Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Malému je 10 měsíců a má takový trošku rozhozený režim. Někdy vstane v 7 hod, někdy v 9, spát chodí odpoledne na 2-3 hod. A večer usíná docela pozdě nejdříve po 21 hod. Posledních 14 dní vstává mezi 7-8 hod. a tím pádem se mu to trošku posunulo a chce spát ještě dopoledne a jen v kočárku. Odpoledne už moc nespí. Ale opět usíná až o půl 10 večer. Někdy i po 22 hod. Asi měsíc mu rostou dvojky nahoře, tak nevím jestli i tímto se mu ten den nějak rozhodil… Jak zavedu pravidelný režim, aby vstával každý den stejně a usínal přibližně stejně? Neustále poslouchám, že máme divný režim a připadám si už jak z Marsu. Chodí spát docela dost pozdě. Děkuji za rady.
Ahojda, tak to si počkám na rady, malá je ve stejném věku a vstává mi skoro pokaždé jinak a večer spát taky chodí jak kdy..i když teď už pár dní vstává kolem 8, ale je to tím, že v noci se často budí, zlobí a pak je utahaná.přitom dopo chodí spát zhruba ve stejnou dobu a po obědě taky. ![]()
Nevím, jestli to je univerzální recept, u nás to funguje tak, že ve stejný čas děláme stejné věci. Každý den. Káje jsou tři a cca od 4 měsíců se to zásadně nezměnilo. Mezi šestou a sedmou večeře, do půl osmé vykoupat, do osmi v posteli, přečíst pohádku a spát. Přes den se Káje režim měnil, ale ten večer jsme dodržovali a fungovalo to. Jestli si to dobře vybavuji, do roka spala před obědem i po obědě, po roce už jen po obědě a od té doby, co jsem jí vzala dudel (cca ve dvou letech) přestala přes den spát úplně. Kubovi je půl roku a děláme to večer stejně, jen bez pohádky. Kaše, vykoupat, nakojit a spát. Výjimečně se stane, že po té osmé neusne, tak mu dám hodinku a pak to zkusím znova.
dcera v 7 večeří, pak se jde koupat, a do půl deváté v postely spí
ze synem jedeme režim už 2 týdny, v 7 koupání, pak krmení a položím do postýlky, pustím kolotoč a odcházím, a on hnedka spí, je šikovnej ani jsem nečekala že to půjde takhle hladce
je to podle mě stejné at už je prckovi 10 týdnu nebo 10 měsíců, a v kolik ráno vstávájí podle toho se neorientuju
dávát ho spát ve 2 odpoledne je podle mě pozdě, když vstává v 7 klído bych ho dala spát ve 12 po obědě a večer tím pádem půjde i dřív spát, přibližně ve stejný čas chodte koupat, večeřet, at večer ví co ho čeká
Jenže on prostě dříve jak ve 2 odpol. spát nebude. Já ho nedonutím spát ani večer, pořád se staví v postýlce a dělá blbosti i třeba hodinu.
malej uz ma delsi dobu rezim takovej ze usina v 8 a vstva taky v 8 (ccaú, ale to sam od sebe, ale taky to dsot hapruje se spanim kdyz rostou zuby, ted je zas klid asi 14 dni nebo tyden…
vcera se mu to ale kvuli Vanocum dsot souplo ap redevcrem mi usnul navecer a tim padem sel spat asi az v 22, ale dnes uz zase v 8, proste na 8 uz musi byt kazdy den v psoteli a basta, nekdy usne hned nekdy to trva i hodinu kdyz sem u jeste moc nechce spat a taky se porad stavi, takze ho polozim a porad dokola, driv jsem ho uspavala a svitil ose na chodbem ted uz zavru dvere a uspavam ho za uplny tmy, to zabira uz pak jen lezi a ani se nehne, jenze on lezi s otevrenyma ocima treba 20 minut, clovek si mysli ze spi a on ne ![]()
pres den spi jak kdy, ale vetsinou 2× denne podle toho v kolik vstane nekdy az v 9 to usne klem obeda, spis pred obedem a pak spi jeste tak kolem 4. nekdy ale uz odpoledne nespi, ale on je divoch desne radi a kolem 4. uz si mzoura ocicka
Tipuju dva důvody, proč by mohl odmítat v danou hodinu usnout:
Vzhledem k tomu, že většina dětí, které znám chodí spát mezi šestou a osmou, tipovala bych spíš na tu druhou variantu. Ale znám i nespavé děti, které prostě před desátou neusnou.
