Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,
jak prosím vás dochucujete polévky? Včera jsem vařila čočkovou polévku z domácího vývaru a stejně mi přijde mdlá.
Všude bych nacpala tunu vegety, aby to mělo aspoň nějakou chuť.
Zvládnu uvařit jen maso z pánve. Vše ostatní mi přijde bez chuti. Už jsem z toho zoufalá ![]()
Do čočkovky pepř, česnek, majoránka, trochu kmínu, bobkový list.
Do jiných polévek libeček, pepř, kmín, zelené bylinky na posyp.
Do vývaru pepř,.nové koření, bobkáč, libeček
Vyhovují mi kuchařky od Florentýny z edice Kuchařka pro dceru. Právě pro začátečníky tam je všechno dokonale popsáno, krok za krokem, množství surovin, postup, dochucení. Má i blog. Vegetu, masox ani jiné náhražky vůbec nepoužívám, nekupuju. Obejdu se krásně bez toho ![]()
Tak jestli jsi zvyklá na tuny vegety, máš asi polomrtve chuťové bunky ![]()
Trochu soli jo, jinak ty bylinky, česnek, cibuli…
Můžeš zkusit Maggie
.
Ale teď vážně… já do skoro všeho…kromě vývaru leju mléko nebo smetanu…žádnou čistou vodu.
Tak ono i záleží na postupy. Jestli to tam nacházíš. Nebo orestujes přidáš koření necháš rozvonet pak teprve zalejes vodou
@Alice180 píše: Více
Ano…mnoho polévek dostane chuť až
s orestovanou cibulkou.
Příspěvek upraven 29.01.25 v 17:27
@Kníže Ignor píše: Více
Přesně. Používám některé její recepty i jako letitá kuchařka. Podle jejích receptů snad nejde nic pokazit.
Orestovat a nechat trošku přichytit, ať už se vaří cokoliv, zeleninu na cibulce, maso… i koření pak nakonec na chvíli, rozvoní se. Pokud není dietní omezení, určitě nezapomínat na tuk, je nositelem chuti. Obecně dochucování a poznat, co tomu chybí, je záležitost zkušenosti spíše a chce to se toho nebát, zkoušet, po troškách, ono to časem půjde ![]()
To chce poradne orestovat zaklad a pouzivat bylinky a koreni. Jestli jsi ale zvykla na zvyraznovace chuti a hodne slane, tak ti proste prijde vsechno ze zacatku mdle, nez si odvyknes ![]()
On je základ tam dát dost surovin, aby to mělo chuť. Do čočkovky nedávám ani vývar, ani cibuli a má plnou chuť. Prostě je tam té čočky hodně….. Takový trik je dát trošku cukru, stačí malinko a vytáhne to chuť jídel.
Tak zrovna čočková se dělá výborně, já teda osmahnu cibulku na másle, na ní pak mrkev a kvalitní uzeninu (klobásku, párek, ale opravdu vysokoprocentní masový) nakrájený na kostičky, přidám nové koření a bobkový list, vše restuji, pustí to vůni a šťávu. Nakonec přidám čočku a zaliju vodou nebo vývarem. Vařím, dokud čočka nezměkne a poté ještě přidám na kostičky nakrájené brambory. Až jdou uvařené, je hotovo. Nezahušťuji, neb částečně se čočka rozvaří a polévka je hustá dost. Samozřejmě sůl a pepř na začátku. Majoránku a jiné bylinky nedávám, nemám je ráda…
@zavojnatka8 píše: Více
Vyhod vegetu a začni používat normální koření. Sůl, pepř, majoránku atd. Já nepoužívám vůbec žádný bujony atd, vždyť to není vůbec potřeba.
Žádná Vegeta. Do polévky čerstvá mrkev, petržel, cibule, česnek. Do jídel bylinky, máslo, sádlo. Pepř z mlýnku. Sůl.
Dobré je i česnek dát na tuk, pustí silice.
Zřejmě jedeš v dochucovadlech a proto ti to nejede bez toho.