Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@KKK85 za ten celý měsíc jsem tam byla tak 5 takhle jsem to myslela
Tak to Jo. Tak se rid tím, co tu píší ostatní, hned si část oddelat. Ale je fakt, ze já v 17 taky všechny prachy rozfofrovala. Až v 18ti jsem si z tech peněz platila autoškolu a tak.
No pro mě bylo a je vždy největší motivací to, že jsem šetřila na něco. A jelikož jsme se nenarodila se zlatou lžičkou v puse, tak jsem si na to, co jsem chtěla a chci vždy musela vydělat a ušetřit. Takže i jako dospělá si mile ráda odpustím třeba ty restaurace.
@Anonymní píše:
Dobrý den. Za chvíli mi bude 17 a chodím na brigádu. Mám problém, že neumím vůbec šetřit. Na brigádě jsem vydělala už přes 10 000 a skoro vše už mám pryčsnažím se to řešit, ale nějak mi to nejde. Utrácím za strašný kraviny. Nevíte jak by jsem se mohla naučit šetřit? Moc bych chtěla mít peníze do budoucna až se budou hodit rodičům nebo mně.
Děkuji za všechny rady
mé dcery (obě 13) jsou svůj pravý opak, ve všem, tedy i v utrácení/spoření, jedna utratí do pár dní celé kapesné, druhá šetří, půjčuje na úrok
čeká na akce a slevy..
takže je to dost i o povaze… já se taky musím dost držet-hlídat a nejvíc funguje, když prostě do obchodu/nákupáku nejdu
na netu kupuju hodně, ale jen co potřebuju, kdežto venku koupím kdeco, co fakt ani vůbec není nutné…
zkus si část odložit na účet a nesahat na to, dát si např. týdenní limit a omezit ta lákadla…
Já bych to teď moc neřešila, taky jsem peníze z brigád utrácela rychlostí blesku. Časem se naučíš šetřit, zvlášť když si to sama uvědomuješ, že moc ztrácíš. Peníze jsou kulatý…
@Anonymní píše:
@KKK85 za ten celý měsíc jsem tam byla tak 5 takhle jsem to myslela
Nojo, tak aspoň teď vidíš co kolik stojí
nemusíš mít špatné svědomí, že to utratíš, nebo se domluv s rodiči jestli ti něco odloží. nebo si naplanuj kolik máš na týden. Ono mezi nám 10 taky není zase nějaký extra balík v dnešní době. Oblečení, restaurace nějaká party a je to fuč.
No, jeste muzes zkusit vzit sebou jen hotovost, kartu nechat doma a vsechny ty moderni platici blbiny deaktivovat. Opakovanym utratam v restauraci to sice nezabrani, ale das si limit na ten den minimalne. A moje zkusenost, i kdyz uz jsem stara paka, tak je to mozna i tim
je, ze penize v hmotne podobe se utraceji hur, nez ty „virtualni.“ Proste stare dobre odevzdani bankovky nejak „boli“ vic nez pipnuti kartou, vic si to uvedomuji.
Založ so spořící účet v jiné bance. Mbank má třeba účet bez podmínek a na spoření aktuálně pěkný úrok v porovnání s jinými bankami.
Po výplatě si spočítej, jaké výdaje tě ten měsíc čekají (jestli si z toho platíš mobil, netflix, budeš kupovat někomu dárek, nebo jestli víš, že si budeš za XY kupovat zimní kabát). K tomu si rozmysli, kolik ten měsíc chceš vydat za zábavu (ty restaurace, kavárny…) a zbytek pošli na ten spořící účet a dělej jako bys ty peníze vůbec neměla.
