Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pro me je treba relaxovani, pustit si fil, jen lezet a koukat:)
Já relaxuju u nějakých ručních prací. Požadovaný efekt je ten, že díky soustředění na počítání oček/stehů (případně ještě škubání plevele někdy zabere) přestanu myslet na ostatní věci. Na které jinak myslím celý den - co nakoupit, co uvařit, co nezapomenout, co dát malé na oblíknutí, jestli je všechna zvěř poklizená, co to je sakra za flek na kobercizamknula jsem vůbec? a tak.
A cítím se potom taková odpočinutá, rychleji reaguju
a méně se nasírám
.
Pro mě je relaxováním to, že sbalím batoh, vypadnu někam na hory, na hrad nebo zámek, někam do lesa, vypnu mozek, nepřemýšlím nad problémy, prací a doslova si vychutnávám čerstvý vzduch, tu pohodu, sluníčko a okolí
V případě zámků a hradů nasávám informace
Sice jsem fyzciky utahaná, ale duševně odpočatá - víc jsem odpočatá po víkendu na horách než po tzv. gaučingu (ten nesnáším, hlavně když prší a není kam vypadnout z města)
Další možností je popovídání si s kamarádkou, se kterou máme podobné problémy a hodně o sobě navzájem víme… sice si nic závratného navzájem neporadíme, ale prostě sdílíme naše starosti i radosti, mnohdy i komické zážitky nebo situace ![]()
Tak já třeba relaxuju u žehlení, bruslení, čtení, capkání po lese nebo sezení na rybách. Jsou to chvíle, kdy jsem sama, nemusim na nic myslet, při bruslích si pustim hudbu do uší a je mi fajn. Nejsem ten typ, který by relaxoval např týdenním ležením u moře, takové věci mě nebaví. Řekla bych, že relax je cokoliv, u čeho si psychicky odpočineš, takže záleží na tom, co Tě baví..
Ahoj, znám pocity, o kterých píšeš. Ačkoliv jsem nikdy nebyla sportovní typ a mometálně ani moje postava tomu zdaleka neodpovídá, nejlíp se zrelaxuju pohybem, chodím 3× týdně. A při cvičení jsem taky poprvé zažila pocit, kdy se zabývám jen sama sebou a vůbec mi na mysl nepřijdou všední starosti, opravdu se moje mysl zabývá jen mým tělem a tím, co právě provozuje. Pracovala jsem před RD spíš psychicky a do práce i teď občas jdu a fyzická aktivita mi pomáhá se zvetit i z takové únavy, kdy mě bolí hlava a chce se mi spát a jsem úplně mrtvá. Nikdy bych tomu nevěřila, dokud jsem si to nevyzkoušela sama na sobě. Psychická únava je alespoň pro mě daleho horší než ta fyzická, člověk by se měl naučit mozek vypínat a oprostit se od všeho okolo - to je to relaxování.
Já relaxuju u ranní kávy, každý den, ale je mi to prd platné, když hned po relaxu nastupuju do role matky
a šikovné hospodyňky.
To je hezký námět ![]()
jak psaly děvčata výše - absolutní uvolnění od všedních myšlenek
Já mám ráda relax po cvičení, podám výkon - takže dobrý pocit a pak se s čistým svědomím třeba vyvalím do vany a to je ono. Protože svalit se do vany po celodenním gaučingu je nic ![]()
Dřív jsem si myslela, že zarelaxuju u kompu, kouknu na své oblíbené stránky atd., ale není, od kompu vstávám podobně unavená, jako si k němu sedám za účelem odpočinku. Takže zase mi vychází pohyb a nejlíp na čerstvém vzduchu ![]()
Tak pro mě je relax výlety po venku, ruční práce - momentálně album syna, malování na trička ap. Vše, kdy dělám něco jiného než je běžná práce, jak už holky psaly
Každopádně je člověk odpočatý a má víc energie na tu běžnou každodenní práci.
Jo a taky jsme jezdili na vodu, se synem zatím ne - takže aktivní dovolená super relax a cvičení je taky super ![]()
Tak pro me je relax „pujcit“ dite kamaradce na prochazku, vyprdnout se na chvili na domacnost, uvarit kavu, hodit nohy nahoru a cist si.
Nebo treba vytrhavat plevel.
Pro me slovo relax znamena dusevni odpocinek od vsednich problemu s penezi, domem, ditetem, partnerem apod. (i kdyz tech problemu neni mnoho, ale i tak se to nasbira a clovek obcas potrebuje odpocinek).