Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, nemáte některá zkušenost s tím, jak je to s planými neštovicemi u dětí co mají jednoho z rodičů neevropského původu? Konkrétně mi jde o Brazilce… Synovec má otce Brazilce, matka je normálně Češka… už nechávali neštovicemi nakazit 3× nebo možná i 4× (je mu 5 let) a ani jednou neštovice nedostal
nevím jestli je to daný právě tím, že má otce cizince nebo je to u některých dětí normální
Že by měl silnou imunitu se říct nedá, spíš naopak, je pořád nemocný, nejvíc tedy angíny, teď nedávno měl spálovou, má alergie a asi 2 roky užíval i léky na astma.
A pak ještě jeden dotaz, nechali byste kdyžtak ve vyšším věku naočkovat kdyby je nedostal a v kolika letech tak?
Kolem 10 let?
A nevím jak by na tu očkovací látku reagoval
ségra není schopná to zjistit a poptat se
no a její dětská dr. neví ![]()
Díky moc za rady a zkušenosti
![]()
@Mysicka31 ![]()
Určitě bych před případným očkováním nechala zjistit protilátky (taky by se mohlo přijít na to, že očkování je zbytečné
).
Na to ostatní bych se zeptala tady .
A ziji v CR nebo v Brazilii? Treba tady v US je bezne dite naockovano proti nestovicim v roce. Tak jestli neni treba ockovany. Nebo mel slabou formu, ze to ani nepostrehli… Urcite bych zvazila vyseeni protilatek a pak se podle toho rozhodovala. L.
Linduso, žijí v ČR. Taky jsem ségře říkala že mohl mít slabou formu nebo může dokonce být jen bacilonosič, ale nechce tomu věřit a protilátky taky zatím nabírat ne, že je to prý zbytečný
já bych to tedy udělala, ale je to její syn, tak jí do toho nemůžu moc kecat, max. doporučit…
@Mysicka31 Tak s protilátkama bych počkala tak do cca 10 let, dřív je to podle mě zbytečný, je celkem slušna šance, že to ještě dostane. A nebo taky ne. Ono to vyšetření není zadarmo, když je to na žádost pacienta.
Starší syn prošel ve školce 3× vlnou neštovic bez nákazy a chytil je až po čtvrté. Třeba to bude i váš případ.
Ale souhlasím s tím, že nejlepší bude zjistit případné protilátky z krve.