Myslím, že je super, že chceš část výplaty šetřit a čím dřív si ten návyk vytvoříš, tím líp ![]()
@Lucy75 píše:
mé dcery (obě 13) jsou svůj pravý opak, ve všem, tedy i v utrácení/spoření, jedna utratí do pár dní celé kapesné, druhá šetří, půjčuje na úrokčeká na akce a slevy..
takže je to dost i o povaze… já se taky musím dost držet-hlídat a nejvíc funguje, když prostě do obchodu/nákupáku nejduna netu kupuju hodně, ale jen co potřebuju, kdežto venku koupím kdeco, co fakt ani vůbec není nutné…
zkus si část odložit na účet a nesahat na to, dát si např. týdenní limit a omezit ta lákadla…
já mam 19letou dceru a 14 letého syna. Dcera by si doslova nechala pro korunu vrtat koleno, furt jenom brečí, že má málo, že je všechno hrozně drahý, když něco chce, tak to nejdřív zkouší na nás a na účtu má naspořeno přes 100 tisíc. Syn je pravý opak, z výletu přiveze každému dárek, jde si pro zmrzlinu, mě koupí čokoládu…Je mi popravdě v tomhle bližší syn a u dcery na tu její chorobnou spořivost začinám být lehce alergická
Až budeš muset, tak se to rychle naučíš.
Zatím bych to neřešila, očividně víš, kde máš rezervy, příště to bude lepší. Kvůli 3 000 za restauračku se netrap, stalo se, snad to stálo za to.
A nebo si najdi job se stravenkama a bude tě to trápit o to míň. ![]()
Pomůže, když budeš mít nějakou vizi, na co šetřit a to něco budeš brát jako investici do sebe - třeba kurz v zahraničí, poznávací dovolená, lepší noťas, foťák, prostě podle zájmů (ani bych nebyla proti, kdyby to bylo něco na sebe nebo zkrášlujícího, to beru taky jako investici
.
@Anonymní píše:
já mam 19letou dceru a 14 letého syna. Dcera by si doslova nechala pro korunu vrtat koleno, furt jenom brečí, že má málo, že je všechno hrozně drahý, když něco chce, tak to nejdřív zkouší na nás a na účtu má naspořeno přes 100 tisíc. Syn je pravý opak, z výletu přiveze každému dárek, jde si pro zmrzlinu, mě koupí čokoládu…Je mi popravdě v tomhle bližší syn a u dcery na tu její chorobnou spořivost začinám být lehce alergická
@aanysek spořící účet mám. Problem je že si ty peníze můžu kdykoliv zas vzít, mám k nim přístup
@Anonymní píše:
@aanysek spořící účet mám. Problem je že si ty peníze můžu kdykoliv zas vzít, mám k nim přístup
Proto bych si ho založila v jiné bance, než kde máš svůj hlavní účet. A nedělat si k němu mobilní bankovnictví, ať máš ten přístup k penězům komplikovanější ![]()
Ale hlavní asi je vědět proč chceš šetřit, abys měla nějakou motivaci to opravdu dodržet. Já třeba věděla, že až se po škole budu chtít odstěhovat od rodičů, budu potřebovat peníze na kauci a budu si chtít pořídit hezký nábytek a vybavení. A to mě motivovalo dost na to, abych si občas nějakou zábavu odpustila. Kdybych se nutila do šetření jen proto, že bych měla, aniž bych to opravdu chtěla, tak by mi to asi moc nešlo.
@Anonymní píše:
Myslím, že jsi na dobré cestě. Začínáš chápat hodnotu peněz. I to, jak jsi uznala, že rodiče za tebe platili hodně a že pracují tvrdě, přesto jsi kapesné měla. Asi nebudeš úplně sporivy typ, proto si přesně rekni za co ty peníze utratis. Dovolená, kino, oblečení, sport? A šetři na něco trvalejšího, třeba na studia? Já třeba chtěla svého koně v soukromé stáji ![]()
Cast peněz bych si uložila na nějaký sporici účet. Pak si napis, za co pravidelně utracis a kolik. Sleduj treba dva mesice výdaje, pak se sama kriticky podívej za co a kolik utracis
Mas něco, na co si chceš nasetrit? Mít nejakou motivaci, abys neutracela za blbosti.
Je ti 17 nedelej z toho vědu, prostě se to učíš. Příští peníze z brigády už posefujes určitě lip