Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, jdu s prosbou jak jste poznali že máte neuroboreliozu. Mám potvrzenou boreliozu ale prišlo se na ni až po 2 měsícich takze jsem zacala brat antibiotika az tak po tech 2 mesicich.Ale bolí mě hlava snad každý den parkrát mě bolela tak silně že jsem až zvracela. A mám citlivější oči na světlo jinak nic. Četla jsem že většinou je třeba třes nebo necitlivost rukou nohou nebo tak. Já mám jen tu hlavu myslíte že by to mohla být i ta neuroborelioza?
Přišlo se na ni pozdě. Máš to rozjeté. Příznaky odpovídají. Pokud se to začne léčit takto později, dává se delší a silnější ATB léčba. (Myslím že doxybene a entizol). Tedy jen orientovaní lékaři ji dávají. Dokonce jsem zažila primářku infekčního oddělení, která po pozitivních odběrech, brnění a necitlivosti končetin pacientovi řekla, že to přejde bez léčby. ![]()
Sama jsem to naštěstí nemusela řešit, takže víc detailů neposkytnu.
Na mě se u boreliozy přišlo ještě později než u tebe, hlava mě strašně bolela tak půl roku, neměla jsem nikde flek, přišla na to oční když zjistila že nemám úplně v pohodě zrakový nerv a jako první řekla vyloučit boreliozu. Takže kdo ví jak dlouho jsem ji měla, řekli mi že to už zjistit nejde. Primář neurologie mi dal ještě ke všemu slabou dávku antb, a i když bolest hlavy zmizela po dobrání antb, tak se po 5 měsících znovu pro jistotu přeléčilo. Měla jsem chvílemi i znecitlivěný část palce na noze ale bylo to 3/4 roku po dobrání antb a i když mi vyšel pozitivni borelie tak mi to po roce a půl řešení konečně začalo klesat. Ale neuroborelioza to nebyla naštěstí. ale trvalo to hrozně dlouho a ta bolest hlavy před ant byla šílená. Nebýt mojí oční tak se na to přijde hooodně pozdě. Protože by to nikoho nenapadlo vzhledem k tomu že jsem kliště neměla ani nepamatuju a flek taky nebyl.
K diagnostice neuroboreliozy je třeba udělat vyšetření mozkomíšního moku. To se dělalo? Nebo jen odběry krve? Z těch samotných neuroboreliozu nezjistíš. Případná neuroborelioza se léčí ATB do žíly. A podle příznaků můžeš mít neuroboreliozu - pokud je bolest hlavy nově vzniklá a k tomu zvracení a světloplachost, tak to může být příznak dráždění mozkových plen. Ale může to být příznak i spousty jiných věcí, měla bys mít i nějaké zobrazovací vyšetření mozku - CT, nebo lépe MR pokud je dostupné.
@miamia142
Jaký nález máte konkrétně v nervu oka? Mam také silné bolesti hlavy, tváří, obličeje, tlaky do hlavy atd, nález na očním nervu, ale western blot byl kdysi na borelii negativní..