Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Budeme mít 14 dnů od neštovic, všehovšudy má dcerka pět stroupků, pěkně zaschlých, žádné vodnaté..je tedy ještě infekční? Doktorka říkala, že dokud má stroupky je infekční, někdo zase říkal, že dokud jsou vodnaté… Jinak dcera je jak zdravá, tak jestli ji v pondělí poslat do školky?
Nám taky doktor říkal, že dokud nezmizí všechny stroupky, tak může být infekční, takže my jsme teda čekali, až zmizí poslední stroupek…
Taky bych počkala. Navíc, ač se to nemusí zdát, neštovice jsou dost velký zápřah na imunitní systém, já nechala děti doma ještě několik dní po úplném zahojení, aby si odpočinuly a nechytly hned ve školce/škole hloupou rýmu, se kterou pak lehnou na dalších 14 dní.
Mně doktorka řekla, že stroupky už nevadí a může s nimi do kolektivu, že infekční je jen během výsevu, pár dní před a pak dokud je to mokré. ![]()
Já bych nechala ještě doma, obě holky byly 3 týdny, měly je po sobě, takže jsem byla asi 6 týdnů doma tehdy..
Řešila jsem Teda u syna ve škole, ale šel po asi 9 dnech do školy. Doktorka řekla až se udělají stroupky, tak může jít. Jinak by taky mohl být doma 3 týdny.