Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, už skoro rok bojujeme s moluskama. Už máme jen takové pidi. Skočím si to znova nechat ověřit na kožní, že se jedná stále o molusky. Ale jsou fakt miniaturní. Chci se optat Vás, kteří s nima bojujete dlouhou dobu, zda opravdu nechodíte do bazénu a tak? Loňské léto nebyl kluk vůbec na koupálku..stále nechodí ani do sauny, ale uvažujeme o plavču..a furt nevím… páč čekat můžeme taky ještě 2 roky. Opravdu je nutné sedět doma?
Už jsme trošku zoufalá.
Díky Jarka
no, odpověz si sama. kdyby si věděla, že nějaké dítě trpí na molušky (plíseň, vyrážku apod) a přesto se chodí do veřejného bazénu koupat, vzala by si tam své dítě?
Asi ne, co? ![]()
buď tedy prosím ohleduplná k ostatním ať to od tvého dítěte nechytně někdo další.
obhajoba typu syn už rok nebyl na koupálku je v tomto případě zcela mimo mísu. ![]()
No my s nima bojujeme už několik let. Bohužel je Lucka chytla ve dvou letech taky na koupáku
. Vždycky to už vypadá, že už žádný nejsou a zase se nějaká objeví. Nejhorší je, že se nakazila i Ela a u ní to spustilo atop, naštěstí jenom v mírný formě, ale i tak. Takže nakažlivý je to opravdu hodně, stačí jedna blbá moluska a můžeš někoho nakazit. My na koupák taky nechodíme, ale máme tu přehradu, tak tam to snad nevadí a snad je do léta už úplně zlikvidujem.
S moluskami by se dítě nemělo koupat ani ve vaně, natož tak ve veřejném bazénu. Molusky se ve vodě „rozmnoží“ a dítě se jich nezbaví. Takže nejen, že nechodit do veřejného bazénu. Ale doma pouze sprchovat.
Doporučuji mazat OK Gelem, krásně se vyloupou. Sice to chvíli trvá, ale pomáhá zázračně ![]()
Nám zázračně a okamžitě a rychle nakonec pomohlo vykulit molusku jehličkou a potřít dezinfekcí. Bojovali jsme s nima tři měsíce a pak byly do pár dní pryč. Škoda, že si to nechal Vítek udělat až po prázdninách.
No jen se opravdu ptám. Já nikam s klukem nechodím. Doma to druhej vůbec naštěstí nechytnul. Na rozdělené koupání už jsem rezignovala. To s nima fakt nejde. Možná už to molusky ani nejsou, nevím. Ted už se mu objevují takové opravdu pidi pupinecky. Tak v po se hned objednam na kozni na konzultaci. Jinak nám pomáhal nejvíce Infectodell a jodisol. Jinak máme molusan, ale ten tak smrdí, že já nemám sílu ho mazat..vydžím hodně ale tohle mi vadí..chiiii… ale kdyby bylo nejhůře, tak ho mázneme…ale myslím, že už je umím včas zachytit, tak je velké už nemáme.
Jen jsem se ptala, nikam zatím nejdeme… já to nechci dále šířit…tak se prosím nezlobte. Jen se ptám, zda s tím někdo bojuje dlouho a jak to řeší třeba v létě??? Přehradu tu nemáme, jen přírodní koupálko, tak jedině tam chodit… ale právě ten pocit, že vím, že to má.
Díky Moc a prosím nezlobte se
Ahojky,my s nima bojovali 1 rok.Syn má 11 let a chytnul to ve školním bazénu od děcek,které se s tím chodily koupat
do té doby jsem o moluskách neslyšela.byli jsme 1 krát na seškrabu a pak se nám jich vyrojily desítky.propichovali jsme s dezinfikovaly a stále přibývaly.Takže jsem po půl roce objednala molusan a mazala 1 denně.Vše smrdělo,mizely jen ty malinké.Měl to hodně mezi nohama a u pytlíka.
Nakonec jsme se na to úplně vykašlali,nechali to být a po 3 měsících zm,izely všechny samy. Po koupání se musí mazat celý jakýmkoliv mastným krémem,protože molusky se drží na suché kůži.
