Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, co máte ratolesti ve své posteli ![]()
Měla bych dotaz jak uspáváte své děti. Zda-li usnou v posteli sami, či uspáváte jinde, či tam jste s nimi, či děti chodí spát až s vámi… ?
My spíme společně od narození a moc nám to vyhovuje a tak ho ještě nechci přemisťovat do jeho postýlky. Ani ji zatím nemáme moc kam dát. Klukovi je 17 měsíců a pokud ho za odpoledne extra neutahám, tak teď dělá fóry s usínáním. Je zvyklý usínat se mnou. Do teď mi to nevadilo, v osm jsme zalezli do postele a do 15min spal. Teď se ale čím dál tím častěji uspávání protahuje až na hodinu. V létě čekáme další mimi a tak bych to ráda pořešila, abych pak večer jen nependlovala a neuspávala. Jakmile není s prckem někdo v posteli tak z ní samozřejmě odchází. Dá se naučit, aby tam zkrátka zůstal ? Zkusila jsem to jeden večer a byl to tedy teror. Je mi jasný, že bez pláče to nepůjde. Usínání s maminkou za ruku si přece nenechá jen tak vzít, to je jasné. Ale jestli to vůbec v té posteli půjde. V malé si to dovedu představit, tam nikam neuteče
Ale nevím, jestli je šance, že když ho do té postele vrátím stokrát tak tam s řevem zůstane… ![]()
kamarádka spí s dcerou v posteli a tu tam teda dáš a jí ani nenapadne vstát a odejít, i když už je velká, prostě se řeklo, že se bude spát a tečka a i když plakala že spát nechce, tak neodešla, takže to podle mě je blbě malý naučená a horko těžko se to přeučí, já bych ho dala do dětské postýlky, a už teď, pak by se cítil kvůli miminku odstrčený…
Ahoj,riesenie nemam-len ti popisem nasu situaciu. S dcerkou sme od jej narodenia spali spolu,zaspavala pri kojeni… Teraz tiez spime vsetci spolocne,k manzelskej posteli sme pridali este jednu siroku valendu,na nej som ja s miminkom. Zaspavame pri rozpravkach,ak nie je unavena a nechce sa jej spat-nehrotim to. Vacsinou pomaha ked jej poviem nech teda nespi,nech si len pohodlne lahne a pocuva rozpravku. Syncek si tiez zvykol na „vecerne zvuky rodiny“,nebudi sa a spokojne spi. Ja si aspon oddychnem a nemam pocit ze vecer vsetko doma porobim-lezim pri detoch,uzivam si to-dlho to nebude trvat…
kazdy spi ve svem pelechu, maji spolecny pokoj, u nas v posteli spal jen jeden a to jednou, kdyz mu bylo moc zle
My jsme dceru přestěhovali do vlastní velké postele cca v 18 měsících, protože jsem už byla těhotná a malou postýlku jsme chtěli dát pryč kvůli budoucímu miminku. Od narození měla problém se spaním a usínání byl horor. Koupili jsme v Ikee takovou postel, která jde rozložit na dvoulůžku a já si k ní večer nebo i v poledne lehnu a když usne jdu pryč. Pořizovali jsme tuhle postel i s ohledem na kojení druhého prcka (ten se narodí každým dnem, takže zkušenost s uspáváním a kojením zatím nemám).
a ještě…z velké postele tedy neodchází, když se probudí, tak buď brečí nebo mě zavolá (je jí teď 21 měsíců)
Ahojky,
znám to taky a za mě leda UNAVIT - UNAVIT - UNAVIT.
U nás nefungovalo nic jinýho. ![]()
Ale potěším Tě - těsně než se narodilo druhátko, tak najednou začal spinkat krásně a do 5 minut. ![]()
Tak náš prcek spí zatím v postýlce-je mu 18měsíců a v březnu se narodí miminko.Chtěla jsem ho zvyknout na postel,ale hodila jsem na to bobek,protože v té své postýlce usíná naprosto sám a bez caviků-a jak píšeš -neuteče
.Zatím co při pokusech o velkou postel,pořád utíkal a usnul tam s námi,jen když se vzbudil uprostřed noci a nemohl zabrat.
Tak jsme pro miminko pořídili prozatím cestovku a necháme to na později
Naše princezna buď usne u pití kaše (u nás v posteli) a to ji potom přeneseme nebo ji po kaši dáme do postýlky a ona se ukecá ke spaní. Myslím, že bys ho měla naučit, že z postele se vstává až ráno, jenže těžko přeučovat, když už je tak veliký a má naučené „to svoje“. Možná by nebylo na škodu ho naučit spát v postýlce, ušetří ti to spoustu nervů a pendlování mezi dětmi. No a za tu ruku ho můžeš držet, i když bude v postýlce ![]()
Postel mame velkou
vejdeme se vsichni ![]()
To Jonasek bud zaknoura a nebo ted vice a vice kdyz se v poledne vyspi tak normalne vstane a prijde za mnou vedle do pokoje. Rano vetsinou vstava driv nez ja ![]()
Davdan píše:
Ahojky,
znám to taky a za mě leda UNAVIT - UNAVIT - UNAVIT.U nás nefungovalo nic jinýho.
Ale potěším Tě - těsně než se narodilo druhátko, tak najednou začal spinkat krásně a do 5 minut.
Jo jo. Jediné co zabírá. Ale většinou unavím i sebe ![]()
Kajuli píše:
Naše princezna buď usne u pití kaše (u nás v posteli) a to ji potom přeneseme nebo ji po kaši dáme do postýlky a ona se ukecá ke spaní. Myslím, že bys ho měla naučit, že z postele se vstává až ráno, jenže těžko přeučovat, když už je tak veliký a má naučené „to svoje“. Možná by nebylo na škodu ho naučit spát v postýlce, ušetří ti to spoustu nervů a pendlování mezi dětmi. No a za tu ruku ho můžeš držet, i když bude v postýlce
Kdyz postylku uz vedle postele nenacpem. A nechci ho stehovat pryc kdyz prijde male a bude s nami v posteli. Nejen ze mi to prijde prirozene spat se svym mladatkem pospolu, ale taky odmitam trikrat za noc vstavat na kojeni
moc se mi to s prvnim ditetem osvedcilo a spolecne spani je krasna vec. Jen obcas to usinani… Ale kdyz se unavi tak je to pet minut a pohoda ![]()