Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kojíš? Pokud kojíš a měla jsi je ty, tak by miminko mělo mít protilátky.
Kdyby to dostalo, tak ano, ale říká se, že pokud tys je měla a kojíš, tak by ještě mělo mít protilátky… i když já osobně bych v téhle situaci dcerku ze školky stáhla, jasně, mohla se už nakazit, ale pokud ne, tak se to ještě může stát.
Já takhle loni stahovala syna, ne kvůli miminu, ale protože jsme měli jet na tábor a bylo to před koncem školního roku.
Od kamaradky to mela mesicni holcicka a zvladla to v pohode… ale na takove veci se zeptej dr a ne tady mamin
@Anonymní píše:
Ahoj holky, ve školce jsou neštovice, mám tam dceru 3 letou a doma miminko měsíc a půl, kdyby to dcera náhodou donesla domů, je to nějak nebezpeční pro miminko? děkuji
Stáhni ji.
To riziko za to nestojí.
@Bábrdl stáhnu ju, ale ted jsem se to dozvěděla, nevím, jestli je to přímo v jejich třídě, jdu pro ni až odpoledne.snad to aspoň nebude v jejich třídě
@Anonymní píše:
@Bábrdl stáhnu ju, ale ted jsem se to dozvěděla, nevím, jestli je to přímo v jejich třídě, jdu pro ni až odpoledne.snad to aspoň nebude v jejich třídě
Mimi by to třeba zvládlo, ale nač si komplikovat život a riskovat. ![]()
S kojenim to nema co delat, ale miminko ma protilatky od tebe jeste z tehotenstvi minimalne tri, az 6 mesicu. Za predpokladu, ze ty jsi nestovice prodelala. Nicmene 100% zaruka to neni.
@Anonymní píše:
Jen se připrav, že to stažení bude trvat dlouho. Já to tak měla letos na jaře, neštovice se objevili ve školce dva dny po narození malinké, která byla ještě k tomu skoro 4 týdny předem. Malého jsme stáhli ze školky, nejdřív měl 20 dní karanténu, co kdyby už ty neštovice měl v sobě, takže nemohl být ani doma, jen u babičky a paní na hlídání, po třech týdnech sice u něj neštovice nepropukly, ale jelikož jdou ve školce až ve 3 vlnách, tak musel báýt ještě další měsíc doma.
Takže pokud by malá nebyla nedonošená a ještě se žloutenkou, takbych ho asi ve školce nechala, alespoň by si neštovice prodělal, takhle nás to ještě čeká a miminko má protilátky z MM. Tak zvaž, zda to stažení na skoro 2 měsíce má smysl, protože pokud stáhneš jen na týden nebo dva, tak je to k ničemu a dcerka se stejně může nakazit v druhém či třetím kole.
Tak patrně by to mimi zvládlo, ale ideální to vtomhle věku není. hlavně by to patrně dostalo později znova, když to mimi prodělá do roka, tak často nezíská tu imunitu proti nim. já kvůli případným neštovicím, i jiným nemocem, nechala syna po porodu třetího mimča doma několik měsíců ze školky..bála jsem se toho, pro takový miminko je blbá i rýma. kor když jsou dceři teprve 3 roky, já osobně bych ji nechala doma apsoň do jara, min. do konce března.
@AnastazieB píše:
Kojíš? Pokud kojíš a měla jsi je ty, tak by miminko mělo mít protilátky.
s kojením to nemá nic společného nejde o protilátky z MM, ale protilátky, které miminu došly před placentu, nitroděložně a zůstavají cca 3-6m.
@Pudloslava píše:
S kojenim to nema co delat, ale miminko ma protilatky od tebe jeste z tehotenstvi minimalne tri, az 6 mesicu. Za predpokladu, ze ty jsi nestovice prodelala. Nicmene 100% zaruka to neni.
@Pudloslava píše:
myslíš, že když ji nechá zakladatelka doma, tak to mimi nedostane? Starší už s neštovicemi došla do styku, tak jsem to pochopila.
My jsme byli v podobné situaci, syn donesl neštovice a den předtím než se osypal, byl v úzkém kontaktu se svou malinkou sestřenicí, byly jí tehdy asi dva nebo tři měsíce. Všechny starší děti, co neštovice ještě neměly, tak onemocněly, miminko zůstalo zdravé. Řešili jsme to s dr. a ten říkal, že sice neštovice jsou pro miminka nebezpečné, ale asi spíš pro ta úplná novorozeňátka v šestinedělí.
Jinak, to že máte v školce neštovice neznamená, že musí dítě onemocnět, my takhle četli několik papírků na nástěnce, až jsem je pak přestala počítat a vyhlížet neštovice a syn onemocněl asi až v páté nebo šesté vlně..
@Anonymní píše:
Ahoj holky, ve školce jsou neštovice, mám tam dceru 3 letou a doma miminko měsíc a půl, kdyby to dcera náhodou donesla domů, je to nějak nebezpeční pro miminko? děkuji
většinou to menší dítka zvládají mnohem lépe
teoreticky jsou děti do 3-6 m celkem chráněný, ale nikdo Ti to nezaručí.