Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, mám dotaz. Ne že bych to nějak zásadně řešila, ale zajímá mě, jestli si vzpomenete, kdy se vaše dítko dokázalo samo postavit (myslím v prostoru). Našemu malému bylo včera 15 měsíců a chodí krásně už asi 2 měsíce, skoro už běhá, ale neumí se sám postavit. Vždycky musí dolézt ke stěně, židli, prostě k čemukoliv o co se může opřít, aby se postavil. Doma to nějak neřeším, ale venku je to trochu opruz, protože když spadne, tak sedí a čeká až ho postavím já. Jak se to učily vaše děti? Musí na to prostě přijít samo a nebo se k tomu dá nějak motivovat? Díky.
Jedna to zvládla zhruba v deseti měsících, druhá týden po roce. ![]()
staršímu se to podařilo někdy ve 13 měsících.
Dvojčatům je rok, a pochybuju, že to budou v nejbližší době umět ![]()
Malému se to povedlo ve 14 měsících, ale zase zatím nechodí ![]()
Ahoj. Přesně si to nepamatuju (u starší vůbec), ale mladší to uměla dávno předtím, než začala sama chodit. Ale i tak to bylo později než má váš chlapeček (Mája chodí od 18m). Určitě na to brzy přijde, ono teď v zimě, když je dítě nabalené, tak to vstávání venku je těžší. Někdy Mája taky sama nevstane a čeká, až ji postavím - v té tlusté bundě a kalhotách vypadá jak teletubies
. A doma zase mají oporu blízko (nábytek, máma..), takže je to tolik netlačí, aby si stoupli sami. Doma bych asi nepomáhala, venku určitě jo (aby neležel dlouho na zemi).
V 18 měs zároveň s chůzí, do té doby nechodil ani v prostoru nestoupal. Dcera v roce.
Synovi to trvalo taky dlouho, v korigovaných 16 měsících jsme byli na neurologii, tou dobou už chození převládlo nad lezením, ale postavit sám v prostoru se neuměl ještě nějaký čas, myslím, že mu to minimálně ty 2 měsíce trvalo. Dle dr. to bylo OK
Ahoj.
Malý také začal chodit (v roce) a neuměl se sám postavit. Doma to bylo dobrý, ale venku se neostýchal a když spadl, lezl dál po čtyřech
Po měsíci chození na to sám přišel(nejdříve začal lézt jakoby po čtyřech ale se zvednutým zadkem a kolínkama, jako pavouk, no a pak se odvážil zvednout ruce a bylo to
) Stejně ho to asi nijak nenaučíš… Vydrž, však na to příjde ![]()
chodit začal v 11m a v prostoru se sám postavil přesně v den ročních narozenin
Ahoj tak náš syn začal chodit v 10 měsících a taky se stavěl pomocí postele, skříně a tak a asi za měsíc se dokázal postavit sám ze země. Neboj on nato příjde sám a naučí se to ![]()