Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
jsem maminka novorozeného chlapečka. Je to mé třetí dítě. Minulý týden jsem byla s prckem v poradně a pediatrovi jsem řekla, že se mi nezdá, jak koulí očima, kouká jakoby dolů. On sám říkal, že je to opravdu anomální pohyb a raději mě odeslal na neurologii (vyděsil mě, že by to mohl být jeden z příznaků hydrocefalu). Tam na něj kouknul pan primář a říkal, že v očích problém nevidí, ty ho budou zajímat až okolo tří měsíců věku, teď ať se mu prý koulí jak chtějí
Umí protáčet oči do všech směrů, takže říkal, že raději udělá sono mozku, ale že si myslí, že tam nic nenajde. A ejhle-prý to nikdy neviděl, ale mrňous má asymetrické postranní komory-pravá je v pořádku, levá je výrazně větší. Nikde nemám o kolik mm. Prý to ale s těma očima nesouvisí. Takže nás bude pozorovat, aby se mu nezvětšovala hlavička, aby se tam nehromadil mozkomíšní mok atd atd. Jen dodám, že malý se narodil v termínu, všechny reflexy a vyšetření jsou momentálně v pořádku, v těhotenství jsem neměla žádný problém a všechny ultrazvuky dopadly dobře. Říkal mi, že se může a také nemusí jednat o problém, že viděl děti s oběma rozšířenýma komorama a že jsou OK. Na jednu stranu mě uklidnil, na tu druhou vlastně ani ne. Prý ho teď na magnetickou rezonanci tahat nebudeme, to až by se to horšilo, s tím já naprosto souhlasím. A proč zakládám diskuzi-máte někdo s tímto problémem zkušenosti? Popř. jak se vašim miminkům dařilo a jak to nakonec dopadlo? Všechny diskuze, které jsem sjela se týkaly problému v těhotenství u plodu nebo u nedonošených miminek. Můj mrňousek nastandarně prospívá, je při chuti.. Možná se potřebuji ujistit jen v tom, že se vyhneme operaci i magnetické rezonanci. Moc díky za odpovědi.
Zdravím, já jsem tedy něco takového zažila před téměř 30 lety u svého dítěte. Narodilo se těžce nezralé s velkým handicapem. Docházelo k městnánií mozkomisniho moku. Pravidelně jsme absolvovali utz. Pak se proces nehle zastavil. Dnes je tehdejší mimi úspěšným absolventem VŠ a velmi vzdelanou osobou. 🤗
@Alriga Moc děkuji za odpověď. Můžu se ještě zeptat, v jakém věku se to tedy zastavilo? Takže jste se vyhnuli zavedení shuntu?
Zastavilo se to do půl roku miminka určitě. Nic se nevypouštělo. ![]()