Neumím vařit, vůbec

29.1.25 16:07

Neumim vařit vubec

Ahoj,

jak prosím vás dochucujete polévky? Včera jsem vařila čočkovou polévku z domácího vývaru a stejně mi přijde mdlá.
Všude bych nacpala tunu vegety, aby to mělo aspoň nějakou chuť.

Zvládnu uvařit jen maso z pánve. Vše ostatní mi přijde bez chuti. Už jsem z toho zoufalá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2490
29.1.25 16:11

Dosolit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9719
29.1.25 16:11

Do čočkovky pepř, česnek, majoránka, trochu kmínu, bobkový list.
Do jiných polévek libeček, pepř, kmín, zelené bylinky na posyp.
Do vývaru pepř,.nové koření, bobkáč, libeček

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
616
29.1.25 16:13

Vyhovují mi kuchařky od Florentýny z edice Kuchařka pro dceru. Právě pro začátečníky tam je všechno dokonale popsáno, krok za krokem, množství surovin, postup, dochucení. Má i blog. Vegetu, masox ani jiné náhražky vůbec nepoužívám, nekupuju. Obejdu se krásně bez toho ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3016
29.1.25 16:14

Tak jestli jsi zvyklá na tuny vegety, máš asi polomrtve chuťové bunky :nevim:
Trochu soli jo, jinak ty bylinky, česnek, cibuli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10101
29.1.25 16:16

Můžeš zkusit Maggie :mrgreen:.
Ale teď vážně… já do skoro všeho…kromě vývaru leju mléko nebo smetanu…žádnou čistou vodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1533
29.1.25 16:16

Tak ono i záleží na postupy. Jestli to tam nacházíš. Nebo orestujes přidáš koření necháš rozvonet pak teprve zalejes vodou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10101
29.1.25 16:18
@Alice180 píše: Více

Ano…mnoho polévek dostane chuť až
s orestovanou cibulkou.

Příspěvek upraven 29.01.25 v 17:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
29.1.25 16:32
@Kníže Ignor píše: Více

Přesně. Používám některé její recepty i jako letitá kuchařka. Podle jejích receptů snad nejde nic pokazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8642
29.1.25 16:36

Orestovat a nechat trošku přichytit, ať už se vaří cokoliv, zeleninu na cibulce, maso… i koření pak nakonec na chvíli, rozvoní se. Pokud není dietní omezení, určitě nezapomínat na tuk, je nositelem chuti. Obecně dochucování a poznat, co tomu chybí, je záležitost zkušenosti spíše a chce to se toho nebát, zkoušet, po troškách, ono to časem půjde :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5236
29.1.25 16:38

To chce poradne orestovat zaklad a pouzivat bylinky a koreni. Jestli jsi ale zvykla na zvyraznovace chuti a hodne slane, tak ti proste prijde vsechno ze zacatku mdle, nez si odvyknes :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
29.1.25 16:46

On je základ tam dát dost surovin, aby to mělo chuť. Do čočkovky nedávám ani vývar, ani cibuli a má plnou chuť. Prostě je tam té čočky hodně….. Takový trik je dát trošku cukru, stačí malinko a vytáhne to chuť jídel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11162
29.1.25 16:53

Tak zrovna čočková se dělá výborně, já teda osmahnu cibulku na másle, na ní pak mrkev a kvalitní uzeninu (klobásku, párek, ale opravdu vysokoprocentní masový) nakrájený na kostičky, přidám nové koření a bobkový list, vše restuji, pustí to vůni a šťávu. Nakonec přidám čočku a zaliju vodou nebo vývarem. Vařím, dokud čočka nezměkne a poté ještě přidám na kostičky nakrájené brambory. Až jdou uvařené, je hotovo. Nezahušťuji, neb částečně se čočka rozvaří a polévka je hustá dost. Samozřejmě sůl a pepř na začátku. Majoránku a jiné bylinky nedávám, nemám je ráda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33510
29.1.25 17:03
@zavojnatka8 píše: Více

Vyhod vegetu a začni používat normální koření. Sůl, pepř, majoránku atd. Já nepoužívám vůbec žádný bujony atd, vždyť to není vůbec potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
29.1.25 17:12

Žádná Vegeta. Do polévky čerstvá mrkev, petržel, cibule, česnek. Do jídel bylinky, máslo, sádlo. Pepř z mlýnku. Sůl.
Dobré je i česnek dát na tuk, pustí silice.
Zřejmě jedeš v dochucovadlech a proto ti to nejede bez toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí