Neštovice - kontakt

Anonymní
3.1.24 11:20

Neštovice - kontakt

Dcera byla s kamarádkou, která má neštovice. Nevím, jak velký kontakt měly, nebyla jsem u toho. Holek bylo víc, takže nebyly jen spolu. Byly převážně venku.

Kamarádka mi volala, že její děti mají neštovice. Byla bych ráda, aby je už dcera chytla - zatím to nechytla, přestože už v kontaktu byla - se sourozencem, ve škole.

Co ovlivňuje, jaký průběh mají neštovice? Vyšší kontakt? Slabá imunita?
Jde mi o to, že už nemám kolem sebe nikoho, kdo ještě neštovice neměl, tudíž už nepůjde jít „na návštěvu“. Když byla dcera mladší, tak jsem tomu naproti vůbec nešla, nechala jsem to osudu. Dceři je 10 let. Momentálně je zdravá.

Má vliv na horší průběh, pokud je již nakažená a setká se znovu s neštovicemi? Nebo je to jedno? Jít na návštěvu nebo to nechat osudu a doufat, že se s tím někde potká?

Má očkování doživotní imunitu?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
3.1.24 11:26

Já bych potají držela palce, ale pokud to dosud nechytla nikde ve školce/škole/od sourozence apod., tak je možné, že je opět nechytí. Pokud ne, zašla bych na test na protilátky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
3.1.24 11:26

Nákaza je dost neurčitá. Starší dcera se nenakazila ani při celodenním kontaktu s nemocným, mladší kolem něj jen prošla a měla je. V deseti letech bych se ale o cílenou nákazu opravdu nesnažila, rovnou bych očkovala. Neštovice jsou závažné onemocnění, dcera má po nich následky a čím je dítě starší, tím horší bývá průběh. Navíc na dlouhou dobu poškodí imunitu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.1.24 11:27
@unuděná píše:
Já bych potají držela palce, ale pokud to dosud nechytla nikde ve školce/škole/od sourozence apod., tak je možné, že je opět nechytí. Pokud ne, zašla bych na test na protilátky.

Pořád můžeme jít navštívit kamarádku, která má teď děti s neštovicema. Ale… když už ten kontakt byl, nemůžu jí přihoršit? Nebude mít ten kontakt moc velký?

• Citovat
  • Upravit
53190
3.1.24 11:28

@Janli U těch holčiček to nebývá tak hrozné, ale pokud protilátky nemá, pomalu bych taky o očkování uvažovala. U syna jsem měla ten strop právě 10 let, chlapečci z průběhu ve vyšším věku mohou mít problémy s plodností..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
3.1.24 11:30
@Anonymní píše:
Pořád můžeme jít navštívit kamarádku, která má teď děti s neštovicema. Ale… když už ten kontakt byl, nemůžu jí přihoršit? Nebude mít ten kontakt moc velký?

Já bych do toho nešla, já jsem na tyhle cílené nakazovačky nikdy nebyla, obzvlášť, když je takhle starší a hrozí horší průběh. Budeš si to pak vyčítat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
3.1.24 11:51

Nechala jsem syna naockovat v osmi letech, když do te doby neštovice nechytl. Tohle cilene nakažení nemoci nechápu - co když bude mít těžký průběh, jizvy apod?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
3.1.24 11:53
@Anonymní píše:
Pořád můžeme jít navštívit kamarádku, která má teď děti s neštovicema. Ale… když už ten kontakt byl, nemůžu jí přihoršit? Nebude mít ten kontakt moc velký?

Neblbni. Já jsem pro cílený nakažení, ale u dětí 3-5 let a v jarním období, kdy nehrozí jiné infekce. Teď v zimě, když nevíš, co zrovna mohlo dítě chytnout, jestli není v inkubační době s nějakou virózou, tak ani omylem! Nechtěj vidět dítě s komplikovanými neštovicemi nebo pak řešit neurologické problémy. Tohle je opravdu ošklivá nemoc.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.1.24 12:03
@Tichošlápek píše:
Nechala jsem syna naockovat v osmi letech, když do te doby neštovice nechytl. Tohle cilene nakažení nemoci nechápu - co když bude mít těžký průběh, jizvy apod?

No ale je očkování na celý život? Kdysi jsem o tom četla, že to vydrží do dospělosti. A co pak?

• Citovat
  • Upravit
21311
3.1.24 12:09
@Anonymní píše:
No ale je očkování na celý život? Kdysi jsem o tom četla, že to vydrží do dospělosti. A co pak?

https://www.vakciny.net/…ani/vzv.html

Zde je info dostatecne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
3.1.24 12:19
@Anonymní píše:
No ale je očkování na celý život? Kdysi jsem o tom četla, že to vydrží do dospělosti. A co pak?

Tetanus a černý kašel taky přeočkováváš. Tak co řešíš.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.1.24 12:26
@Janli píše:
Tetanus a černý kašel taky přeočkováváš. Tak co řešíš.

Kdy?

• Citovat
  • Upravit
Janli
3.1.24 12:31
@Anonymní píše:
Kdy?

Každých 15 let. To nevíš?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.1.24 12:34