Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nasla bych detskou fyzioterapeutku, co deti tejpuje, podpori to nohu na delsi dobu. Dceri se tak absolutne srovnaly valgozni paty
Určitě fyzioterapeutku. Raději cviky, tejpy… a měkké boty, barefoot. Ne vložky a tvrdá pevná obuv…to není řešení problému. Vložky v 18m jsou fakt blbost! Noha se utváří a vyvíjí až do 7mi let, i klenba. Dcera má 6 let, nikdy neměla v botě klenbu, neměla tvrdé pevné boty a má klenbu krásně vytvarovanou.
V 18 mes jeste klenbu nemaji, ne…?
Ta se teprv vytvari tim, ze noha co nejvic pracuje - tj. idealne bosky po ruznych povrsich a barefoot boty.
Ve tvrde papuci je jak v lyzaku, svaly na noze nemohou nijak pracovat.
Dcera mi taky začala chodit v 10m, k tomu měla skoro 10 kilo, takže jsem hned řešila, co s tím, aby si neuškodila. Fyzioterapeut doporučil hodně pevnou obuv i s kotníky (mladej kluk, žádná stará škola), aby právě nedocházelo k borcení klenby a kotníků. U nás to zafungovalo, i když doma chodila bosa. V létě pak chodila hodně naopak jen v capáčkách, po trávě, na písku atd. Kolem 3 let už jsem obuv nemusela vůbec prožívat. Určitě bych zašla poradit se s fyzioterapeutem.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat.
Malý má propadlou klenbu, speciální ortopedický vložky do bot máme, ale doma mi nechce chodit v papučkach.
Jsou nějaký které by si z nohy lehce nesundal?
Začal nám chodit koncem 10 měsíce lékař tvrdí že je to tím že začal chodit dřív.