Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@Black Cat dekuji za reakci a ty nestovice nebudou mit treba horsi prubeh, kdyz nema tadyto ockovani?? Me prave rikala tchyne, ze by mela byt proti nestovicim ockovana, coz se mi nezda, to je nepovinny ockovani, ne?
Ano je to nepovinné očkování (teda doufám, že se nic nezměnilo). Na průběh by to vliv mít nemělo, jsou to jiné nemoci.
Ja bych asi zavolala doktorce. V tu nadi mam plnou duveru a vzdy kdyz neco rekla, bylo to tak. Rekni ji, ze byla v kontaktu s ditetem s nestovicemi a co teda s tim ockovanim. Jestli radeji pockat ty tri tydny jestli budou nebo ne.Jak jsem psala vyse-kluk byl ve styku s nekolika detmi a nechytil je, takze dostat je nemusi, neni to pravidlo-)Navic se rika ze cim mensi dite, tim hladsi prubeh.Jsou samozrejme vyjimky, ale musime verit a doufat…-) Drtim palce at je nechyti-ted pred svatky by to byla skoda-(
Dobre holky, dekuji moc, trochu jste me uklidnily…i kdyz jsem z toho na prasky, takhle pred vanocema a ja sem je jeste taky nemela ![]()
Nechápu, proč by mělo mít vliv očkování spalničky, zarděnky, příušnice na průběh neštovic? To je jiný virus. A teda dítě bych určitě v inkubační době neštovic rozhodně neočkovala. I když normálně očkujeme povinná očkování, nejsem neočkovací, toto bych si netroufla. A nechápu, proč byste museli očkovat co nejdřív. Nám doktorka řekla, že je jedno, kdy se naočkuje, jen musí mít alespoň jednu vakcínu, než nastoupí do školky, jinak je to prý na nás.
@Merunka02 nevim, sem z toho nejaka zmatena:( no me rikala doktorka, ze uz to davno melo byt, ze neni chranena a ze to ted radi, kdyz se ji neco stane tak si to nevezme na triko, takhle mi to rekla…
A teda takhle mladsi deti maji lepsi prubeh? A v cem, ze treba nebudou mit takovy horecky?
Byt tebou, tak normalne zavolam doktorce a poptam se na to. Mozna, ze kdybys dala tu vakcinu kombinovanou s nestovicema… tak by to mohlo ty nestovice vlastne i zastavit… Ale nechci tu kecat nejake nepodlozene blbosti…
Přesně tak, malá dostala MMR až kvůli školce a nic strašnýho se nestalo. Hlavně jestli je chytne, tak to očkování odlož fakt o hodně, protože neštovice jsou fakt záhul pro imunitní systém.
Jako kdyby to bylo na mě… Tak nechám teď proběhnout neštovice /imunita napořád/, a někdy v květnu nechám naočkovat to MMR.
@Black Cat píše:
Byt tebou, tak normalne zavolam doktorce a poptam se na to. Mozna, ze kdybys dala tu vakcinu kombinovanou s nestovicema… tak by to mohlo ty nestovice vlastne i zastavit… Ale nechci tu kecat nejake nepodlozene blbosti…
No nevim. Toto vím jenom o vzteklině, že se očkuje po nakažení (pokousání nemocným zvířetem), aby se nemoc zastavila a neprojevila. Jenže to je uplně jiná situace, vzteklina je totiž po propuknutí nemoci stoprocentně smrtelná a toto je jediný způsob, jak ji zastavit… Jinak nevím, že by se nějaká nemoc takto řešila. Určitě bych neočkovala, když bylo dítě v kontaktu s neštovicema. Mohlo by to pro tělo být zbytečně dost velký nápor.
@Anonymní píše:
@Merunka02 nevim, sem z toho nejaka zmatena:( no me rikala doktorka, ze uz to davno melo byt, ze neni chranena a ze to ted radi, kdyz se ji neco stane tak si to nevezme na triko, takhle mi to rekla…
A teda takhle mladsi deti maji lepsi prubeh? A v cem, ze treba nebudou mit takovy horecky?
Nám to opravdu takto řekla doktorka. Že je to na nás, jen to musí mít do školky. Synovi budou v březnu 3 a někdy na jaře půjde na toto očkování. A tedy nechápu, že se doktorka těchto nemocí tak bojí. U malých dětí většinou nejsou nějak velkým problémem. Myslím, že se to očkuje proto, že u dospělých mohou být velké problémy - dospělí muži mohou mít z příušnic zánět varlat a zarděnky pro těhotnou ženu jsou také velkým problémem. Tak se očkuje, aby se tomuto předešlo. Ale u malých dětí většinou nebývají nic hrozného. Takže bych u 19 měs dítěte fakt neřešila, že toto očkování nemá.
Pokud se chceš ujistit, zavolej si do očkovacího centra. Ségra tam volala, když děti měly jít na očkování a byly nemocné. Ale tam byl problém, že se musel dodržet interval od první vakcíny. Ptala se, jestli radši větší odstup od horečky i když se o něco prodlouží interval od první vakciny, nebo jestli radši blíže k horečce a dodržet interval. A jednoznačně řekli, mít od horečky více dnů, že v těch intervalech je rezerva. Takže si myslím, že by i v tomto případě doporučili vyčkat, jestli se neštovice projeví. A řekli by ti tam také, jak dlouho po případných neštovicích neočkovat.
