Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
kdo jste se nechal testovat na protilátky proti neštovicím, dělá to obvoďák? Kolik to stojí? Můžu se dát případně očkovat, když už mi je 28? Řeším, jestli nechat očkovat dcerku, já je asi neměla,ačkoliv ségra jo a byla jsem s ní celou dobu. Kdybych ty protilátky neměla, tak abych snížila riziko nákazy, navíc prý kdybych byla těhotná, byl by to průšvih. Jo a nechaly jste děti očkovat?
Já měla stejný problém, ale asi měsíc po porodu. Volala jsem mojí obvoďačce a ta říkala že mi to v naší nemocnici neudělají, a že by se to muselo poslat do Ostravy. A ona sama ani nevěděla jak se to dělá, kolik to stojí. A syna očkovat nenechám, přítel je měl takže tam impotence nehrozí a já pokud je dostanu tak je dostanu a pokud ne tak ne. Ale teď jsem si vzpoměla že než nastoupila na místo moje nová obvoďačka tak tam byla asi 70 dr. a ona říkala že je za celý život neměla tak já nevím.
Já dceru bohužel na neštovice očkovanou mám, žijeme v zahraničí a došlo malinko k nedorozumnění. Rozhodně bych je příště nedala. Přijde mi to zbytečné a dost kontraproduktivní. Není to tak závažná nemoc, když se prodělá v dětství, často má lehký průběh. Navíc člověk získá celoživotní imunitu, což z očkování nedostane a pak může být v dospělosti problém.
naočkovat se určitě můžeš nechat, a nechat si zjistit protilátky je podle mě také dobré. Třeba je máš. V tom případě bych nikoho nenechala naočkovat. Jestli ne, tak bych nechala očkovat asi jen sebe, zvláště jestli plánuješ další mimčo. Musí tam být ale nějaká lhůta, myslím.
Kamaradka si nechala ten test delat, nornos v laborce. Myslim, ze nic neplatila, mela malou na nedonosencich a jeji kluci to dostali, tak chtela mit jistotu, aby je nedostala.
Ahoj, posílá se vyšetření na imunologii, určitě Ti krev vezme obvoďák, nevidím důvod proč ne, kdyby ne, tak přes infekčkí klinikunebo přímopřes hygienickou stanici - podle toho odkud jsi. Na žádance se zaškrtne vyšetření herpetické viry, konkrétně jde o VZV. Kolik to stojí nevím. Pokud jsi je neměla, tak v těhu opravdu není o co stát kvůli mimiše… a raději očkovat dospělé a dospívající… tam je průběh horší než u malých dětí. Stačí tak?
Ale možná jsi je v dětství prodělala ani nevíš, mohla jsi mít 3 pupínky a nikdo si ani nevšimnul…
Ahoj, já mám syna první rok ve školce ,neštovice jsem neměla a chtěla jsem otěhotnět, zašla jsem k obvodačce, napsala mi papír na krev na protilátky, dala to jaksi proplatit na pojištovnu
, mě to nic nestálo a výsledek jsem měla do 3 dnů. Naštěstí protilátky mám, takže bych neštovice neměla dostat.
Lightsun píše:
Ahoj, posílá se vyšetření na imunologii, určitě Ti krev vezme obvoďák, nevidím důvod proč ne, kdyby ne, tak přes infekčkí klinikunebo přímopřes hygienickou stanici - podle toho odkud jsi. Na žádance se zaškrtne vyšetření herpetické viry, konkrétně jde o VZV. Kolik to stojí nevím. Pokud jsi je neměla, tak v těhu opravdu není o co stát kvůli mimiše… a raději očkovat dospělé a dospívající… tam je průběh horší než u malých dětí. Stačí tak?
Ale možná jsi je v dětství prodělala ani nevíš, mohla jsi mít 3 pupínky a nikdo si ani nevšimnul…
taky si myslím,
…no rozhodně ji nenechám tím teď přeočkovat, vlastně ani celou MMR a budeme čekat, třeba se nakazí i přes očkování. Jestli ne, mám v plánu jí také kolem 18. nebo dříve udělat test na protilátky a pak zvážit přeočkování.
hodně by mě mrzelo, kdybych jí ohrozila těhotenství
. Prvorodičky se nakazit tolik nemůžou, pokud nejsou ve styku s dětmi, ale druhorodičky, jejichž dítě chodí do školky, tam už je riziko o dost větší.
my jsme to řešili nedávno, manžel neštovice neměl, volala jsem obvoďákovi, jestli mu udělá test na protilátky. Nechtěl a vůbec nevěděl, že existuje očkování pro dospělé. Tak jsem si o tom nastudovala všechno možné na www.vakciny.net a znova šla k obvoďákovi. Krev manželovi nakonec vzal (nic jsme neplatili, ale tomu doktorovi se do toho vyloženě nechtělo), výsledek byl za týden. Protilátky nemá, takže za sebou má první očkování, musí se dát dvakrát, každá injekce stojí cca 1500
Neštovice jsem neměla, protilátky jsem si nechávala vyšetřit až na začátku těhotenství (a hlavně kvůli zaměstnání - jelikož jsem žádné neměla, zůstala jsem u papírů
). Očkování neplánuju.
Jinak - několikrát jsem byla intenzivně v kontaktu s neštovicemi (např. celý víkend hlídala takto nemocné dítě) - a prostě jsem je nedostala. Poslední zkušenost mám čerstvou - neštovice prodělala v lednu dcera (a já zase nic
). Že je ale měla dcerka, jsem ráda.
Já jsem se chtěla nechat testovat, ale doktorka mě odpálkovala,že by mi to udělala, kdybych byla těhotná. Jinak prý nejsem v rizikové skupině a nemám na to vyšetření nárok. Dcera přinesla neštovice z mateřského centra,kam chodila. Byla docela v pohodě,jen pár pupínků a bez horeček. Takže jsme očkování nestihly. A já jsem je dostala od ní. Pocity jako při silné chřipce,fleky úplně všude a totálně narušená imunita. Ale teď už je to v pohodě.
Tak prej buď za cca pět set na vlastní žádost, nebo na základě doporučení od doktorky zadarmo, ale doktorka mi to taky napsat nechtěla.
tak já se dneska ptala obvoďáka a vůbec nevěděl o čem mluvím, dal mi číslo na očkovací centrum, zeptala jsem se tam znova jeslti si můžu udělat test na protilátky a tam mi řekli, že pokud jsem je prodělala skrytě, třeba jen pár pupínků, tak by mě ta protilátky neuchránily, kdybych je chytla teď, takže teď nevím, jeslti se teda na test nevykašlat a rovnou se nechat očkovat
říká se že neštovice se mohou projevit 3 až 3000 „pupínků“, o tom, jak Ti zareaguje imunita to nic moc nevypovídá. Vyšetření je jednoduché, jedna zkumavka krve na imunologii, vyšetření serologické na VZV (varicela zoster virus) - jinak také herpetické viry. Pokud máš protill., tak proč očkovat, že. Klidně toto obvoďákovi cituj, obvoďák určitě ví, o co jde, možná jste si jen nerozumněli.
jak jsem psala výše, náš obvoďák nevěděl ani, že existuje očkování proti neštovicím pro dospělé, natož o možnosti testu protilátek
Mám takový dotaz, když se teď nechám očkovat v dospělosti, tak nemůže to ode mě chytit dcera, která je ještě neměla?