Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky, jdu pro radu. Dcerka si dneska stěžovala, že jí trochu bolí bříško, pak měla řidší stolici a když jsem jí oblékala, všimla jsem si červených pupínků, jeden větší, podlitý tekutinou, ostatní jsou jen červené pupínky, měla jich pět, do večera další 5, myslíte, že by to mohly být neštovice? Dočetla jsem se, že u toho může být i průjem…drželi by jste u ní dietu (byla jen jednou)????? díky za rady
Má někde v okolí možnost nákazy? Škola, školka, kamarádi (nepíšeš věk).
Asi bych zapřemýšlela, co jedla, jestli si nestěžuje na bolesti bříška, jestli není i normálně náchylnější ke střevním potížím.
O průjmu při neštovicích jsem teda neslyšela, měli je oba kluci ve 4,5 a 1,5 roce. Oba měli ty výsevy ale ve větším počtu. Ráno jednu a do večera tak třicet kousků.
ano, prý byly ve školce, právě, že dietní chybu jsem neudělala, je doma, mají ve školce prázdniny, dočetla jsem se o tom na netu…
Připadá mi divný, že je podlitý jen jeden a ostatní ne. U nás teda byly nejdřív červený, ale hodně brzo byly taky podlitý. Má pořád podlitý jen ten jeden?
Jinak bych nějak zvlášť přísnou dietu nenasazovala, jen lehčí jídlo a uvidíš zítra. Teplotu nemá? Co vím, tak někdo ty teploty k tomu má.
uvidíš, jak se budou pupínky rozlézat. dietu bych lehkou nasadila, pokud ji bolí bříško. průjem klidně může být, občas se neštovice dělají i na vnitřních orgánech.
Syn měl u neštovic průjem,uvidíš jak se to bude vyvíjet,u neštovic by měla být do pár hodin osypaná,takovými puchýřky.
nozu píše:
uvidíš, jak se budou pupínky rozlézat. dietu bych lehkou nasadila, pokud ji bolí bříško. průjem klidně může být, občas se neštovice dělají i na vnitřních orgánech.
To je pravda - sousedovic roční holčička je měla v puse a dole
, chudák, hrozně jí to svědilo, tak mazali co to šlo.
na bříško si už nestěžuje, ale dala jsem jí raději dietu do zítra, podlitý má fakt jen jeden, ostaní jsou malé červené pupínky, počkáme tedy do rána, ještě mě napadlo, včera jsem jí dala avokádo, má ho moc ráda, tak jestli jí neprohnalo:-(…
To nevím, že by avokádo takhle prohánělo. Když sní náš dvouleťák celý, nic mu není. Ale pokud bylo fakt hodně zralý, možný to je. Uvidíš, co ty pupínky, ale podlijou se fakt brzy po objevení.
Hele to jsou nestovice (neni nad diagnozu po netu
). Syn mel prujem opakovane behem celych nestovic, ja take. Prujem PATRI do priznaku, ale samozrejme ho nemusi mit vsichni. Syn mi tu posrajdil cely byt museli jsme nechat vycistit koberce. Schnul si to takhle po namazani u topeni, zacalo se mu chtit kakat, tak mi to nejdriv letel rict do obyvaku a pak zase pres cely byt na zachod. Z prujmu za nim cesticka
![]()
ahoj, tak jsme v noci měli teplotu, tak snad stačí k doktorce až v pondělí? Co myslíte?
ano, podlily, přibyly asi tři nové, ale jsou fakt malé, cca 2 mm,to jsou tak to malé? díky moc za rady…
Moje deti mely male i velke az centimetr. Nalivaly se jim tak 5 dni, cim byly pupence starsi, tim se udelaly vetsi. Ale u nas byl celkem tezky prubeh, tak nevim, jestli je to tak normalne (kluk jich mel pres 300 jen v obliceji).
My jsme měli tak do půl centimetru většinu, pár bylo ale větších, možná k centimetru. Byly fakt pořádně nalitý. Celkem jsem každému napočítala do stovky, ale to je spíš míň, než při neštovicích bývá. Ostatní děti ze školky měli spíš víc, jako píše teredes.
Nejhorší potvory byly ve vlasech, jednu velikou měl starší na boku, tam mu zůstala malá jizva, ostatní se krásně zhojily. Ale přibývaly fakt rychle v ty první dny.