Neumím vařit omáčky

31.3.20 01:03

Neumím vařit omáčky

Zdravím chtěla bych požádat o rady zkušenějších hospodyněk :mavam:
Je mi 25 a řekla bych, že s vařením nemám problém. Tedy pokud nejde o omáčky, to se snad nikdy nenaučim :think:
Mám problém je správně dochutit, bud překořenim, přesolím, nebo je to bez chuti :roll: :D a největší zlo přichází když dělám smetanovou omáčku: kuře na paprice nebo koprovku. Vždy se mi srazí smetana a nevím proč, už jsem zkoušela jí vyndat předem ať není studená, omáčku stáhnout z plotny ať to neliji do vroucí, po smetaně už nevařit, u koprovky dát ocet až po smetaně a stejně se srazí :zed: :zed: :nevim:
Dnes jsem se pokoušela o rajskou, řekla bych, že se docela povedla. Když jí ochutnám tak chutná skvěle, ale po chvilce cítím v puse takovou hořkou, trpkou pachuť. Sladká je akorát, ale ten dojezd no nevim :think: (nějaký nápad jak jí dochutit?):kytka:
Popřípadě pokud máte nějaké rady a vychytávky určitě budu ráda, děkuji :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
M-A
689
31.3.20 03:52

Rajskou zkus cukrem, par kapek citronu?
Jinak já omáčky taky moc neuměla, furt mi to prislo bud jak polivka nebo kase :roll: a pak jse zacala pouzivat masox. Asi to neni zadnej gastronomickej extra počin, ale jsou potom chutnejsi, treba vcera jsme dojedli rozlitany ptaky a byli jakoze fakt skvely. Lepsi delat mensi mnozstvi, lepe se s tim pracuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
31.3.20 06:07

Trpka chuť může být neprovarenym protlakem, chycenou cibuli…
Doporučuji web Kuchařka pro dceru. Jedná úžasná paní tam vaření popisuje doslova krok za krokem. Od ní mám bezkonkurenční guláš, svíčkovou a jiné dobroty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
31.3.20 06:07
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
31.3.20 06:53

@Halamka Ano tento web je perfektní :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
314
31.3.20 08:03

Hele já jsem o trošku mladší než ty a dostala jsem na Vánoce když jsem první rok byla s přítelem v jiné městě kvůli vysoké kuchařku od Romana Vaňka - Velká kuchařka Čech a Moravy. Tam najdeš snad všechny jídla co si vzpomeneš, máš tam i ty vychytávky na chuť na straně a fakt postupy od jíšky po domácí šunku. :palec: Kdykoliv vařím cokoliv z téhle kuchařky tak je to výborné!! I můj taťka po mě občas chce nějaký ten recept vyfotit a poslat, protože podle něj to má Vaněk fakt dobrý. :) A ani já si na něj nemůžu stěžovat. Podle kolegyň z práce jsem se už minulý rok mohla z fleku vdávat jak umím vařit. :nevim: :mrgreen:

odkaz na kuchařku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
910
31.3.20 08:08

Kuchařka pro dceru určitě pomůže :palec: u rajské to já dělám tak, že na másle osmahnu trochu kořebové zeleniny na kostky, k tomu pak ještě cibuli na drobno, osolím a přidám trochu cukru, ať zkaramelizuje, zapráším moukou a teprve pak přidám protlak. Lehce zasmažím a podliju, protlak se nesmí připálit, i to dělá hořkost. Přihodím nové koření a bobkový list a dusím doměkka. Pak vytáhnu koření, rozmixuju, ještě dochutím. Přidám smetanu a skořici, ta dělá rajskou fakt úžasnou.

Smetanu používáš vždy stejnou značku? A na jakém tuku omáčky děláš, čím zahušťuješ? Ono něco jiného je omáčka typu rajská nebo omáčka k masu, třeba pepřovka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1402
31.3.20 09:04

Rajskou delam: na oleji /másle osmahnu cibulku do sklovata, pak dám cca 2-3 lžíce hladké mouky, míchám, aby se mouka trochu osmažila, ale ne moc! pak pridávám studenou vodu tak akorát (nebo vývar pokud más nebo masox)- klidně oddělám z plotny, míchám takovou tou kvedlačkou, která rozmíchá vše do hladka. až je to rozmíchané, zvýším plamen, a za stálého míchání vařím hladkou jíšku i třeba 15 minut, pokud nemáš ráda kousky cibule v omáčce tak projedu tyčovým do hladka, pak pridávám protlak, opět kvedlačkou do hladka rozmíchám, pridám korení (bob.list,nové korení, sul) a varím dalších cca 15 minut, na konec dochutím cukrem, octem, nekdy kecupem (je taky sladší) podle toho jak kdo ma rad…
hele mně zas nejde ted v poslední době maso :( nechce potvora zmeknout, v troube je to uplna katastrofa :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
31.3.20 09:24

