné atd atd atd…horší je ten mladší…ten začne šílené rycet, občas u toho ho i zmodrá…začal cca v 10m…těm munje 16m a pořád stejný no…navíc začal kousat…ale je ještě malej…musím zatnout zuby a vydržet…
Příspěvek upraven 27.04.24 v 12:49
U mých dětí to bylo lepší až kolem třetího roku. Ale calecí scénu mi klidně vysekly i ve čtyřech letech. Není důvod být zoufalá. Je potřeba to jen nějak přežít.
Nevím, co bude za půl roku, ale moje malá byla v 18 měsících ztělesněním satana, scény obří, neustále, a kvůli všemu, a teď jako dvouletá je v naprostém chillu.
Tedy samozřejmě nějaké vztekání je (například včera jsem si dovolila zamíchat jogurt, to bylo hodně zlé
), ale oproti těm cca 16-21 měsícům je to nebe a dudy, teď je fakt parťačka. Leccos si dá i vysvětlit, až se občas divím, co tak malé dítě dokáže nějak pochopit a akceptovat. Hodně jí pomohlo, když se rozmluvila.
Samozřejmě je pravděpodobné, že ještě nějaký vzdor do těch 4 let přijde, buď ve 2,5 nebo ve 3…ale teď jsme fakt rádi za tu pauzu, kdy je fakt andílek ![]()
Tak třeba to bude u vás podobně ![]()
![]()
Věř mi, nejsi sama.
Naše malá slečna tohle začala provozovat, ještě když neuměla chodit. Šílené hysteráky xkrát denně, kvůli kravinám.
Např., že chce sama vylézt na houpačku, samozřejmě to nezvládla a když jsem ji tam chtěla posadit, tak se začala válet po zemi a klidně řvala ještě další hodinu.
Má skoro 2,5r a ikdyž je to lepší, tak tohle ji stále popadne třeba 2× za den, ale už vydrží ječet jen 45 minut ![]()
Mluví už solidně, ale myslím si, že to moc nepomohlo, protože stále nerozumí tomu, že něco nemůže, protože…..
Dneska manžel čistil bazén a princezna se začala vysvlékat, že jde plavat.
Můžu vysvětlovat jak chci, že bazén má 14C ![]()
moje 16m rozumi velmi dobre, ale kdyz neni po jejim, tak rev, modrani a hysterak
Horsi je to po navsteve prarodicu nebo kdyz nebyl partner dusledny. Vzteka se, ja ji to v klidu vysvetluji (ha ha ha, snazim se v klidu), obejmu ji, ale stojim si svym a jedeme dal. Tyjo trochu to zni jako z prirucky (
), ale u nas to funguje.
V momente poleveni (prave jako u prarodicu) se hysteraky stupnuji, protoze si mysli, ze tim neceho dosahne..
Uprimne si myslim, ze tohle obdobi vzdoru plynule prejde do puberty
![]()
Jeeeee ta naše 20m cacora se taky vzteká a jak
ale občas mi to přijde vtipný co dokáže a jakým stylem. Občas nervama mlátí hlavou o zem a pak řve ještě víc
to přejde neboj, je to dítě to k nim patří 🤷 je to zdravý jedinec, který si umí prosadit svůj názor 😂 hlavně klid oni jednou vyrostou a budeme na to vzpomínat a smát se nad tím jak byli vzteklý příšery
![]()
Ahoj obracím se na vás s prosbou kdo má nebo měl doma vzteklouny kdy se to zmírnilo? Naše holčička byla strašně zlata, hodná zato tet ji nepoznávam pořád se vzteká. Doma kdyz něco chce a nemůže to dostat, když chce jít ven ale já ještě nemám dovareno, když jí něco nejde, když ji pes něco sebere. Venku když někam nemůže, když sedí delší dobu v kočárku atd atd. Prostě dostane hysterák valy se po zemi a je jí jedno jestli doma nebo venku. Začíná se to pomalu stupňovat už z toho začínám být zoufalá. Kdy to období přejde? Někde jsem četla že až začne mluvit že se to zlepší. No ta naše je upovídaná dost ale mluví svoji Haťmatilkou a nikdo ji nerozumí. Přijde mě jak kdyby mě vůbec nerozuměla když jí něco vysvětluji. Je tohle období vzdoru? Všude čtu že je až kolem dvou let.