Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky prosim Vas, mate nektera osobni zkusenost s nestovicemi v 1. trimestru? Kamaradka ted byla 10 min. v kontaktu s nakazenou osobou-sedela od ni tak 5 m
Pokud je už kamarádka prodělala, tak se není čeho bát..
Já pracuji ve školce a v prvním trimestru se tam objevili tři děti s neštovicemi, doktor me řekl ze pokud jsem je já sama už prodělala,'tak je to OK..
Když jsem byla minulý rok těhotná, tak obě děti naráz je dostaly..jestli je kamarádka měla, tak by to mělo být ok
@lekna7 pokud je kamarádka měla, tak není žádný problém.
Zažila jsem neštovice u svých dětí, kdy je dcera dostala, když jsem byla asi v 6tt a táhlo se to měsíc, protože je ještě dostal i syn.
@lekna7 otázkou je jestli je kamarádka měla nebo ne. POkud ano tak je v pohodě. Můj syn měl neštovice když jsem byla cca 7tt a dcera je v pohodě, naopak pry se da predpokladat ze proti nim bude mit imunitu. POkud je nemela at se poradi s gynekologem, ale podle mě takovy kontakt fakt neni nebezpecny
Pokud neštovice neprodělala, může zajít k obvodákovi a oni ji udělají test na protilátky- mohla je prodělat skrytě. Tady asi nikdo víc neporadí, než probrat to s odborníkem. Mohla je chytit a nemusela, neštovice jsou infekční pouze pár dnů.
@lekna7 A ta osoba se nakazila kdy? Už se osypala? Nejnakažlivější jsou den, dva před výsevem a pak pár dní po výsevu. Naše nejmenší byla v přímém kontaktu s chlapečkem a ten se osypal za 5 dní. Myslím si, že je malá nechytne.
A moje mamka je chytla v těhotenství se sestrou a taky v pohodě, akorát jí dělali nějaké testy potom.
@lekna7 i kdyby je nemela, tak si myslim, ze ta vzdalenost byla velka. Nechrchlal na ni? Taky je otazkou, v jakem byl dotycny stadiu. Podle me to bude v poradku, ale stejne bpby mela jit na nejake testy na protilatky.
Jela hned potom na gyndu a pry ji budou brat krev za 2 tydny kvuli protilatkam
Jsou to 3 dny, co jsem nestovice chytla od syna.Jsem v 7 týdnu těhotenství..v dětství jsem neštovice neměla, takže jsem to čekala. Za mesic mi budou dělat akorát nějaké testy navíc, zda je miminko v pořádku. Snad vše dobře dopadne.