Tý jo, mně se zatím ještě nestalo, že by se mi srazila smetana. Sůl si musíš dostat do oka, pokud osolíš „tak akorát“, rozhodně už nepřidávej bujón nebo masox. Já se snažím míň, dosoluji podle chuti spíš ke konci. Když do koprovky přidávám ocet, do svíčkové citrón, tak úplně nakonec, nalévám pomalu a hned pomalu rozmíchávám, snažím se už nevařit. Ta pachuť u rajské mě napadá, jestli to není moukou. :think: Jakým způsobem jsi ji zahustila? Jestli jsi udělala jíšku mouka + voda, tak jsem mysím taky kdysi zkoušela dohustit, nebylo to dobré. Pokud potřebuji dohustit, dodělám si zásmažku na pánvičce.
Moje rajská: Na másle osmahnu cibuli nahrubo nakrájenou, zároveň tam dám bobkový list, nové koření, pepř celý a hřebíček. Až je cibule zesklovatělá, přidám do toho mouku, chvíli nechám zpěnit zásmažku, potom zaliju vodou, sítkem vytahám koření i cibuli. Vyklopím protlak, rozmíchám, podle chuti osladím, příp. trochu osolím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.3.20 10:08

@Bebeluska8
Vždy dávám slunečnicový olej, tmavé omáčky zahušťuji tmavou jíškou od vitany a světlé moukou a vodou. A smetanu používám ve žlutém kelímku na vaření :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.3.20 10:09

@Halamka
Je z tohoto webu jsem zrovna včera dělala domácí pečivo a ani jsem ho už víc neprpzkoumala. Určitě se podívám děkuji moc :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.3.20 10:11

@M-A
Ten já dávám snad do všeho, ale do tý rajský jsem ho nedala. Jednou jsem ho dala když jsem dělala kuře na paprice.. :think: po kuřeti to vážně nechutnalo :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.3.20 10:15

@Petule030
Mouku jsem vůbec nedávala.
Osmahla jsem na oleji cibulku, přidala bobkový list a nové koření. Pak cukr, ten jsem nechala zkaramelizovat.. do toho jsem přidala pasírovaná rajčata, protlak a 2 naběračky hovězího vývaru. Nechala povařit, pak dochutila skořicí, přisolila, přisladila.. vyndala koření a tyčovym rozmixovala. Ten protlak to zahustil, takže naopak jsem to ještě ředila vodou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
31.3.20 10:23
@Mařena.bublina píše:
@Petule030
Osmahla jsem na oleji cibulku, přidala bobkový list a nové koření. Pak cukr, ten jsem nechala zkaramelizovat.. do toho jsem přidala pasírovaná rajčata, protlak a 2 naběračky hovězího vývaru. Nechala povařit, pak dochutila skořicí, přisolila, přisladila.. vyndala koření a tyčovym rozmixovala. Ten protlak to zahustil, takže naopak jsem to ještě ředila vodou :nevim:

Tak to mě opravdu nenapadá, co ti tam dělá tu pachuť. Možná ten zkaramelizovaný cukr? Fakt nevím. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1402
31.3.20 10:26
@Mařena.bublina píše:
@Petule030
Osmahla jsem na oleji cibulku, přidala bobkový list a nové koření. Pak cukr, ten jsem nechala zkaramelizovat.. do toho jsem přidala pasírovaná rajčata, protlak a 2 naběračky hovězího vývaru. Nechala povařit, pak dochutila skořicí, přisolila, přisladila.. vyndala koření a tyčovym rozmixovala. Ten protlak to zahustil, takže naopak jsem to ještě ředila vodou :nevim:

tak ten cukr mozna zhorkl… na to bych se teda si vyprdla a dala ho az na konec do hotové omacky…, jo a jinak ta nase klasická rajská se delá jen z protlaku (samozrejme muzes dat i ty rajcata, jak chces, ale je to surovina navic (snazim se ted setrit ;) a pokud udelas prave tu jisku z mouky tak to tim nahradis a navstavis a mozna to prave dodava i tu specifickou chut)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí