Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak syn má neštovice, 13. den od ségry.. uááá. Už teď jich má jak naseto:(
Ivuška píše:kalimerko píše:Kalimerko,kolikátý den je máte?domca je 2 den.martovi se pupinkz dělali 4 dny ;0(
uz vypadame takhle
no dostala je 23tiho fotka byla porizena v den kdy jsem ji vlozila a ted ma uz jen stroupky … a holky jak jste se tu bavily o kontrole tak nas si na ni nezvali ![]()
Ahojky,
chtěla jsem se zeptat.V pátek jsem měla na krku první pupínek až v sobotu jsem pochopila, že jde o neštovice. Celý pátek byl u mě můj přítel.Samozřejmě jsme si jen nepovídali. Nevíte někdo jestli je může dostat taky? V dětství je nejspíš měl. Moc děkuji za odpověď. Jsem z toho dost zoufalá, protože má velmi náročnou práci a nemůže si dovolit být tak dlouho doma ![]()
A děti si jen povídají a přesto je od sebe chytnou.
Jasně, že je může chytnout, ovšem hlavně pokud by je neměl v dětství, jinak je velmi malá šance, že by neměl v těle dost protilátek. Jinak si lze zajít na testy, kde příteli zjistí, zda je měl nebo ne. ![]()
Ahojky, nemáte někdo zkušenost?
Byli jsme u kamarádky, co malému naočkovala i neštovice, on měl teploty a my u něj byli s prckem na návštěve a dnes se osypal, myslíte, že je můžeme dostat, když je to od očkování?
@EvaG
myslím že těžko..očkuje se oslabenou nebo mrtvou vakcínou takže nákaza nehrozí.. leda byste je potkali mezitím někde na písku v plné síle.
@Sisulík Takže největší nákaza hrozí po osypání? Jeslti jsem to správně pochopila? ![]()
Nejvíc nakažlivé jsou 2-3 dny před objevením vyrážky a těsně kolem toho. jinak infekční jsou po celou dobu, kdy má dítě aktivní (nezaschlé) pupínky. ale jestli jsou nakažlivé i ty z očkování, těžko říct… spíš bych řekla, že ne.
ono záleží i na tom, jestli se očkované dítě osypalo jakoby „kopřivkou“ - reakce na očkování a nebo jestli má slabý průběh neštovic, tedy má klasické neštovicové pupínky. pro klid duše bych si v pondělí zavolala o radu k dětské doktorce. ale upřímně, za chvilku začnou běžně řádit, takže se jim asi nevyhneš. mě je prcek chytil před rokem a půl, ani nevím kde…
Jsou to neštovice. Loni u nás řádili a nic. Jako nevadí mi. Jen by mě zajímalo zda jsou infekční i ty z očkování.
Ahoj vsem, pry ted radi nestovice a ja si uz nevzpominam na ty uplne zacatky, jak se projevuji…Malej se potkal s holcickou, ktere se pak za dva dny nestovice projevily.Ted je to 20.den co se potkali, rano mel teplotu 38.2 tak premyslim, zda to neni priznak prave tech nedtovic
k tomu slinta jak bernardyn a trochu nudli, takze to taky mohou byt zuby, ale ze by ta teplota byla k zubum?
Kazdopadne mame odjet za tyden na dovolenou…sami s muzem po 6 letech, takze me to dost desi
jak to bylo u vas, s temi prvotnimi priznaky? A bezet pripadne hned k doktorce? Ta nase ma dovolenou az skoro do konce cervence…
dekuju…
Doktorka moc nepomůže.. No je to blbý, jestli se vysype, tak není co řešit, můžu ti jen poradit, že podle nejnovějších rad nemazat, když dýchají, lépe se hojí. Jen koupat v hypermanganu a neutírat, jen ťupat. A Fenistil na svědění můžeš taky. Jinak inkubační doba je i ty tři týdny, ale málokdy, tak držím palce, ať jsou to spíš ty zuby..
@Sibyla0 diky za reakci
vubec jsem netusila, ze se doporucuje nemazat. U dcery jsme davali tanno lotion a prislo mi super
hm, tak uvidime no, snad to budou jen zuby.Po dobu dovolene by meli byt u mych rodicu, nemam obavu, ze by se o nestovice nedokazali postarat, ale asibych trbuka hruzou jak to s nim je…letos uz jsme jednu dovolenou zrusili kvuli memu zlucniku (necekana operace) tak jsem pochopitelne v nervu, aby nekrachla i tato ![]()
@xxLeninka teplota může být i k neštovicím, syn měl horečky 5 dní. Poprvé hicoval v noci a dopoledne jsem mu objevila puchýřek na krku velikosti špendlíkové hlavičky, takže kdyby je neměla těsně předtím nejstarší vůbec by mě nenapadlo, že to jsou neštovice
U nejstarší jsme nemazali ničím, byla celkem OK a pupínků jen cca 150, ale syn jich měl asi 1000, k tomu ty horečy, v noci nemohl spát, tak jsme koupili Tanno Hermal a řekla bych, že to to nejhorší zmírnilo.
@xxLeninka jo a k dr. jsme šli, ale až asi 9. den, kdy už děti nebyly infekční. Nejdřív jsem jí volala a řekla mi, že by dítě měl pediatr jednou vidět do 10 dnů od výsevu, aby potvrdil, že to jsou neštovice a zapsal si to do karty.