Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
Brala jsem neurol nárazově pár dnů před operací, takže vím, že s anestezií to problém nebyl. ALE anesteziolog to samozřejmě věděl.
Promiň, u tebe je dost zásadně špatně, že to před doktory tajíš a svoje problémy neřešíš. Co budeš dělat pak v těhotenství při kontrolách nebo nedejbože, kdyby bylo něco špatně a musela bys být hospitalizovaná?
Tímhle přístupem si dost škodíš.
Oni se určitě ptali, jaké léky bereš, určitě jsi tam vyplňovala vstupní dotazník, ne?
Ten už se vyplňuje snad všude.
Rozjela jsi vlak, budeš muset s pravdou ven.
Souhlasím, že někteří doktoři jsou fakt dobytci a když jdu k doktorovi, kde to neznám, tak mám taky strach a skrz to chodím minimálně k OL, která je ultra stračena (bohužel me jinde vzít nechtějí skrz složitou anamnézu).
Ale zrovna tam, kde jsi ty to budeš muset říct co nejdřív.
Nemyslím, že tvé léky jsou problém, tyhle bere kde kdo. Případně ti je doporučí změnit.
A máš už vyřešené těhotenství? Protože to je teprve nápor na nervy, zvlášť po IVF, čekání na srdíčko, jestli je všecko OK, pak vyjde na hraně nějaký test… a u doktorů jsi furt, i když jde všecko OK. Do toho lítaj hormony, nálady jak na houpačce…
Lékaři by vždy měly vědět o všem, co bereš, může to mít vliv na jiné léky a případně ovlivňovat nkteré výsledky.
Ja myslim, ze AD ani anxiolytika nevadí, ale musis o tom informovat lékaře, vzdycky. Pred anestezii se léky vysazují, a dávají se dle doporučení anesteziologa, ktery musí tvou chronickou medikaci znát. Misto neurolu se dává třeba dormicum, talvosilen… ale nemuze se to kombinovat jeste s neurolem. Pokud o tom vedet nebude, dost si zahráváš a dobry přístup to teda není.
Neblázni, určitě jim to řekni, nikdo ti za to přece hlavu neutrhne. Pro ně to bude důležité skrz léky nebo různé výsledky. Nevytvářej si zbytečné komplikace.
Asentra se v těhotenství může. U neurolu píší, že v prvním trimestru může zvyšovat riziko rozštěpových vad. Jednorázové užití, ale bude nejspíš v pohodě. Anesteziolog o tom ale musí vědět. Navíc neurol se často užívá i jako premedikace před anestezií, takže anesteziologa bych o tom určitě informovala. A jako vůbec nevadí když si ráno před výkonem dáš neurol a zapiješ malým množstvím vody, jak jsem psala, v nemocnicích se to tak často dává taky. Asentru bych ráno před výkonem nebrala, přece jen budeš nalačno a asentru klidně můžeš jeden den vynechat, nebo užít až po výkonu.
@ivašot. píše: Více
Brala jsem neurol 14 dni kazdy den, pak dva dny vynechala a pak 2hod operace v plne narkoze uplne v pohode..
Zdravím chtela bych se zeptat podstupujeme IVF a 21 začínáme s hormony bohužel beru asentru a obcas neurol 0,25 ale nevim jak je to s hormony a hlavne s anestezii? Na IVF o tom nevi protože to ze mam panické ataky je důvodem právě lékařů a vzdy při návštěvě lékaře ta panika je. K odbornikovi nechodím pouze k obvodní a chtěla bych se zeptat nemá nekdo zkušenost s těmito léky? A myslíte ze je to problem když Neurol beru jen nárazově ne denně prevazn vzdy před lékařským vyšetřením. Nemocnice je pro me peklo a ataky se nevyhnu. Budu ráda za odpověď děkuji