Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn měl přesně v roce, vysypaly se v den, kdy jsme měli v plánu odjet za dědou, který se mu chystal s oslavou.
Měl mírný průběh, teplota jeden den asi 38, nejsem si jistá, jestli měl vůbec rýmu. Celkem se mu vysypalo asi 30-40 pupínků (postupně, ne naráz). Ani se extra nedrbal. Myslím, že první den byl podrážděnější a poplakával, jinak ani ne. Také nechtěl moc jíst, dostával hlavně UM. Celkově byl docela v klidu.
Rok už je dost na to, aby děti typicky neštovice úplně skolily. Ale každý to samozřejmě může mít jinak v závislosti na různých proměnných.
Možná ji to prostě svědí, proto pláče? Dáváte na to něco?
Dneska jsem koupila nějaký chladivý gel, ale nemám pocit, že by se to nějak lepšilo. Poslala jsem manžela ještě pro tekutý pudr a sudocrem. Po osmi hodinách dávám fenistilové kapičky. Na horečku paralenové čípky.
Dcera je měla v 8 měsících, taky byla nevrla, nespala, prakticky non stop sem ji měla jen na prsu.
Nejmladší měl neštovice v 10 měsících. Zvládal to dobře. Zkus dát na noc kapky fenistil dle návodu, trochu to pomůže na svědění. Dávají se podle váhy.
Je plačtivá, protože jí prostě není dobře. Nic víc bych v tom nehledala. Někoho to prostě semele více, někoho méně. A po žádném mazání to lepší mít nebude. To je jen proti svědění. Naopak mou starší dceru ty pupínky svědily jen kvůli tomu mazání.
Mladší měla na své 1. narozeniny šestou nemoc. Taky byla plačtivá, nechtěla moc jíst a víc se kojila. Starší měla ve 2 letech střevní chřipku, odmítla cokoliv jíst a pít a pouze se kojila. Celkem na houby bylo, že jsem tu střevní chřipku měla taky a navíc bylo léto.
Hele s tekutým pudrem opatrně. Paradoxně po něm ty pupínky víc svědí, když zaschne. Spíše se doporučuje tanno Herman nebo jiný chladivý gel a nebo koupel ve slabounké lázni z hypermanganu. Dcera je měla podruhé ve 4 letech a také byla plačtivá. Bolelo ji břicho, měla je nejspíš i na vnitřních orgánech. Syn je měl v 7 měsících a zvládl je úplně v pohodě. Na každé dítě to prostě působí jinak. Je to dost zákeřná nemoc… Držím palce, ať je brzo lépe. Jo a pokud pojedete k doktorce, tak tam nejdřív zavolej a nechoďte do čekárny mezi ostatní děti.
Dcera mela nestovice ve 14 mesicich, kdy ji zaroven rostly 4 stolicky. Nachlazena nebyla. Mela horecku. Byla ufnukana, hodne se kojila. Jist nechtela, ale to mi absolutne nevadilo. Pupinky ji nesvedily. Mozna jsem ji parkrat dala Paralen cipek, aby se v noci vyspala. Jinak nic.
@Dendiss jojo, jdou. Dcera je poprvé měla kolem druhého roku, měly docela slabý průběh. No a v těch 4 to bylo s plnou parádou. Rozjelo se jí to při pobytu u babičky, nejdřív jsme myslely, že má vyrážku poté, co snědla broskve. No a pak to bylo jasné. U syna se teď v pubertě budou domlouvat na odebrání krve na protilátky. Při prodělání nemoci do 1 roku věku se jich nemusí vytvořit dostatek a je zde také riziko opakování.
Holky, mám roční holčičku a už dva dny bojujeme s neštovicemi. Rostou ji zároveň tři stoličky. Oba dny je plačtivá, nespokojená. Včera se mi ji nepodařilo ani odpoledne uspat. Pořád se hrozně kroutila. V noci spala dvě hodiny, pak tři hodiny pobrekávala a zase na tři hodiny usnula. Měla horečku. Dneska je to podobné. Nechce skoro vůbec jíst. Hodně ji kojím. Nosím ji. Má ještě rýmu a kašel. To máme tak nějak nepřetržitě. Na zítra jsme objednané k doktorce, ale začínám o ni mít opravdu strach. Bavila jsem se s kamarády a jejich děti měly sice neštovice jako starší, ale nikdo u nich nebrečel. Moje holčička pobrekává pořád. Mám o ní strašný strach. Je tu někdo, jehož dítě mělo taky takhle brzy neštovice? Jak jste to zvládali? Taky vám děti brečely?