Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem,
potřebuji se poradit, jestli někdo budete vědět ![]()
Sestry děti mají neštovice, první výsev v pondělí 14.12.
25.12. bysme měli jet na tradiční návštěvu k babičce a dědovi. Všichni dospěláci neštovice již měli, pokud by se nakazil náš malej, tak nevadí.
ALE! Dědovi je 85, jeho zdraví není stoprocentní, prostě „starý vetchý pán“. I když neštovice prodělal, trochu se obáváme, aby kontakt s tímto virem nějak nesložil jeho slabší imunitu.
Co vy na to? Může virus neštovic něco provést s člověkem, který už je prodělal?
Rádi bysme tam jeli, i oni se těší, ale na druhou stranu si nechceme vyčítat, že sme dědovi kvůli jedné „blbé“ návštěvě podlomili zdraví ![]()
Díky moc za každou odpověď.
Myslím, že 11 dní po výsevu už budou pupínky zaschnuté a děti neinfekční.
@Mar__tanka1983 Může, první infekce jsou neštovice, všechny další pásový opar. A ten dokáže se starým člověkem zamávat. No, ale pokud už nebudou nové půchýřky, tak se riziko přenosu změnšuje. Záleží jak rychle u dětí proběhnou.
Jednou, je to už pár let, se dědovi pásový opar objevil a právě vím, že to nenesl zrovna moc dobře (měl to v obličeji a pak bojoval s jídlem).
A ten pásový opar se ukáže při kontaktu s neštovicemi? Já myslela, že ten „vyleze“ při horší imunitě nehledě na vliv z okolí ![]()
Jako jestli je nějaká větší pravděpodobnost, že mu kontakt s neštovicemi znovu rozjede pásový opar, tak je to jasné. A nikam nejedeme ![]()
Ja bych vyslala dedu nebo treba sama zavolala co na to jeho dr. Ten bude nejlepe vedet…
@Mar__tanka1983 Pokud by toho 25.12. byly všechny pupínky stoprocentně zaschlé, tak by to asi šlo. Jinak opravdu kontakt s virem neštovic může vyvolat pásový opar a to v tomhle věku není nic moc.
Neštovice jsou nejvíc infekční pár dní před výsevem a pak ve fázi, kdy přibývají nové pupínky. V takovém stavu by nikdo stejně ani děti po návštěvách nebral. Když jsou pupínky zaschlé a odlupují se, už infekční nejsou. Takže bych se nebála.
Na jeho dr. nemám kontakt, ale zkusila jsem zavolat mému doktorovi, a ten řekl, že pokud by to bylo do deseti dnů od výsevu, tak určitě nejezdit, pokud později, tak by to už infekční být nemělo.
No a ono to vychází zrovna na ten přelom.
Každopádně mi řekl, že jestli s tím nemáme nějaký větší problém, tak by tu návštěvu ještě o týden posunul, pro jistotu.
@Mar__tanka1983 Nejezděte. Děda by nemusel dostat neštovice, ale pásový opar. Moje babička to tak měla. Protože neštovice již prodělala, nebyl důvod, abychom u ní netrávili návštěvu i s neštovicemi. Nicméně do 14 dni od našeho odjezdu dostala pásový opar a lékařka ji řekla, že je to stejný vir (či podobný, už si přesně nepamatuji, ale souvislost je 100%).
@LadyLada no toho se právě bojim…protože posledně ten pásový opar nesl hodně špatné ![]()
@LadyLada také jsme víceméně rozhodnutí. Hlavně po té poradě s doktorem. Sice nás to všechny bude mrzet, na druhou stranu, není to konec světa, tak si holt uděláme slezinu „na Štěpána“ ![]()