Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezké deštivé ráno,
synovec prodělal před 14-ti dny neštovice. Pupínky už má zaschlé, prý je už v pořádku,ale…mám pochybnosti, jedeme na víkend s manželem a dětmi /syn 4r. a dcera 19 měsíců/ na chalupu, a sestra nás chce s malým navštívit. Samozřejmě jí nechci odmítnout, ale mám prostě obavy, ať to děti nedostanou
. Zdá se mi krátká doba, když před 14-ti dny prodělal neštovice s horečkami a pupínky ještě viditelné má, ač zaschlé a ztrácejí se, myslíte, že se nemám obávat ![]()
Katka
Katrinka píše:
Hezké deštivé ráno,synovec prodělal před 14-ti dny neštovice. Pupínky už má zaschlé, prý je už v pořádku,ale…mám pochybnosti, jedeme na víkend s manželem a dětmi /syn 4r. a dcera 19 měsíců/ na chalupu, a sestra nás chce s malým navštívit. Samozřejmě jí nechci odmítnout, ale mám prostě obavy, ať to děti nedostanou. Zdá se mi krátká doba, když před 14-ti dny prodělal neštovice s horečkami a pupínky ještě viditelné má, ač zaschlé a ztrácejí se, myslíte, že se nemám obávat
Katka
Katrinko, no aspoň byste je měli už za sebou. A přes prázdniny mi to přijde lepší, než ve školním roce.
Dobrá rada nad zlato, což?
![]()
ahojky,
neboj. neštovice jsou infekční jen dokud jsou pupínky nalité. zaschlé pupínky už jsou OK. my aktuálně neštovice máme. mladší cácora je má dnes 9. den a už má všechno zaschlé. starší je měla před 14 dny a taky ten 9.-10. den bylo všechno zaschlé. po 14 dnech už chodila na hřiště mezi děti. nakazit se určitě nemůžete. tedy ne od synovce. riziko by mohl být nějaký jeho sourozenec, nebo někdo z rodiny kdo ještě neštovice neprodělal, protože ten se mohl od synovce nakazit a inkubační doba je 9-23 dní a nejvíc infekční neštovice jsou tak 1 den předtím něž se objeví první pupínek.
shilenka - i přes prázdniny mají neštovice své mínusy - měsíc se s nima nemůže na sluníčko (teda nemělo by se), aby nezůstaly jizvičky…ale je fakt, že děti nic nezameškají…
my jsme na tom podobne, po 10 dnech jsem mela jistotu, ze jsou pupinky zaschly, tak jsme sly vcera mezi deti. Ale myslim, ze byly neinfekcni uz tak od nedele. Kazdopadne jsem tu v nake diskusi cetla, ze doktorka poslala i deti po 7 dnech nestovic do skolky, takze uz se opravdu bat nemusis ![]()
saja1 píše:
shilenka - i přes prázdniny mají neštovice své mínusy - měsíc se s nima nemůže na sluníčko (teda nemělo by se), aby nezůstaly jizvičky…ale je fakt, že děti nic nezameškají…
Sajo, já vím, děti je měli loni. Ale výhodu jsem viděla spíš v tom, že nic nezameškají. Jen to sluníčko ![]()
Ahoj, my jsme po 14 dnech šli už dokonce do školky (a jak tu někdo psal, tak někteří doktoři posílají děti do školky už 7 den). Pokud jsou pupínky zaschlé, tak opravdu nemusíš mít strach, neštovice už nejsou infekční .
jak píšou holky. pokud jsou všechny pupínky zashlé, melo by to být v pohodě. jen pokud se budou děti koupat v baznéně, tak bych je od sebe odděila. my jsme takhle byli na dovolené - klárka přesně v den odletu 14 dní od prvního pupínku a vše zaschlé a po kontrole u doktorky (vše v pořádku a že může do kolektivu). no, vrátili jsme se a kamarádka, která tam byla s námi mi nedávno volala, že malá má neštovice a s největší pravděpodobností od nás - jak se holky máčely v bazénu a hrály si, tak se asi někde ještě něco infekčního uvolnilo (a kamarádky holčička taky byla nastydlá, takže kombinace více faktorů). právě že s ní ani nikde po návratu mezi lidmi nebyli, takže jsme s velkou pravděpodobností původcem my. ještě se chci zeptat na názor naší dětské lékařky, protože se mi to nezdá… takže na tvém místě bych byla v klidu a jen je nedávala společně do bazénu ![]()
Ahoj, ozivuji diskuzi. Dceri se první pupinek projevil ted v sobotu…momentálně máme 115 kousků - kdy muzem mezi deti? V ned máme jit do divadla, bylo by to pro ostatní bez rizika? Omlouvám se a dekji
@mumisek79 Podle dr jsou neštovice infekční dokud nezaschne poslední pupínek…
@mumisek79 až bude mít všechny stroupky zaschlé… jestliže je výsev teprva od soboty, tak v neděli ani omylem - necelý týden, to se rozhodně nestačí zahojit.
Tak nám bylo řečeno, že po vyloupnutí posledního stroupku. Což bylo u obou dětí 15. den. A dle toho, co píše nozu, tak zaschlé stroupky asi nestačí.
@mumisek79 Mě řekla dětská dr, že po 5 dnech od výsevu už není infekční, takže po týdnu už šel malej do školky.
U nás aktuální téma, starší dcerka byla doma od 23.2 do 8.3 pak mohla ven, ale doktorka nám doporučila dát do školky až dnes, kvůli tomu, že po neštovicích je dítě náchylnější k nemocem ![]()