Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobré odpoledne maminky, prosím o radu, malý (4 roky) dostal neštovice, doktorka poradila tekutý pudr a koupat v hypermanganu, ale nezeptala jsem se, jak dlouho by měl v koupeli být a zda nakonec oplachovat čistou vodou (to teda asi nemydlit, že jo)? Mám malému neštovice mazat i když ho to nesvědí? Má to nějaký urychlující účinek? Moc děkuji za všechny rady. ![]()
No já o hypermanganu vůbec neslyšela. Starší dcerka 4 roky dostala neštovice před měsícem a mazali jsme imazolem a tanno-hermal lotio. Druhá dcerka 5 měsíců to měla také, bez škrabání, svědění, nicméně jsem mazala také a za 4 dny byly neštovice krásně podeschlé. Dr. mi říkala, že pár dnů nemám vůbec děti koupat. Ale určo bych mazala, myslím, že se tím to zaschnutí urychlí. Alespon u nás to tak bylo.
Ahoj,Eliška má neštovice čerstvě za sebou a Štěpánkovi se včera objevila první.
Elišku jsem asi 2× opláchla vodou se zažívací sodou,pak jsem koupila hypermangan a koupala v něm.Ale tím způsobem,že jsem ji jen párkrát polila nebo se na minutku namočila a šla ven,bez oplachování.Mazali jsme pudrem ze začátku všechny neštovice,i když ji svědily nebo spíš bolely jen ty velké,od pátého dne už vůbec.Ještě dnes po 14 dnech nemá všechny vyloupnuté.
Na Štěpánka zkouším Tano hermal a koupat budu opět v hypermanganu.On teda naštěstí „zatím“ tolik neštovic nemá.
Teda pokud já vím,tak se koupat nemá.Určitě ne,prvních 4-7 dní,a pak jen lehce sprchovat,aby se neštovice nestrhly.Jsou po nich jizvy.Je to záhul,dítě smrdí,ale všichni jsme si tím prošly.Tekutý pudr jo,ale na hlavu,dlaně a genitálie fialku.
no, někteří pediatři už od zákazu koupání ustupují… a pak babo raď
my jsme teď ve fázi čerstvě zaschlých posledních pupínků. koupeme poslední 2 dny, kdy zbyly poslední 4 aktivní pupínky, a to ve vodě s čajem z heřmánku. drobné stroupky už má klárka sloupané a růstávají jí ty největší strupy…
dado, pokud jde o genciánu, tak prý existují studie, které dokazují, že může být karconogenní. ale na vlastní oči jsem je nečetla, takže posílám dál jak jsem koupila a nevím, co je na tom pravdy…
Dcerka měla neštovice ve 2 letech a v hypermangánu jsme koupali od prvního dne - teda jen na 1-2 min. namočit, pak neutírat (strhly by se stroupky) a jen jemně poťupat tekut. pudrem. Stroupky krásně vyschly (hypermangán vysušuje) a za týden měla pokoj…
Vendula
My jsme pudr nepoužívali, když stroupky zasychají, víc to s pudrem svědí. Koupali jsme v hypermanganu jako by se nechumelilo - poseděl si ve vaně jako obvykle tak 15 min. Nemydlíme ani zdravýho. Nesprchovali jsme. Osušit jen opatrně. Zázračně to pomáhalo.
Moooooooooc děkuju za Vaše rady a zkušenosti. Ještě, že emimino existuje, tolikrát jste mi už dobře poradily ![]()
Taky nechápu, proč někteří doktoři koupání zakazují. Oba kluky jsem koupala v hypermanganu, krásně neštovičky vysušoval. Délka koupele byla tak 5 min, po té jenom zabalit do ručníku a nechat vodu vsáknout. Neoplachovala jsem. Když neštovičky nesvědí, tak se mazat nemusí.
Jo, mladšího jsem koupala i 3 x denně, jedině koupel mu zabírala na svědění.
Martina
Zdravím, prosím zda by jste mi pomohli dcera má 2 roky a dnes jsme byli u doktorky že má neštovice tak mi také řekla ať si koupíme Hypermangan a koupeme jí v tom je to malá lahvička a takový fialový prášek no a já nevím když jí chci v tom koupat tak kolik vody a kolik toho prášku a voda má být na to rozpuštění horká nebo jen akorát?
Mala ma taky nestovice - 2 roky, hypermangan se nedava, nedoporucuje se, pouze vecer osprchovat, kup si v lekarne gel ViraSoothe a tim ji maz, je to vyborna vec. Jeste mame penu PoxClin, taky dobra vecicka, ale docela draha.Brzy se uzdravte, my ji mame treti den, dostala je od starsi dcerky, ta je mela pred 14 dny.
Dej jen trošku aby to mělo takový růžový lehce sytější nádech, dcera měla neštovice teď a krásně jí to pomohlo. Teplotu vody jsem dala takovou jako mívá obvykle..
Dobře děkuji no já jsem to teď rozpustila trošek ve vodě a bylo to uplně světloulinké růžové tak jsem jí dala do toho lehnout na záda a na bříško a zase vytahla pomalu osušila a nanesla na pupínky tekutý pudr akorát po té koupely se mi udělalo na dlani takové hnědé tečky z té vody a dceři taky ale jí zase na boku co to je?