Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Bohužel, a jen tak do bytu nesmím vstoupit, již byl nájemník obeznámen, ale vůbec nereaguje, posílám mu vše doporučeně, když jdu do bytu tak, klepu, zvoním, neotvírá, i přest, že jde vidět a slyšet, že je doma. Už opravdu nevím co stím, nájem platí, ale nelze spočítat roční vyúčtování. ![]()
Anonymní píše:
Bohužel, a jen tak do bytu nesmím vstoupit, již byl nájemník obeznámen, ale vůbec nereaguje, posílám mu vše doporučeně, když jdu do bytu tak, klepu, zvoním, neotvírá, i přest, že jde vidět a slyšet, že je doma. Už opravdu nevím co stím, nájem platí, ale nelze spočítat roční vyúčtování.
Máte ve smlouvě uvedenou tuto povinnost (že můžete vstupovat do bytu nájemce)?
JanaK88 píše:Anonymní píše:Máte ve smlouvě uvedenou tuto povinnost (že můžete vstupovat do bytu nájemce)?
Bohužel, a jen tak do bytu nesmím vstoupit, již byl nájemník obeznámen, ale vůbec nereaguje, posílám mu vše doporučeně, když jdu do bytu tak, klepu, zvoním, neotvírá, i přest, že jde vidět a slyšet, že je doma. Už opravdu nevím co stím, nájem platí, ale nelze spočítat roční vyúčtování.
ano máme, ale není dodržena vůbec nereáguje ![]()
Anonymní píše:JanaK88 píše:ano máme, ale není dodržena vůbec nereágujeAnonymní píše:Máte ve smlouvě uvedenou tuto povinnost (že můžete vstupovat do bytu nájemce)?
Tak tam můžeš jít na asistence policie nebo zavolej zámečníka ![]()
Anonymní píše:JanaK88 píše:ano máme, ale není dodržena vůbec nereágujeAnonymní píše:Máte ve smlouvě uvedenou tuto povinnost (že můžete vstupovat do bytu nájemce)?
Upozornit ho písemně na soustavné porušování smlouvy, které může skončit výpovědí z bytu.
Obávám se, že policie nepomůže a zámečník je trošku nelegální. I nájemník má svá práva a to na právo na soukromí.
MUFICE píše:Anonymní píše:Tak tam můžeš jít na asistence policie nebo zavolej zámečníkaJanaK88 píše:ano máme, ale není dodržena vůbec nereágujeAnonymní píše:Máte ve smlouvě uvedenou tuto povinnost (že můžete vstupovat do bytu nájemce)?
No to by se mohl celkem úspěšně bránit.
Mohla bys to zkusit na výpověď podle ust. § 711 odst 2 - Pronajímatel může vypovědět nájem bez přivolení soudu:
Výpověď musí být písemná, musí mít všechny náležitosti dle obč. zákoníku a doručená druhé straně.
Já bych vyzvala nájemce k umožnění vstupu, jinak že bude podána žaloba na zajištění tohoto práva a on bude hradit náklady řízení.
JanaK88 píše:Anonymní píše:Upozornit ho písemně na soustavné porušování smlouvy, které může skončit výpovědí z bytu.JanaK88 píše:ano máme, ale není dodržena vůbec nereágujeAnonymní píše:Máte ve smlouvě uvedenou tuto povinnost (že můžete vstupovat do bytu nájemce)?
Obávám se, že policie nepomůže a zámečník je trošku nelegální. I nájemník má svá práva a to na právo na soukromí.
