Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte,mam dotaz kamaradka me zve k nim na pristi txden jenomze jeji malej vcera dostal nestovice ma rok.No a nase mala ma pul roku.Do kdy je infekcni?kdybych tam mohla jit asi tak?
ahojky,
meli jsme nestovice v breznu…
infekcni doba je cca 3 tydny. rika se ze kdyz ma dite uz pupinky zaschle a nejsou vodnate tak infekcni neni. ale tvoje mala je jeste hodne mala a radila bych pockat at to fakt nechytnete.
hmm tak 4-5dni nez se mu to cele vyseje a pak tak 3 tydenni „lhuta“ nez se poradne zahoji. driv bych tam nesla s takhle malym mimcem…
Holky, využiju této diskuze ke svému prospěchu ![]()
Může pro mně být nějak nebezpečné když s nimi přijdu do styku? Nepřímo, mamka chodí hlídat neštovičáka a bydlíme v jednom baráku (s maminou) a vídáme se denně. Neštovice jsme měla jako 13tiletá a pak v 17 pásový opar. Jsem 19tt a mám z toho docela strach…
to bud v klidu pokud jsi je uz prodela.to vim.zjistovala jsem to kdyz jsem byla tehu
Dík
Ale stejně mám strach
, aby to neprovedlo něco s miminem… ![]()
Kami neboj, vaše miminko je pod „dvojnásobným dohledem“ , a holky mají pravdu pokud si už neštovice měla tak si z obliga. Taky jsem si to zjišťovala, u dítěte v Mš nikdy nevíš…
Lacenko, díky moc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ale malinkej hlodavec tam stejně ještě hlodá… ![]()
nejde se nakazit pres nekoho kdo je nema
mohla bys je maximalne dostat primo od toho ditete, ale ne pres mamu ktera je zrejme uz prodelala…
jo a rika se ze nestovice nemuzes dostat vickrat, bohuzel muzes viz muj bratr, ale je to malo pravdepodobne. CHapu te , ze ti to neda spat, ale myslim ze pravdepodobnost je miziva ![]()
N.
Kamis neboj, tve protilatky - a ty mit budes -ma i mimco
Nebezpecne by bylo , pokud by jsi je prodelala poprve, jelikoz ty pocatecni protilatky (tzv. IgM) placentou k mimcu neprojdou, jsou proste moc velke, projdou az ty pozdejsi (tzv.IgG).
A i kdyby jsi je jeste neprodelala - nejvetsi riziko je pro mimco az kolem porodu.
A to tu pocitam se situaci, kdyby si mela primy kontakt s nemocnym.
Takze opravdu NEBOJ!
Kamiš kliiiid
dcerka mela v breznu nestovice a chytla je od manzela ktery mel pasovy opar… ja byla v te dobe cca v 15.tydnu tehotenstvi
celou dobu jsem se o ni starala, mazala pupinky, spala s ni v jedne posteli! ja nestovice mela jako mala holka ale spis slabsi. doktorka mi rekla, ze miminko je opravdu chranene diky mym protilatkam tak se nemusim niceho bat
nebezpecne je to pouze v uplnem pocatku tehotenstvi kde vetsinou bohuzel dochazi k potratu ![]()
tak se neboj a vsechno bude urcite v poradku ![]()
Kattko, já se přidám k holkám. Návštěvu bych odložila. Náš malý měl neštovice letos v dubnu a zasychaly mu cca 14 dní, tj. celou dobu byl infekční.
Kamiš, pokud jsi neštovice prodělala, pro mimčo nebezpečné nejsou. V době, kdy měl malý neštovice jsem byla cca ve 12tt . Celou dobu jsem se o něj starala, natírala ty infekční neštovice, spala s ním v posteli, objímala ho a tak jsem taky měla obavy. Zjišťovala jsem to tenkrát u 3 různých doktorů (pediatr, gynekolog a genetik), všichni mě uklidnili, že je to pro mimino naprosto bezpečné.
Ahoj holky,
moc se mi tahle diskuze hodí, zrovna řešíme neštovice u neteře. Dnes jí poslali ze školky domů opupínkovanou a sobotu i neděli strávila s náma a naší Rozárkou 15 měsíců. Takže teoreticky už v neděli mohla být infekční a Roska je chytnout?????? A nejsou neštovice u 15-ti měsíčního miminka nějak moc škodlivé? Vůbec netuším a moc vám děkuji za info.
katka