Jinak co se týče doby potřebné k uspání, mám dojem, že okolo toho roku to bylo nejhorší, že to taky trvalo i hodinu, kdy se Kája převalovala v postýlce, ale nezabrala. (dneska je to max 15 minut
)
Tak jestli ti to nevadí, tak prostě choďte spát v deset. Já bych asi umřela, kdybych neměla pro sebe alespoň večer, takže já bych prostě dál ukládala v tolik v kolik chci, aby spal a doufala bych, že moje dítě bude méně tvrdohlavé, než já. Já tedy obě děti uspávám a to období, kdy jsem u Káji ležela hodinu, než usnula mě zabíjelo. Pak mě osvítil duch svatý a já si u ní začala číst. Super. KOnečně jsem přečetla knížky, které na mě čekaly rok.
No tak číst se u něj nedá, protože on po mě šplhá a dělá blbosti. Já s ním nic neudělám, takže vše dělám až po 22 hod a spát chodím o půlnoci nebo v 1
Musím mu navařit na druhý den a trochu poklidit, okoupat se atd…
Zkus ho par dni davat spat v 20 nebo v 21 a postupne ubirej az na tu 20, do vlastni psotylky, kdyz si stoupne poloz a takhle porad dokla, u nas to zabira kdyz nechce usnout…
ale pokud ti nevadi ta 22 tak on si to treba casem upravi sam, ale je fakn mit pro sebe aspon vecer…jinak s tim varenim ja varim malymu aspon na 14 dn ia mrazim si to…
přesně máme to jako Káka a funguje to.Budí se ráno v rozptylu sedm až půl desátá(ale to je výjimka),většinou ale kolem osmé až deváté.Je mu 22 měsíců a po obědě už většinou nespí,sice jdeme do poslete,ale jen se válí a poslouchá pohádku,Zato večer večerníček,večeře,koupání a spát.V osm bývá v posteli a spí.Taky jsme přeučovali bl to sice boj a hodně si tři dny poplakal,ale vyplatilo se.
Ještě jsem nepochopila chodí spát v deset,to si jako řekne sám?Zkuste nastavit pevný a přesný řád a jak píší holky pomalu posouvat.Pokud ale spí od dvou do pěti,je logický ,že v osm spát nebude,mezi spánky musí být pauza nejméně 4 hodiny,Buď dávat spát dřív,nebo prostě ve tři či o půl čtvrté budit.Nebo se smířit s tím,že chodí spát v deset,což já bych nemohla neb v deset jsem taky v posteli.
Držím palce
Jo většinou o půl 10 si řekne sám, že chce už spinkat. Nebo ho uspím, že mu dám mlíko. Jinak by bantoval až do 11 třeba. Možná je pravda, že spí odpoledne dost dlouho a je vyspanej.
nas malej spi pres den vetsinou prd obedem a pak mi usne jeste odpoledne kolem 4a spi do 5ti, nekdy lae usne pozdeji a to je potom boj, to semu moc spat nechce tak se snazim aby spal odpoledne v ty 4 ale taky ot nejde vzdycky…
zkousela jsem ho davat spat i jendou denne po obede jenze nekdy nevydrzi a chce spat driv nebo naopak pozdeji m jednou usnul v pul sesty a pak strasil do desiti