Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mam doma syna 6 m, castene kojen. Na navsteve u nas byla kamaradka s dcerou 4 roky, ktere se objevily dva pupinky v obliceji. Nestovice zatim nemela. Nevime, zda to mohou byt ony. Ale mam strach o syna, jdeme ve stredu na treti hexu.. A za 14 dni nas ceka dovolena. Nechaly byste ockovat? Staci pockat do te stredy, zda se to u te holcicky rozjede ci ne a pokud ne, tak ockovat?
Tak to poznáte brzy, jestli se holčičce neštovice rozjedou nebo ne. Oba moji kluci začali ráno pupínkem a večer už byli osypaní celí. Zeptej se doktorky. ![]()
Přesně tak. U holčičky to bude do 24 hodin jasné. U vašeho syna do 14 dní i později. Děti to od staršího chytli obě po 14 dnech skoro na hodinu stejně.
Inkubační doba je 10 až 20 dnů. Nejčastěji vypuknou 14. den = začátek Vaší dovolené. Očkovovat či ne ti řekne Dr.
Ohledně nakažlivosti neštovic. Má neteř je dostala a od ní je dostala za 14 dnů moje malá = 2měsíční plně kojené dítě
- obě měly celekm hodně pupínků po celém těle
Synovec měl 3 pupínky a to má věčně nudli u nosu a chrchle, takže imunita nic moc.
Uvidíš, zda se to holčičce rozjede - spíše ano, protože neštovice začínají na hlavě a pak se rozlezou po celém těle.
Takze pokud bude ona cca na konci vikendu ok, tak v klidu ockovat? Neni mozne nestovice nejak prehldnout, kdyby byl slaby prubeh..?
Myslím, že jsem někde četla, že pokud už se dítě dostalo do styku s neštovicemi, ale zatím je v inkubační době, tak očkování již nemá smysl. Myšleno tedy tak, že nemá smysl pro tento případ. Samozřejmě se může stát, že je nechytil a můžeš ho nechat v budoucnu oočkovat.
A jak píšou holky - u té holčičky, pokud to jsou neštovice, tak se rychle rozjedou a bude to jasné.
Držím palce, ať máte klidnou dovču.
Ockovani na nest. Ne, myslela jsem hexu. A tedy prip. komplikace..
@Fise Ale tady jde o očkování hexou (takže ne proti neštovicím) a já to pochopila tak, ž e se zakladatelka bojí případného oslabení při očkování a o to horší reakci (plus oslabení organismu nemocného neštovicemi očkováním hexou). Já bych počkala do středy, informovala se u kamarádky, zda neštovice propukly nebo ne a v každém případě před očkováním informovala doktorku a dala na její názor.
Neštovice určitě přehlédnout jde, někdo jimi projde skrytě a pak ani neví, že je prodělal (což se dá zjistit kontrolou protilátek, třeba před plánovaným početím).
Tak ať to neštovice nejsou
.
Dělala bych závěry až bude jasné zda má holčička opravdu neštovice, a pak je rozhodně nutné říct to mudře, jen je blbý že inkubační doba se kryje s Řeckem bo mít pupínkaté mimčo s teplotou a sedět v hotelu no asi nic moc, inkubační doba 7-21 dní
@79Simona píše:
Takze pokud bude ona cca na konci vikendu ok, tak v klidu ockovat? Neni mozne nestovice nejak prehldnout, kdyby byl slaby prubeh..?
Když je slabý průběh, tak si pár pupínků nemusíš všimnout - viz můj synovec, kdyby je předtím neměla neteř, tak si toho moje ségra ani nevšimne, ale tak je našla cíleně. Přenší se dechem a je napaden lymfatický systém, který zareaguje výsevem pupínků.
Ten pupínek neštovice je celkem hodně charakteristický - je nalitý tekutinou, která do týdne zaschne a udělá se ten strup.
V tom očkvání máš i ty neštovice nebo je to bez nich?
Taky jsem pochopila, že nechtějí očkovat na neštovice, ale bojí se očkování hexou.
Ne, ockovani na nestovice ne, to bych diteti ockovat ani nikdy nenechala, podle me naprosto zbytecny ockovani - muj nazor.
Presne jak pise hkac, jde mi o to, aby nemel nestovice /ale byl v inkubacce a tudiz jsme o nich nevedeli/ a ja ho nenechala na ockovat treti hexou a pak nebyly komplikace apod.
O dovolenou zas tak nejde, samozrejme by to bylo blby, ale pri nejhorsim by se zrusila, ale nechci ohrozit dite tim ockovanim.Blby je, ze doktorka je tam prave ten pristi tyden a pak tam dalsi dva mesice neni, takze by bylo dobre naockovat… No asi se ji zeptam a uvidime… Ach jo, tyhle navstevy… Nekdy si rikam, jestli neni lepsi sedet doma sami a byt v klidu…:)
No a rozjely se holčičce neštovice? A má určitě neštovice? Mají teď neštovice třeba ve školce?
Ahoj, u syna ve školce se objevily neštovice. V pátek máme jít na očkování, syn na poslední dávku žloutenky a dcera 8 měsíců na první dávku hexy. Očkovaly byste? Bojím se, co by se stalo, kdyby po očkování vypukly neštovice.