Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Holky dekuju moc. Doktorce sem volala, ta mi rekla, ze bud pockat tri tydny a kdyz nebudou tak prijit nebo az mesic po tom, co ji skonci.. Stejne budeme muset na 4.hexu..sakrys, furt nejaky ockovani :/
@xxLeninka jee to teda mate zahul, kam se hrabou nestovice, trochu doufam, ze bude dcerka po me a nedostane je jako ja :-. Zapomela sem se ji ale zeptat, jestli kdyz je nechytne ted, tak zda muzeme chodit ven, nebo sedet ty tri tydny doma..?
Když nejeví známky nemoci, normálně můžete ven a i mezi děti. Tak to říkala doktorka kamarádce, když měl neštovice manžel a syn je ještě neměl. Já jsem tehdy zrušila její návštěvu, naše miminko mělo před očkováním a nakonec to bylo dobře, jemu se pupínky objevily druhý den. To bych se bála očkovat.
Neštovice mohou proběhnout v naprosté pohodě /jako u nás-zvýšená teplota dva dny, cca 50 pupenů, žádné děsivé svědění/, ale je pravda, že na imunitní systém je to záhul ![]()
Děsí mě, jak málo a jaké nepravdivé informace mohou kolovat.
Pokud je dítě v inkubační době nebo je nemocné, nemělo by se v žádném případě očkovat. každá -byť i „banální“ nemoc v kombinaci s vakcínou může nadělat pěknou paseku.
Pokud neštovice prodělá, získá doživotní imunitu, což žádná vakcína nezaručí a navíc účinnost vakcín je omezená. Např právě MMR - spalničky 8-16 let u 85% dětí, příušnice cca 12 let u 75-85% dětí a zarděnky 9-21 let. U zbylých procent protilátky klesají rychleji nebo se vůbec nevytvoří ![]()
To znamená, že pokud se nakazí muž nebo žena v plodném věku - 25-35 let, kdy očkování již nefunguje, hrozí ony následky, kvůli nimž by se mělo očkovat.
Pokud dítě tyto nemoci prodělá v dětském věku, stejně jako u neštovic získá neocenitelnou doživotní imunitu, ale i většinou proběhnou tyto nemoci stejně jako neštovice v pohodě /otrava při nemoci se nepočítá/.
Navíc nikdo vám neřekne, jestli zrovna u vašeho dítěte se vytvořily protilátky v dostatečném množství. To se naočkuje a je to hop nebo trop.
Doporučuji web , kde najdete spoustu odpovědí, příbalové letáky a pokud nenajdete odpověď na svou otázku, stačí napsat na mail dr. Petrášovi, který odpovídá do cca 2. dnů.
Ahoj ![]()
Mám 2letou dceru ktera během Vánoc chytla od sestřenky neštovice a minulý patek se ji objevila první nestovicka a pak od soboty do pondělka mela výsev a už ji začínají zasychat
Mazu virasoothem a davam fenistil kapky
No a ted ten problém - v sobotu mam první termín porodu a zajímalo by mne za jak dlouho by mohla přijít do styku s novorozencem?
A nevím jak bych to bez ni dlouho vydržela ![]()
Dobrý den
Ráda bych se zeptala ohledně neštovic:
Pro vysvětlení - synovi (3 roky) se vysely neštovice minulé pondělí. Používali jsme fialku+tekutý pudr, proti svědění Fenistil kapky nebo Dithiaden. Teď čekám, kdy se neštovice objeví u dcery (5 let), má atopický ekzém (nijak hrozný, hlavně na rukách a krku). Poněkud se toho obávám, co ta suchá místa a celkově - vždycky má horší průběhy nemocí než syn. Tekutý pudr mi připadal dost agresivní, asi bych ho na ni nechtěla používat. No a ještě máme doma měsíční miminko, teoreticky by měl mít protilátky ode mě, ale z diskuzí vím, že i tak to miminka dostávají ![]()
Holky dekuju moc
. Doktorce sem volala, ta mi rekla, ze bud pockat tri tydny a kdyz nebudou tak prijit nebo az mesic po tom, co ji skonci.. Stejne budeme muset na 4.hexu..sakrys, furt nejaky ockovani :/
@xxLeninka jee to teda mate zahul, kam se hrabou nestovice, trochu doufam, ze bude dcerka po me a nedostane je jako ja :-. Zapomela sem se ji ale zeptat, jestli kdyz je nechytne ted, tak zda muzeme chodit ven, nebo sedet ty tri tydny doma..?