Nebyl plavat celý rok a snad se do léta nic neobjeví ať si užijeme koupaliště.
Taky jsme bojovali s molusákama
u obou kluků a několik měsíců
Pokaždý jsme si to „přinesli“ z plavání s kojenci
Mazala jsem Cibulovou mastí, se starším jsme byli na seškrábnutí a jak tu už někdo psal, rozšířilo se to ještě daleko víc
Nakonec pomohla pinzeta - každej den jsem jednu „vyškubla“ a zamázla Framykoinem. Krásně se to odhojilo a další se už neudělaly
Jo a mladší syn nesnese nic vystouplýho na kůži (pupínek apod.) tak si je vyškrábal sám
Sice se to nemá, jsou hodně infekční a tím rozškrábnutím se rozšíří dál, ale u něj to neplatilo.
Takže - dokud nebudeš mít potvrzeno z kožního co to je, na plavání bych syna radši nebrala…Ale jak vidíš, jsou i nezodpovědný matky kterým je to fuk, dítě vezmou do veřejného bazénu a my to pak odneseme ![]()
My je taky měli . Syn si je donesl ve 4 letech z plavání.
Doma se koupal se ségrou, ta to nedostala.
Pomohl nám Infectodell, zinek 1 tableta denně, ještě jsem potírala Tee trea oilem a do jídla zařadit česnek. Za tři měsíce byli pryč. Od té doby na bazénu nic nechytl, ale to jsme chodili plavat. Nepoužívali jsme jejich plavecké pomůcky.
Teď začli chodit se školou a já se bojím, kdy co dotáhne. Opět používají takové ty plavecké pomůcky. Někde jsem totiž četla, že se to nejvíc přenáší na nich. Tak uvidíme. Snad má imunitu dobrou a už to nechytne.
My jsme dostali molusky z ničeho nic doma, když bylo dceři 3 měsíce. Ale… Byli jsme s tím u doktorky a ta nám řekla, že to jsou potničky, chtěli jsme chodit na plavání a náš kurz měl podmínku potvrzení od kožního a obvodního lékaře, že je dcera v pořádku. A tak jsme začaly vesele chodit do bazénu, nic nevědě co máme na kůži. Pupínky se množily a rostly, byly jsme 2× u doktorky a ta ze mě udělala ustrašenou matku. Nyní jsou dceři 8měsíců a pupínky - molusky má 4 měsíce, nedalo mi to a změnila jsem kožní lékařku, která nám dnes potvrdila molusky, hodně molusek a došlo ke seškrábnutí a dostaly jsme zákaz do bazénu. Ale bohužel 4měsíce jsme chodily do bazénu nevědě, že něco takového máme a můžeme tím někoho nakazit. Píšu tento příspěvek protože občas matka není sobecká a nezodpovědná, ale lékař nepozná molusky a nechá dítě chodit do veřejného bazénu. Takže je mi líto jestli jsme někoho nakazily, ale opravdu jsme nevěděly, že máme nějakou virovou kožní nemoc.
Chci se zeptat, jak to řešíte, pokud má dítě molusky a má chodit do školky? Musí být třeba těch půl roku doma??? ![]()
Dnes jsem se o tomhle dozvěděla poprvé a máme je potvrzené od kožní, která je bohužel aniž bych stačila reagovat, dceři seškrábla. Takže se děsím toho, že se to rozšíří. Měla jich jen 5 maličkých. Do bazénů nechodíme, tak ani nevím, odkud je má. ![]()
Ahoj holky
Syn měl v loni molusky 9 měsíců, chytil je na plavání. Nebudu vypisovat, co všechno jsem na ně zkusila-bylo toho dosti
nakonec zabral Imunoglukan sirup, homeopatika a Allivictus + jen sprchovat. Jen pro pobavení- kožní mi s ledovým klidem řekla, ať plavat chodíme dál
No comment…
O tom slysim poprve a valim oci. a to sw da chytnout jen v bazenu?