Již jsem to tak udělal, korespondence mi přišla vždy zpět, nikdy nevyzvedává dopisy. Po poradě s právníkem ,i bylo řečeno, že je to jako by to převzal, a abych mu dala výpověd z nájmu ale já nevím pod jakým pargrafem našla jsem jen § 711 sbírky z. č. 107/2006 a nevím jestli to tam můžu zařadit
mag píše:
Mohla bys to zkusit na výpověď podle ust. § 711 odst 2 - Pronajímatel může vypovědět nájem bez přivolení soudu:
- jestliže nájemce nebo ti, kdo s ním bydlí, přes písemnou výstrahu hrubě porušují dobré mravy v domě;
- jestliže nájemce hrubě porušuje své povinnosti vyplývající z nájmu bytu, zejména tím, že nezaplatil nájemné a úhradu za plnění poskytovaná s užíváním bytu ve výši odpovídající trojnásobku měsíčního nájemného a úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu nebo nedoplnil peněžní prostředky podle § 686a odst. 3;
Výpověď musí být písemná, musí mít všechny náležitosti dle obč. zákoníku a doručená druhé straně.
Já bych vyzvala nájemce k umožnění vstupu, jinak že bude podána žaloba na zajištění tohoto práva a on bude hradit náklady řízení.
Jo to jsem myslela, ale není tam nic takové ho co chci já tak nevím. ![]()
No musíšto risknout napasovat na jedno nebo druhý, v případě, že se bude bránit žalobou, nezaručuju výsledek.
Jenom zdůrazňuju, že výpověď musí mít všechny předepsané náležitosti dle ust. § 711 odst. 3, tedy
Výpověď musí být nájemci doručena. V písemné výpovědi musí být uveden důvod výpovědi, výpovědní lhůta (§ 710 odst. 2) a poučení nájemce o možnosti podat do 60 dnů žalobu na určení neplatnosti výpovědi k soudu.
mag píše:
No musíšto risknout napasovat na jedno nebo druhý, v případě, že se bude bránit žalobou, nezaručuju výsledek.Jenom zdůrazňuju, že výpověď musí mít všechny předepsané náležitosti dle ust. § 711 odst. 3, tedy
Výpověď musí být nájemci doručena. V písemné výpovědi musí být uveden důvod výpovědi, výpovědní lhůta (§ 710 odst. 2) a poučení nájemce o možnosti podat do 60 dnů žalobu na určení neplatnosti výpovědi k soudu.
No tam je ten problém, že nepřebírá poštu. Jinak mi asi nic jiného nezbyde ![]()
To nevadí, stačí, že se to dostalo do jeho sféry dispozice nájemce…
Výpověď z nájmu bytu lze mít za doručenou, dostala-li se do sféry dispozice nájemce. Měl-li nájemce bytu objektivně možnost na základě oznámení pošty vyzvednout si uloženou zásilku obsahující výpověď z nájmu bytu a seznámit se s jejím obsahem dříve, než se nevyzvednutá zásilka vrátila zpět, nastaly hmotněprávní účinky výpovědi v okamžiku, kdy nájemce i přes oznámení o uložení zásilky této objektivní možnosti seznámit se s obsahem zásilky nevyužil.
(NS 26 Cdo 831/2010)
mag píše:
To nevadí, stačí, že se to dostalo do jeho sféry dispozice nájemce…Výpověď z nájmu bytu lze mít za doručenou, dostala-li se do sféry dispozice nájemce. Měl-li nájemce bytu objektivně možnost na základě oznámení pošty vyzvednout si uloženou zásilku obsahující výpověď z nájmu bytu a seznámit se s jejím obsahem dříve, než se nevyzvednutá zásilka vrátila zpět, nastaly hmotněprávní účinky výpovědi v okamžiku, kdy nájemce i přes oznámení o uložení zásilky této objektivní možnosti seznámit se s obsahem zásilky nevyužil.
(NS 26 Cdo 831/2010)
Díky
tak já to zkusím poslat, a uvidím jestli si to převezme nebo ne. ![]()
Dobrý den
,

mám na vás dotaz, nevíte náhoudou jestli lze dát výpověď z nájmu, pokud není umožněna kontrola byt. jednotky /tř. za účelem kontroly vodoměru/ majiteli? A pokud lze pod jaký paragraf spadá. Moc děkuji
Omlouvám se za anonim, ale chodí sem mamča a nechci, aby věděla, že řeším nájemníka.