Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@terien píše: Více
Asi by mi stačilo, kdyby prostě jenom plakala, nebo se vztekala, mlátila kolem sebe, ale tohle odvádění pozornosti z její strany, mi přijde prostě zvláštní, netypické a přemýšlím, jestli to není nějakým naším chybným přístupem/chováním k ní ![]()
@Anonymní píše: Více
Twl jsou ji 2! Ty ji přestaň pořád něco hustit do hlavy, nutit ji se omlouvat a prostě ji obejmi. Halt to není robot, ale dítě.
Stejně tak by stačilo, kdybys ji jenom objala a neměla potřebu pojmenovávat její emoce ![]()
Navíc, jak můžeš vědět, že cítí zrovna lítost? Třeba cítí vztek nebo smutek ![]()
@celkemspokojena píše: Více
To jsem dělávala dřív, ale ona potřebuje konejšit, povídat si, při pouhém objímání mě během chvilky odstrkuje, pořád opakuje svoji momentální frázi a pláče čím dál víc ![]()
Už z toho příspěvku jde vidět, že jsi na ní extra orientovaná a náročná.
Sama víš, že toho ve dvou letech zvládá docela dost.
Možná ji něčím přetěžuješ a ona na to ještě emočně není zralá, tak prostě řekne cokoli ji napadne o čem si myslí, že pomůže hlavně tobě, protože u vás jde vidět, že na vše očekáváš reakce a pestujes v ní sluníčkové nastavení.
Tlak ve smyslu reaguj, ale pouze tak, jak chci já.
Dej ji chvíli pokoj a nech ať se projeví po svém, ne po tvém. Zbytečně to zkoumáš.
Já ji objímám, ale mlčení na ni nefunguje, potřebuje odezvu, jinak naléhá čím dál víc a dostává se do ještě většího pláče ![]()
Tak ji nech, ať se vybrečí. Co jí pořád potřebuješ dirigovat. Ty tvoje psychologický rozbory na ni fungují ještě míň.
Většina děti potřebuje cítit hlavně bezpečí, z tebe cítím úzkost a prenašíš to na ni už jen tím, jak pořád pojmenováváš co cítí.
@Trojlístek píše: Více
Děkuji, takhle mě nenapadlo nad tím přemýšlet, jen u nás není běžný český model, kdy jsem s ní doma jenom já, pracuji na živnost, kterou jsem prakticky nepřerušila, takže s manželem máme péči o ni celkem rovnoměrně rozdělenou
Ona je tím, kdo vyžaduje neustálou reakci, mlčky ji jenom hladit, vůbec nepomáhá, vydrží opakovat hodně dlouho, čímž se dostává do větších a silnějších vzlyků, v tomhle směru je víc po manželovi, toho je proti mně všude plno ![]()
Asi je to můj problém, že nejsem schopná ji nechat hodinu vybrečet, na to teda opravdu nemám povahu ![]()
Vůbec nechápu, jakou reakci by sis v jejím věku v dané situaci představovala? Nemyslím to nijak zle, jen by mě to opravdu zajímalo.
@ivašot. píše: Více
Jak jsem psala, kdyby brečela, vztekala se, mlátila/kopala kolem sebe, tohle znám jako chování dvouleťáka, ne že jako dospělák začne odvádět pozornost
Tohle mi třeba dělala babička jako malé a nesnášela jsem to, tak asi karma ![]()
Tak jí klidne něco uklidňující říkej, ale nech být ty emoce ![]()
I spousta dospělých má problém se svými emocemi (neříkám, že je to správně, ale prostě to tak je) a ty chceš po dvouleté, aby adekvátně reagovala, to musí být hrozně velký tlak.
Moc nevím, jak přesně pojmenovat problém, se kterým si vůbec nevím rady. Dvouletá dcerka krásně mluví ve větách, v pohodě se s ní domluví cizí, rozumí a chápe, když po ní něco chceme (podat, odnést, ukázat, atd.), zvládá už i nočník, jen se ještě neumí bez pomoci zpátky obléknout, má oblíbená jídla i písničky, je hodně veselá a často se nahlas směje. Jak ale dojde na negativní emoce, tak se v ní vůbec nevyznám, uvedu příklad: O víkendu dostala větrník, na který si pak druhý den omylem šlápla, až prasknul, najednou obrovský pláč, tak jsem k ní šla a říkám: „já vím, že jsi nechtěla a je ti to líto“, ale ona vzápětí to jakoby začne zamlouvat a v tom obrovským pláči začne: „sluníčko svítí, no, venku, svítí, podívej“ a u toho dál vzlyká a pláče, pořád ji objímám a snažím se jí vysvětlit, že ten pocit je lítost a chápu ho, ale ona prostě dál se srdceryvným pláčem „no, sluníčko venku, svítí“
Tohle dělá, i když nám omylem ublíží (třeba dá v zápalu hry ránu hračkou do hlavy, dupne na ruku), ozvu se „au, to mě bolelo“ a ona začne natahovat: „nebolelo to, nebolelo“, tak odpovím, že bolelo a měla by se omluvit, ale ona se rozbrečí a spustí: „nebolelo, sluníčko nesvítí, je tma, no, nesvítí“
Je tohle normální a děti se jenom ty svoje emoce učí rozpoznávat, nebo děláme někde chybu? Nikde jsem totiž na tohle nenarazila a ani nevím, že by to někdo z dětí v rodině dělal
Radši anonymně a děkuji za rady