Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky dnes jsem byli s 5,5 letou dcerkou na preventivní prohlídce a vcelku jsem z toho smutná..prostě+ vyplývá že dcerka je moc hubená, shrbená, tenké nohy..prostě děs. Doktorka to tak neřekla samozřejmě ale bylo řečeno že je velmi hubeníá..má 17,5 kg a 114 cm, hrbí se protože vystrkuje bříško, tenké nožky a vypadá jako mouchy snězte si mě. Ach jo..mám ji dávat více jíst..to je rada fakt, prostě moc nejí..teda jí ale vícekrát za den trošku..( tak jako máme my co aby jsme zhubli). Není to nic strašného vím, jen si říkám co dělám špatně, protože si tak připadám
Lajlo, moje neteř má 5 let a váží 14 kg, její bratr v skoro 7 sotva 20kg. jsou huběňoučcí, ona i drobná - stále v 9-18kg sedačce.
nejsi v tom sama!
děti donutit více jíst je dost problém, můžeš jim zadělat na problémy, kdy pak budou stravu odmítat. zkusila bych vařit hodně výživná jídla, synovci dokonce chvíli dávali nutridrinky (není to jen pro dospělé, staré..), pomohlo, přibral. hrozně to leze do peněz, takže v tom nepokračovali… jinak jí hodně, ale prostě to vyběhá…
mě, abych se nehrbila, nutil táta chodit s knihou na hlavě ![]()
na to držení těla bych zkusila nějaké cvičení, mně nejlépe pomohl tanec! standardní, jako walz a tak… vytrénuje nohy a „vznešené“ držení těla ![]()
jídlo se zlepší!
Ahojky,
moje neteř má osum a půl roků, nevím kolik měří, ale je dost velká, a váží 18kg i s postelí
. S jídlem nemá žádné problémy, jí dost. Je hodně aktivní, takže všechnu energií vyběhá a tak vůbec nepřibírá. Prostě to má někdo v genech a nic s tím nezmůžeš. Já jsem prý taky málo važila, jedla jsem jak dospělák a prostě jsem nepřibírala.
Jen bych si dala pozor, aby se ti malá nehrbila. Není to dobré pro páteř, tak zkus něco vymyslet, ať je donucená chodit rovně.
Ahoj,
být tebou, tak zkusím nějaký sport, ze začátku třeba jen přihlásit do Sokola. Posílí a protáhne svaly, což by mělo hodně pomoct držení těla, a zároveň se vylítá a bude mít větší hlad. A s trochou štěstí najde něco, co ji bude bavit celý život.
A hodnocení mé dr v cca 8 letech: Je to chroustík, ale zdravej. ![]()
Někdo má hold rychlejší metabolismus.
Syn má 5,5 let, váží 17 kg, měří 114,5 cm. Vyhuble určitě nevypadá, od malinka je veliký jedlík, jí hodně a velké porce, hlavně jí zdravě. O málo pohybu u něj taky nemůže být řeč, od mala chodíme do různých cvičení, letos začal chodit na tréninky fotbalu a hokeje. Lékař nikdy neříkal, že by byl „mimo tabulky“.
Ahoj,
tak na to bříško a hrbení pozor, radši vyhledejte ortopeda. Starší syn (6,5roku) vypadal stejně a k Dr. jsme přišli na poslední chvíli. Roste nerovnoměrně, levé končetiny má kratší, zakřivenou páteř, má ochablé vnitřní břišní a zádové svaly a problémy s balancí (neumí např. skákat po jedné noze, přepadává, špatně běhá). Navíc má kvůli nedostatku vit. D změklé kloubní jamky. Takže „na stará kolena“ musíme cvičit Vojtovku, posilovat speciálními cviky vnitřní svalstvo a bereme vit. D. Rozhodně to nepodceňuj, ať dceři nezaděláš na nějaké problémy v budoucnu.
Jo a ještě jsem zapomněla, Matyáše od mala vedeme ke sportu, jezdí na kole, lyžuje, bruslí, chodí na atletiku i do Sokola, plave a rozhodně to nestačilo.
Katka
A ještě jsem zapomněla, 17kg a 114cm jsou úplně normální míry, rozhodně není podvyživená! Matyáš má 122cm a asi 19kg. Navíc jeho problémy popsané výše nejsou důsledkem nízké hmotnosti.
Katka
Lajlo - kliiiid. Nase mala 5 let a 3 mesice. Vazi 14 kg a meri 105 cm. Takze proti nam jste porad jeste obrici. A dr. si nestezuje.:-)
Kazdy holt nemuze byt velky a tlusty. Ona to dozene, neboj.
Ja sla do skoly a vazila jsem taky 16 kg. A dnes - potrebovala bych dietkui a klidne tech 16 kg shodit. ![]()
Jana.
Ahojky,
já myslím, že podvyživená určitě není. Mojí neteři je 5 let, má taky 114 cm a váží cca 15 kg. Je mrňavá, ale zase vzhledem k váze je to určitě v pořádku. Mně taky dr. straší, že mám doma mrŇouska - synovi je 18 měsíců má 8950gr a 75cm, což už teď neodpovídá tabulkám. Ale BMI mu vychází v průměru, tak si myslím, že je to o.k. Každé dítě je jiné! Lepší hubenější než naopak obézní. pegula
Ahoj, strašně těžce nesu, že mám moc hubené dítě. Teď po nemoci, když 14 dní žila z čaje s glukopurem vypadá jak somálec, ale stejně nechce jíst. Kolik teď váží nevim, ale břicho má propadlý, nožičky jak hůlčičky. Nebaví mě pořád poslouchat, že bych jí měla dávat víc jíst, ale když nechce?? To jí mám dat do pusy trychtíř a nalejvat to do ní?? Jsem ráda, že mi sní kaši k snídani a večeři a pak už jen boje ![]()
Určitě zkoušej dávat UM, klidně kup nějaké ochucené, např. Sunar má vanilku, banán a tuším, že ještě něco.
Neumím si to představit, syn dlabe všechno, ale asi bych zkoušela věci co sní, klidně i nějaké pochutiny, Lipánky a tak. Hlavně něco. Hledala bych, co šmakuje. Což určitě děláš, já vím.. Je to těžké. Co doktor