Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtela bych se zeptat - u syna ve skole se objevili nestovice zatim u mladsich zaku, synovi je 15 a jeste je nemel. Slysela jsem ze kdyz je chyti v puberte muze byt pak i neplodny tak bych nerada aby je dostal, navic jsem jeste tehotna tak to by nebylo nic ani pro mne… Pry existuje nejake ockovani aby je nechytil, nevite nekdo??? a kolik to stoji???
Ahoj,co já vím,tak to se týká příušnic,ne?o neštovkách jsem to neslyšela ![]()
Ahoj ani je ockovani na nestovice ale myslim ze je pozde je to virove a muze uz to mit v sobe ![]()
Ahoj, ta neplodnost je spíše u příušnic.
Neštovice jsou u větších dětí a dospělých spíše hůře snášeny- vyšší horečky, možné komplikace např.zápalem plic…
Očkování je, ale myslím, že u Vás už je pozdě, navíc není zdaleka 100%.
A ohledně Tebe- ty jsi je měla??
Pokud ano, je to OK, pokud ne a chytíš je ve 2.trimestru, nic se neděje, ve 3.trim.se od tebe může nakazit mimi, ale většinou si díky Tobě a Tvé infekci přenese Tvé protilátky, nejhorší je 1.trimestr, ale to bych řešila spíš s gynekologem, který Tě má na starosti.
Mám to ještě v živé paměti- měj je starší syn když jsem byla v 6.měsíci. ![]()
Jo- ještě dodám, pokud by je tvůj syn chytil, určitě to musíš říct v těhu poradně!
Ta neplodnost se vztahuje k příušnicím, ne k neštovicím. Nejhorší je, že inkubační doba u neštovic je až 3 týdny, takže teď budete mít dost týdnů čekání jestli je chytil nebo ne. Jinak u nás taky řádily neštovice, ale držely se jen v jedné třídě tak třeba se na 2 stupeň ani nedostanou. Jinak u tebe je důležité jestli si je už měla, pokud ano tak bys je znova dostat neměla a jinak v kolikátém si trimestru, tam je to pak podle Hanulínka.
Tak záleží v jakém kontaktu s nimi byl. Nejstarší je neměl, jeho nej kamaráda brácha je zrovna měl a kamarád ještě ne. Měli jsme zaplacenou dovolenou a dle inkubačky nám to přesně vycházelo. Tak jsem mu hned to očko dala a asi den nechala doma, jak mi poradili v očkkovacím centru v Motole, kam jsem volala. Vakcína stála asi 1500,– a za rok jsme přeočkovali. Ale stejně mu nechám v dospělosti změřit protilátky. Jinak problémy s plodností, jak tady padlo způsobují příušnice. Myslím, že pokud by je dostal, měl by průběh asi horší než malé děti, ale to by vydržel. Mám tři zmámí, jeden je dostal v tanečních, jeden ve dvaceti a jeden dokonce asi ve 31 od dětí. Průběh hnusný, ale plodný jsou!
A u tebe záleží, jestli jsi je měla či ne a ve které fázi těhu jsi. Začátek a konec je nebezpečný, já bych se jim v tomto období snažila vyhnout i když jsem je měla. A pokud jsi je neměla, no tak to prostě nějak zařid ať je nedostane. A kdybys byla pred porodem, tak je to nebezpečné i pro novorozeně a to hodně!!
Hanulínek píše:
Ahoj, ta neplodnost je spíše u příušnic.
Neštovice jsou u větších dětí a dospělých spíše hůře snášeny- vyšší horečky, možné komplikace např.zápalem plic…
Očkování je, ale myslím, že u Vás už je pozdě, navíc není zdaleka 100%.
A ohledně Tebe- ty jsi je měla??
Pokud ano, je to OK, pokud ne a chytíš je ve 2.trimestru, nic se neděje, ve 3.trim.se od tebe může nakazit mimi, ale většinou si díky Tobě a Tvé infekci přenese Tvé protilátky, nejhorší je 1.trimestr, ale to bych řešila spíš s gynekologem, který Tě má na starosti.
Mám to ještě v živé paměti- měj je starší syn když jsem byla v 6.měsíci.
Dekuji za odpoved. Ja jsem je mela jako mala holka ale jsem bohuzel v 10tt takze prvni trimestr… Tak snad bude vsechno ok. Asi ho radeji necham uz ze skoly doma a budu doufat ze v sobe jeste vir nema…
Alci, pokud si je měla tak se neboj a jakmile se ve škole o neštovicích ví tak už je stejně pozdě. Nebezpečí nemoci hrozí do objevení pupínků, takže v době, kdy o nich nikdo neví. Taky jsem se s nima setkala v 1. trimestru, řádily jen u mě ve třídě a v pohodě nic se nestalo. Taky jsem je naštěstí měla jako malá.
Ahojky, většinou v 10TT už jsou důležité orgány skoro hotové a navíc pokud v sobě máš protilátky po prodělané nemoci má je i miminko.
Očkování vám sice pomoci může, ale nevíš jestli syn už nění v inkub. době. Takže pokud ti to za to stojí, zajdi si k dětské dr. - látka se jmenuje Varilrix a stojí kolem tisícovky.Pak je druhé přeočkování - ale to bys musela co nejdřív.
To, že syna necháš doma bych neviděla až tak důležité, setkat se může a neonemocní ani kdyby s dotyčným jedl ze stejné lžičky a na druhou stranu mohl být v okolí někoho na chodbě a už může být nakažený.
/ Já sama za sebe, když je měl brácha - mamka nám dávala jíst ze stejnýho talíře a lžíce, abych to měla ve stejnou dobu a nic. Pak jsem je chytla asi v páté třídě a pamatuju si to docela jasně - zase kolem mě nikdo nakažený nebyl /
Pokud by syn onem. určitě vše ihned nahlaš gyn.dr.