Netypické koníčky vašich dětí?

18305
30.1.10 19:38

Netypické koníčky vašich dětí?

Měl bych jeden dotaz na rodiče školních dětí. Jak se vypořádáte se situací, kdy vaše dítě chce provozovat něco, k čemu nejsou předpoklady v místě bydliště ani v okolí? Já jsem teď nedávno byl v situaci, kdy jsem si připomněl scénku z dětství. K vánocům v první třídě jsem dostal elektrický vláček s udělanou krajinkou a později jsem si ho chtěl dál rozšířit a propracovat - logicky jsem hledal kroužek železničního modelářství. Ale na našem okrese nic takového nebylo. Jste dneska někdo v podobné situaci? Jak to řešíte? (Nejde „jenom“ o modely, ale o tu situaci obecně…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9867
30.1.10 21:16

Moje nejstarší za mnou teď přišla, že chce chodit na balet. U holčičky celkem logický zájem - ale ne zrovna u téhle holčičky. Na baletku je přerostlá už teď :)

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.1.10 21:45

Hmmm, tak to nezávidím… To budeš asi obtížně vysvětlovat. Ale balet bývá třeba i průprava pro jiné pohybové aktivity… VZala by jako vysvětlení, že s její fyzickou dispozicí u baletu těžko zůstane delší dobu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
30.1.10 22:01

Já mám děti zatím malé,tak o neobvyklých koníčcích ještě mluvit nemůžu..

Lesi,proč by 6 letá přerostlá holčička nemohla tančit balet jako koníček,když po tom touží?Jen k vůli tomu,že je přerostlá nebo k vůli tomu,že začínat v 6 letech s baletní přípravkou je pozdě?Myslíš,že by ji nikde nepřijali?Vždyť to nemusí být tvrdý tréning a odříkání plné bolesti,pro holčičky neadekvátní.Může to brát jako krásný koníček,naučí se držet tělo,ladně se pohybovat jako dáma..To se zúročí :-)

Já nejsem zastánce brzkých začátků a tvrdého drilu jakýchkoliv sportů a baletu už vůbec ne.Trestala bych za to,když někdo driluje tříleté baletky :twisted:

Máme případ z okolí..Spolužačka mojí sestry byla odmalička „gumová“.Opravdu moc šikovná,nadaná.Maminka ji přihlásila do baletu,ve 4 letech uměla provazy a spoustu různých figurín,ve druhé třídě odešla na taneční konzervatoř do Prahy,její rodina ji tam poslala s vydinou velkého úspěchu a kariéry.No a v deváté třídě se vrátila s úplně zničeným tělem.Má zničená záda,kyčelní klouby,šlachy.

Dnes je jí 17,sotva se vyučila,protože se místo školy věnovala baletu,někde se to projevit muselo.Zdravotní potíže má dodnes.

Lékaři jí balet zakázali a jasně jí řekli,že velký vliv měl časný začátek a neúměrné přetěžování..

Jinak my s Adámkem chodíme na cvičení do Sokola,Emička se vlní a tančí při každé hudbě,znělce reklamy,filmu,i při zvuku vysavače nebo pračky..Určitě hudebně a pohybově nadaná bude..Ale nějak její talent nebudu přeceňovat a brzy ji cpát všude možně.Všechno chce svůj čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
30.1.10 22:10

Juro,s rodiči jsme žili na vesnici,na takové,kde „chcípl pes“,daleko od okresního města i menších městeček..Taky,když jsem chtěla chodit na nějaký kroužek nebo podobně,jsem si musela domluvit hodiny tak,abych stihla poslední autobus v 18 hodin..Fakt to bylo na palici a nerada na to vzpomínám..Ale i přes to jsem chodila do hudebky na flétnu a kytaru..

Jak moc se mi ulevilo,když jsem odešla na střední do Brna,najednou vše po ruce,nebyla jsem v ničem vázaná..

My bydlíme ve městě a už jen z těchto důvodů bych na vesnici žít nechtěla,nikdy :twisted: ..Sice dnes je zvykem,že má každý auto a nějak se to zařídí.Většinou to jde,zvlášť,když mají oba rodiče řidičák,v rodině jsou dvě auta,rodiče mají tak fajn pracovní dobu,že vždy jeden z nich může dítě vyzvednout a taky je vesnice blízko - jakýsi satelit města :mrgreen: ..Kde je jistota,že prostě v zimě nezapadneš sněhem..Tak jako vesnice,kde jsem jako malá bydlela já..To jsme se několikrát ani nedostali do školy,natož do kroužků :cert:

Vím,že to není až tak úplně odpověď na Tvoji otázku,ale úplně mimo téma snad taky ne :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.1.10 22:18

No abych pravdu řekl, je to tak „nepřímo k věci“…  :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
30.1.10 22:23

Však nevadí,ne? :-) Každý si z toho vybere,co uzná za vhodné..Nebo jestli je problém,příspěvek smáznu :mrgreen:

Jinak doprava je podstatná věc :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.1.10 23:08

S tou dopravou jako podstatnou věcí souhlasím. Já jsem to měl do Brna jen 40 kilometrů, ale o víkendech to byl značný problém.

Takže souhlasím s tvrzením, že dopravní možnosti zásadně určují způsob trávení volného času (tak nějak…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
31.1.10 09:40

Jo také jsem chtěla balet protože byla velmi pohybově nadaná, ale v místě bydliště nic takového není.. Vyřešila to liduška - tanec - již 6let tančí a přibyla výtvarný obor. já bych řekla, že právě ta doprava a maloměsto je při koníčkách ten největší problém, ani né tak to že dítě si cosi vybere..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
31.1.10 15:30
Jana206 píše:
Já mám děti zatím malé,tak o neobvyklých koníčcích ještě mluvit nemůžu..

