Porucha pozornosti bez hyperaktivity - ADD

381
9.4.24 21:42

Porucha pozornosti bez hyperaktivity - ADD

Ahojte, mému 5 letému synovi byla diagnostikována táto porucha. V školce s ním byly potíže, doporučili nám vyšetření, kde mu to bylo diagnostikováno. Když nad tím rozmýšlím, od malinka byl jiný jak ostatní děti, na hřišti se taky správa jinak jako rovesníci.. Inteligenci má zachovanou, v něčem má i navrch, hodný je taky, ale pro tuhle poruchu to má v kolektivech těžší..Často je ve svém světě, neudrží pozornost, poběhuje, mácha ručičkami..Chci se vás poptat, kto znáte někoho z touhle diagnózou jak probíhala škola a dospělost? Obávam se dost školy a zda se bude vědět zařadit do života.. Vopred děkuji za jakékoliv zkušenosti i ty né úplně dobré..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6381
9.4.24 22:42

Mám v létě 8 letého. ADD se mu taky diagnostikovala v 5 letech. Plus dyspraxie, takže ty projevy nemusí nutně souviset jen s ADD. Ve školce problém s pomalejším tempem při oblékání, jídle, vycházce. V kombinaci s nešikovností dokonalá pohroma pro učitelky. Projevovalo se to tím, že třeba při jídle se u pití polil, u jídla tak ušpinil, že musel mít nové oblečení. Někdy byl tak zabranej do hry, že měl nehodu. Na druhou stranu udržet pozornost při něčem problém, často byl duchem úplně jinde, to má tak stále. Na první pohled to není úplně znát, tváří se že poslouchá. Někam třeba jedeme a on si přemýšlí o něčem tak intenzivně až zapomene, že třeba vystupujeme z tramavaje. Při školních výletech se musí více hlídat, právě aby se nezapomněl. Zapomíná na věci, co by měly být z automatizované. Jako třeba, že ráno vstane, je potřeba jít do koupelny, obléknout si uniformu do školy a podle rozvrhu zvolit buď sportovní vezi nebo standardni. Plus si zkontrolovat absah školní tašky.
Po emoční stránce je hodně impulsivní a hrozně citlivej. Musím si opravdu dávat pozor, sbych něco blbě neplácla, co by si přebral proti sobě nebo, abych se špatně netvářila nebo nedej bože použila důraznější tón.
Ve chvíli kdy je unavený nebo cítí nepohodlí, začíná být hodně ukňouraný s hrozí výbuch pláče nebo vzteku.
Co nám pomohlo?
Obrázky, obrázky všude v každé místnosti. Jak si umýt ruce, co se dělá po tom, co si obléct, když je zima, léto, apod. V jakém pořadí. Co dělat s nádobím, s odpadky, s hračkami. A co je ve škole jedeme systém checklistu na Ipadu, a odšktává si jednotlivé položky. Má na to foldery na školní věci a na domácí, trénink apod. Škola je mnohem lepší a tolerantnější než školka. Tam se mu daří, pracují hodně efektivně z jeho koncentrací. Dávkují mu činnosti a pracují hodně s časovými úseky. Cílem je ho neunavit, ale nabudit. Překvapivě zvládá více věcí, když se mu “nedovolí” se zasnít. I ten odpočinek je nastaven tak, aby se protáhl, proběhl. Vypadá to tak, že třeba z psaní slov přejdou k hledání pismen na koberci a skládání slov nebo vět.
Podobnej princip je u všech předmětů.
A kolektiv? Výborný, opět škola s kolektivem pracuje velmi dobře. Děti se neznámkují, neporovnávají a jsou vedeny k tomu si navzájem pomáhat. Zároveň se i ty skupinky dětí dost hlídají a včas se zasahuje, vysvětluje, narovnává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
381
9.4.24 22:53

@Dollorres Jak kdybych četla o mém synovi… Školu navštěvuje nějakou speciální? A ty obrázky to by myslím mohlo pomoct aj nám, to zkusíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
10.4.24 06:44

@Molu Navštěvuje PBIS.
Před 1. Třídou měl přípravnou třídu při naší spádové ZŠ a tehdy mi došlo, že jestli mu nechci znechutit školu, musím najít úplně jiné prostředí.
Naše spádová škola je příšerná, jede na výkon, učí se Hejného metoda, psát psace. Známkuje se, s rodiči se mluví jak s póvlem..
Ta škola je narvaná a není neobvyklé, že první třída má 30 dětí. Na druhém stupni se třídy slučují a je jich tam běžně 32-34. V tomhle prostředí by se nesoustředil.
Z té školy mi bylo mdlo normálně.
Já jsem pro otevřenou komunikaci, chtěla jsem se domluvit, domluvot se nešlo, dostaly se mi jen arogantní odpovědi.
V PBIS? Měli jsme hodně rozhovorů plného pochopení a empatie. Udělali si na mě čas i po pracovní době, i v 18 hodin. A to ještě před tím než jsem zaplatila školné. Tam jde oprabdu o ty děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
381
10.4.24 20:34

@Dollorres To mátě štěstí, taky se budem muset po nějaké také škole podívat, můj syn velké kolektivy nezvláda dobře, príliš mnoho stimulů a odpútavačů pozornosti..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
10.4.24 21:03
@Molu píše: Více

To máme stejně, navíc nikdy moc dobře do kolektivu nezapadal. Tím jak je často trochu mimo, je pomalejší a dost padá, tak se mu v tý přípravný třídě i ve školce dost smáli nebo ho od sebe odháněli.
A to jen proto, že ti pedagogové nebyli dostatečně kompetentní a pracovití, na to, aby správně pracovali s kolektivem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí