Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Omlouvám se, že zakládám nové téma týkající se neštovic, je jich tu určitě plno, ale potřebuji poradit hned. Máme jít na narozeniny neteřinky a mladší má 11 den neštovice a te´d nevím, jestli mám brát s sebou jeden a půl roku starého syna. Nechci aby se nakazil, jelikož má pořád problémy s řídkým kakáním, tak mu nechci přivodit další nemoc.
není tomu moc rozumět, ten mladší, to je váš, nebo bratr od neteře? Pokud neteř neštovice měla a její bratr je 11 den od zahájení a nedělají se mu nové pupínky, bez problémů vyražte.
N.
Zrovna jsemt o nedávno hledala a pak ještě konzultovala s MUDr. - po zaschnutí všech pupínkou již nejsou infekční.
Měla jsem namysli, že mladší neteř má neštovice. Pupínky se ji už nedělají.
nám bylo řečeno že inkubační doba je 3 týdny. v porodnici byly neštovice, a tak jsme 3. týdny bedlivě sledovali pupínky
Baboo.b , pletes si inkubacni dobu a dobu, kdy je dite infekcni. Inkubacni doba = doba, behem ktere se projevi pripadne nakazeni. Doba, kdy je dite infekcni = doba, kdy je uz nemocne a po kterou muze nakazit ostatni. Zakladatelka se ptala na to druhe.
Cili pokud ten, kdo je nemocny, nema jiz 11.den zadne nove pupinky a vsechny stare jsou zaschle, jiz neni infekcni a nikoho nakazit nemuze.
Inkubacni doba 3 tydny, o ktere jsi psala ty, znamena, ze pokud napriklad Anetka prisla do kontaktu s infekcnim nemocnym nestovicemi Mirou (tj. Mira jeste nemel zaschle vsechny pupinky), je Anetka v tritydenni inkubacni dobe. Neznamena to, ze uz je nakazena a nemocna. Znamena to jen, ze pokud se Anetka nakazila, vyskoci ji pupinky do tri nedel. Pokud se ale v tehle dobe neosype, znamena to, ze se nenakazila.
Ahoj všem,
mám trošku opačný dotaz, nevíte od kdy jsou neštovice infekční? Až od projevení pupínku? Nebo ještě dříve? Pupínky se dotyčnému dítěti objevily po 14 dnech od možného kontaktu s nemocným a mě jde o to, jestli bylo infekční už po 10 dnech? Děkuji
Neštovice jsou nejvíce infekční ještě než se objeví pupínky, tak dva tři dny před výsevem ( takže o tom maminky ještě ani neví, že mají infekční dítě ) a pak jsou nakažlivé až do doby než pupínky zaschnou..jakmile jsou mokvavé tak se muže ještě někdo další nakazit, ale opravdu největší pravděpodobnost je před výsevem a dva dny po výsevu
@anairda teoreticky být mohlo. naopak děti jsou před výsevem infekční nejvíce.
@smurfka
v lepším případě to maminky neví
já bohužel byla až při kontaktu upozorněna, že je možná mají a taky se to potvrdilo… Takže zjišťuji, zda už to byla právě ta infekční doba. Děkuji ![]()
@anairda víš, teď už s tím nic nenaděláš. maximálně počkat další tři týdny a sledovat příznaky. stejně tak to dítě může chytit někde v šatně ve školce a nebo v obchodě či mateřském centru. od druhé strany je to teda velmi nezodpovědné. ale v současné době, kdy se občas chodí cíleně na návštěvu, aby se neštovice chytily, to asi druhé mamince ani nedošlo, že by tě měla varovat dopředu.
@nozu
No já jsem na ní dost naštvaná, jestli jí to nedošlo, tak je u mě dost blbá a hlavně bezohledná. Já chápu, když někdo neštovice honí ve věku třeba 4 a více let, ale mojí malé není ani rok a půl… Teď už jen čekat, to je pravda. ![]()
@anairda to chápu. taky bych byla naštvaná. ale je šance, že to fakt nechytila.