Lesi,proč by 6 letá přerostlá holčička nemohla tančit balet jako koníček,když po tom touží?Jen k vůli tomu,že je přerostlá nebo k vůli tomu,že začínat v 6 letech s baletní přípravkou je pozdě?Myslíš,že by ji nikde nepřijali?Vždyť to nemusí být tvrdý tréning a odříkání plné bolesti,pro holčičky neadekvátní.Může to brát jako krásný koníček,naučí se držet tělo,ladně se pohybovat jako dáma..To se zúročí :-)

Já nejsem zastánce brzkých začátků a tvrdého drilu jakýchkoliv sportů a baletu už vůbec ne.Trestala bych za to,když někdo driluje tříleté baletky :twisted:

Máme případ z okolí..Spolužačka mojí sestry byla odmalička „gumová“.Opravdu moc šikovná,nadaná.Maminka ji přihlásila do baletu,ve 4 letech uměla provazy a spoustu různých figurín,ve druhé třídě odešla na taneční konzervatoř do Prahy,její rodina ji tam poslala s vydinou velkého úspěchu a kariéry.No a v deváté třídě se vrátila s úplně zničeným tělem.Má zničená záda,kyčelní klouby,šlachy.

Dnes je jí 17,sotva se vyučila,protože se místo školy věnovala baletu,někde se to projevit muselo.Zdravotní potíže má dodnes.

Lékaři jí balet zakázali a jasně jí řekli,že velký vliv měl časný začátek a neúměrné přetěžování..

Jinak my s Adámkem chodíme na cvičení do Sokola,Emička se vlní a tančí při každé hudbě,znělce reklamy,filmu,i při zvuku vysavače nebo pračky..Určitě hudebně a pohybově nadaná bude..Ale nějak její talent nebudu přeceňovat a brzy ji cpát všude možně.Všechno chce svůj čas.

Hlavně, protože si myslím, že by tam vznikal tlak ze strany ostatních holčiček, které by nad ní nutně vynikaly - a děti umí být pořádně kruté.
Pak si myslím, že vzhledem k předčasnému zaškolení toho má víc než dost, vybrala si i nějaké kroužky (brané spíš jako zábava) u nás ve školičce.
Další je, že bych ji musela vozit a sobecky přiznávám, že vzhledem ke spinkání Elinky si to neumím moc dobře představit.
A hlavně - už druhým rokem chodí na gymnastiku, mají výbornou trenérku a vím, že to není bráno na výkon, což moc oceňuji. Vidím na ní, jak moc jí to prospělo - a přidat ke gymnastice i balet by bylo asi až moc.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
31.1.10 18:06

Lesi,to je fakt..Vidím,že má malá zájmů až dost :-) ..A s tím tlakem - od sestřiny kamarádky,o které jsem psala vím,že v baletu nejde jen o tlak jen samotných holčiček jako sokyň ale i o tlak ze strany trenérů..Oni sami Ty dívky přetěžují a protěžují ty nejhezčí,nejšikovnější a nejlepší..To vše natvrdo na úkor druhých :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
1.5.13 09:17

S dovolením bych oživil svoji starou diskusi, na kterou jsem zase narazil… :lol:
Ve chvilce volna jsem si v duchu probíral osoby, které jsem potkal z dětství a uvědomil jsem si zvláštní věc… Některé osoby z „našeho“ sídliště (vyrůstal jsem v paneláku, i když na skoro vesnici…) se mimo veškeré kroužky, oddíly atd. věnovaly dětem a jejich volnému času hodně neformálně. Většinou k nim docházely kamarádky jejich vnuků a vnuček, ale nebylo to pravidlem. Měli jsme tam jednu paní, která byla fakt mistr na „prolamované“ výšivky, jiná zase dělala velikonoční vajíčka nejrůznějšíma technikama (včetně „vyškrabované“ krajky…), jeden děda tam učil nejen svoje vnuky střílet z luku a z kuše, stopovat zvěř, pohybovat se v přírodě nenápadně,,, no a samozřejmě jako skoro všude byli i tam chlapi, co pořád rozebírali a opravovali auta a motorky - a nechali do této činnosti nahlédnout i cizí kluky…
Tak mě napadá - fungujou i dneska takhle „sdílené koníčky“? Víte o někom takovém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
1.5.13 10:12

Ano, toto stále funguje i když asi v daleko menší míře než to bývalo kdysi. Jsem z malé vsi a tady skutečně vymýšlejí aktivity i pro „cizí“ děti rodiče prarodiče apod. Kdo co umí tak se při nějaké akci uspořádané maminkami připojí a učí děti, ať se jedná o pletení pomlázek, malování vajec, vytváření vánočních věnců, tak i třeba o chození do chléva ke kravám nebo na pastvu kde se dětem ukazuje co kravičky „papají“, jak se dojí, jak vlastně vypadá taková dojnice atd. Většina městských dětí a kolikrát i rodičů toto nikdy neviděly :lol: Takže ano vím, že to funguje a takové akce, nebo i na požádání či předem domluvu se toto u nás stále děje :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
3.5.13 20:25

Tak teď jsem při projíždění zpravodajských serverů našel TOTO. A je to teda dost dobré… :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
16.5.13 01:32

Moje dcera chodí do baletu od 4 let.(už je tam 5 let). Není o co stát. Neumí provaz (problém). Uvažuji, že bych ji dala spíš někam na moderní tanec, ale bohužel tady v okolí nic není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí