Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já myslím, že v tomhle věku šetřit nemusíš. Užívej si. Rodičům pomahas uz tím, že si nějaké věci koupíš nebo zaplatíš sama
@xkoup21 to sice ano ale za měsíc abych utratila 10 000? To mi nepřijde v pohodě, ale nevím co s tim. Možná si teď uvědomuji kolik za me museli rodiče dávat a já si toho tolik nevážila.
No a za co to utratíš?
Nejlepší cesta si něco odložit už po výplatě a prostě na to nesahat
@pikola no za kraviny. Třeba jsem nechala 3000 jen v restauraci. A to právě já neumím. Odložit a nesahat
Zařiď si spořící účet bez karty, pak si ty peníze musíš přeposlat, zadat kolik a potvrdit platbu, to si pak rozmyslis jestli je potřebuješ utratit… To funguje mě.
@Anonymní píše:
@pikola no za kraviny. Třeba jsem nechala 3000 jen v restauraci. A to právě já neumím. Odložit a nesahat
To se opravdu budeš muset naučit. Dát peníze pryč, aby k nim nebyl snadný přístup, než si něco koupíš, ztak se třikrát sebe sama zeptat, zda to fakt potřebuješ a zda cena je úměrná užitku/přidané hodnotě té věci.
Jaký mají vztah k hospodaření a penezům rodiče?
Ty jsi nikdy neměla kapesné, se kterým by ses učila hospodařit?
@Anonymní píše:
3000 v restauraci za co? My i když jdeme se dvěma dětma na oběd tak je to většinou 1000-1300 max.
No a co si nějaké peníze odložit k rodičům? Asi ti na jednu stranu bude blbé hned vše utratit a pak za nima utíkat, že bys teda ještě chtěla ty 2000, co sis k nim dala atd.? ![]()
A za co utracis? Tak si pokaždé, když něco jdeš koupit, řekni, jestli to fakt potřebuješ ![]()
No kdo v tvem umel setrit. Ja od patnacti kazdy leto na brigade a penize furt nemela, hadry, mobil, dovolena. Penize jsem si vydelala, abych je utratila ![]()
Dnes je mi davno pres tricet a nikdy jsem nemela nic na dluh.
Příspěvek upraven 09.08.22 v 13:23
@Anonymní píše:
Co, tos platila útratu ještě dalším lidem, ne? ![]()
@Svistice rodiče jsou na tom dobre a penězi. Ale pracuji dost tvrdě
Kapesny jsem měla
@Anonymní píše:
@KKK85 za ten celý měsíc jsem tam byla tak 5 takhle jsem to myslela
tak užíváš mládí
hele dej si závazek že si vždy odložíš 30% výdělku za měsíc…to si dej na účet nějaký spořící. A utrať jen zbytek…
Dobrý den. Za chvíli mi bude 17 a chodím na brigádu. Mám problém, že neumím vůbec šetřit. Na brigádě jsem vydělala už přes 10 000 a skoro vše už mám pryč
snažím se to řešit, ale nějak mi to nejde. Utrácím za strašný kraviny. Nevíte jak by jsem se mohla naučit šetřit? Moc bych chtěla mít peníze do budoucna až se budou hodit rodičům nebo mně.
Děkuji za všechny rady