Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu dcerka 4 roky se mi ve středu začala osypavat neštovicemi( řádí ve školce) a dnes je to 6 den a už tam skoro všude má stroupky, neměla teploty nic. Myslíte, ze normálně můžeme na procházku? Samozřejmě žádná hřiště atd a na obličeji má snad jen dvě a to u vlasů ma osypana jen takto břicho a zada a asi 4 na nohách. A ještě dotaz ke mě …nikdy jsem neštovice neprodelala
je něco co mi potom zmírní průběh uprimne už teď se toho děsím
Ahoj, na procházku můžete, ale ne na slunce a jen na chvilku, je to pro tělo velký zápřah a měla by být v klidu. A ne mezi lidi, to až nejdřív po 10 dnech…
Jinak zkus se informovat na očkování, mohlo by u tebe ještě pomoct, myslím.
@Liška32 No s tím ockovanim nevím, když s největší pravděpodobnosti mám již virus v těle prave ![]()
Já bych s dcerou nesla nikam, nám Dr říkala, ze mají ležet, běhání venku muze zhoršit průběh. Krom toho má mnohem nižší imunitu. Co se tyce tebe, musela bys hned k Dr a dostat protilátky. Já prodělala s dětmi neštovice loni a bylo to peklo, ale na já to kaslala, k Dr sem nesla, ani sem se nějak nesetrila (ono to ani neslo, když sem musela běhat kolem 3 nemocných dětí) a skoncila sem ve spitale. Tak když to náhodou chytnes, tak hlavně poradne odpočívat.
@Jmenojmeno píše: Více
Já si nejsem jistá, nechci teda mystifikovat. Ale myslím, že i v tomhle případě to jde. No zkusila bych zavolat na očkovací centrum a zeptat se tam 🙂 jinak to ničím nezmirnis, když už to propukne…jen paralen, odpočinek
a mazat pupínky. Bývalý to měl v dospělosti a měl docela dost horečky a hrozně se osypal, ale jinak to zvládl ok. Ale určitě tohle má každý jinak…
Na žádnou procházku bych rozhodně nechodila - neštovice jsou pro tělo obrovský zápřah, i když je dcera bez teplot a třeba vypadá „zdravě“.
Maximálně tak obejít vlastní zahrádku (aby se s nikým nepotkala), kouknout na sněženky a šup zpátky do tepla.
U nás to chytil od dcery manžel, bylo mu 40 let. Osypal se tedy dost, ale jinak dobrý. Ale bral antibiotika a snad dostal od doktorky i nějaká antivirotika. Za 14 dní měl klid.
Neštovice jsou vážný onemocnění, zatěžují imunitní i neurologický systém. Dítě potřebuje co nejvíc odpočívat a ne lítat po venku. Ani na tu procházku bych dítě nebrala a ani v případě lehkýho průběhu.
Já bych třeba nešla. Maximálně na zahradu. Pořád je po nemocí a tím pádem náchylnější.
Neštovice nejsou žádná sranda, takhle nemocné dítě má ležet v posteli. Ano, je to otrava, ale jde o velký zápřah na imunitu…nemyslím to zle k zakladatelce, ale docela mně překvapuje ta potřeba tahat nemocný dítě ven. A to nejen s neštovicemi…Co si já pamatuju a i moje máma, tak jsem marodila, byla doma v posteli a nazdar. Vyležet, hodně větrat, při doléčování klidový režim. Žádný štrádování po venku
Jsem učitelka v MŠ. U nás bylo normální, že rodič jedno dítě přivedl do školky a zároveň s nimi šel i jeho sourozenec, který dostal čerstvé nestovice. Plus to nemocné dítě litalo venku, na hřišti atd… jo a ten druhy sourozenec dostal nestovice po 14 dnech. Takto se šíři
![]()
@Jmenojmeno Nešla bych. Až oslabená potká streptokoka nebo pneumokoka, může to být smrtelná kombinace.
Můžeš mít protilátky. Taky jsem je neprodělala nebo bezpříznakově a protilátky mám. Nechytla jsem je od svých dětí ani v práci ve školství.
Chtěla jsem se nechat včas očkovat, pátrala jsem i v kartě u mé pediatričky, nebyly tam, ale mého lékaře napřed napadlo přece jen mi ty protilátky změřit. Měla jsem je jak po prodělaných.
Syn měl taky 4 pupínky bez teploty. Kdyby je současně neměla tenkrát roční dcera, která byla obsypaná a měla horečky, taky by mě možná nenapadlo, že je to ono. V té době ještě ani jeden nebyl ve školce.
@1Pears1 Děkuji. Protilátky mám zmerene a nikdy jsem je neprodelala
….no nechtěla jsem nikde mezi lidi max jo vzít na procházku do lesíka na chvilku ale raději to nějak vydrzime
Malá to doma těžce snáší