Upřímně neštovice se nehodí nikdy. Dítě je taky potkalo několikrát, než je dostalo a nikdy se mi to nehodilo
Na svatky je to nepříjemné, ale zase o dost lepší, než kvůli nim rušit dovolenou, protože i začátek léta je obdobím neštovic. Pak půjdeš do práce (třeba) a to se ti tuplem nebudou hodit. Nebo budeš mít druhé dítě, první je přinese ze školky, takže budete mít neštovice v tandemu, tj. děti nemocné po sobě 6týdnů k tomu nemocná i ty, taky nic moc varianta. Jak říkám, nehodí se nikdy ![]()
@Sibyla0 píše:
Přesně tak, malá dostala MMR až kvůli školce a nic strašnýho se nestalo. Hlavně jestli je chytne, tak to očkování odlož fakt o hodně, protože neštovice jsou fakt záhul pro imunitní systém.
@Black Cat píše:
Jako kdyby to bylo na mě… Tak nechám teď proběhnout neštovice /imunita napořád/, a někdy v květnu nechám naočkovat to MMR.
Souhlasím s obojím.
Anonymní - ano, říká se, že čím mladší dítko, tím je lepší průběh-ani ne tak třeba ty horečky, ale pupínky, nemívají jich tolik, rychle odezní a zahojí se. Ale některé maminky by mi oponovali, že jejich dítko to mělo hrozné i když bylo mladší
Dcera je měla ve 2,5 letech a bylo to, řekla bych, v pohodě. Nebyla celá posetá, pupínky samozřejmě měla, ale rychle se hojily, vlastně celkově bych řekla, že je prožila v podstatě „v klidu“. Když jsem do této diskuse psala v červnu, bylo to právě v době, kdy neštovice řádili a malej se potkal s několika dětmi…My měli koncem června odjet na dovolenou, začal mít teploty…já na prášky, že to jsou ty neštovice atd…Nakonec to nebyly neštovice, ale dostal angínu…Proto jsem psala, že to zákonitě neznamená, že pokud se potkala s dítkem co mělo neštovice, že je musí dostat. Nemusí. Pokud Ty sama jsi je dosud neměla, tak přece není možné, že by ses s nimi dosud nikdy nepotkala, určitě ano. Myslím, že mnohem horší by bylo, kdybys je chytila teď ty-( Ale nemalujme čerta na zeď. Já se na to pořádně přeptávala naší doktorky, když měl tepoloty a nevypadalo to ani na zuby, ani na angínu (která se z toho nakonec vyklubala). Byla jsem přesvědčena, že to jsou ty neštovice a doktorka mi řekla, že zpravidla to nepostihuje děti mladší 2 let. Záměrně říkám zpravidla, protože i tady jsem četla, že je chytili děti mladší…Tudíž jako u všeho jsou vyjímky, ale věřím, že se vám vyhnou
A souhlasím s ostatními-ono se to nehodí nikdy. Ať už to jsou neštovice, angína, nebo cokoliv jiného…-( Já mám hošíka nemocného už od listopadu-nejdřív měl angína a do toho dcerka zánět močáku, sotva dobral antibiotika, začal kulhat…další lítání po doktorech a vylezlo z toho, že má zánět kyčle po té angíně-tzn. pouze ležet, žádné chození, jen nosit…U nás to bylo naštěstí po týdnu v pořádku, ale i ten týden byl záhul. Samozřejmě i dál ho hlídám, aby moc nelítal atd…tím chci jen říci, že se nikdy žádná nemoc nehodí a nejlepší je, když jsou dětičky zdravé
Proto naprosto chápu tvé pocity, protože jsem to tak teď měla úplně stejně…Proto musíme věřit, že to bude v pohodě-) ![]()
Jak už bylo napsáno, nenechala bych očkovat dítě ani teď ani brzo po neštovicích. Naše děti prodělaly neštovice začátkem léta a pak ještě tak měsíc měly oslabenou imunitu - chytly každý bacil, který prošel kolem, takže z neštovic jsme plynule přešli ve střevní chřipku, pak žlutou rýmu a pak měly ještě takovou 1 denní virózu s vysokýma horečkama.
Moje dr. nedala nejmladší ani hexavakcínu, natož MMR, na které by mělo být dítě 100% zdravé, protože je to živá vakcína.
Jo a ještě k tomu očkování-říkala jsi, že měla mít zarděnky atd, že? Já teda měla za to, že je to povinná vakcína? Omlouvám se za nevědomost…Nicméně je pravdou, že by ji už měla mít za sebou, ne? Máme asi stejně staré děti (našemu je 20měs) a teď jak jsme řešili doktory, tak jsme se zrovna s doktorkou bavily, že první zarděnky a spol. už má za sebou…No a ta vakcína je opravdu náročná pro organismus, takže bych byla opatrná. Dcera kamarádky po této vakcíně zarděnky dostala a skončila v nemocnici-trvalo dlouho než přišli na to co to vůbec má…Prý se to může stát právě po té první dávce, po druhé už se to nestává. Takže pokud by měla neštovice v rozpuku, bylo by to asi opravdu ošemetné jí tu vakcínu dát. Na druhou stranu tu můžeme spekulovat, vymýšlet, sdělovat názory (ostatně od toho tu jsme
),ale pokud máš super doktorku, které věříš, není nic lepšího než se s ní spojit a probrat všechno ze všech stran…pro a proti, a uvidíš