Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o radu ohledně uspavani. Máme 10m chlapečka a spaní byl vždycky problém. Nejdříve spal ve svoji postylce stylem ze jsem ho ukončila k spánku a vytuhlyho položila. Pak me ale nebavilo porad vstávat v noci ke kojení a začala si ho dávat k nám do postele. Momentálně to funguje tak, ze jdeme koupat, svému si ho do náruče dam flaskou kaši u toho už je napůl spici, uhoupu a podložím do naší postele. Jenže se v noci porad budí na dudlika a chce houpat, mliko nechce. Nikdo se nevyspime a chci to změnit, ale nevím jak chci na to jít od začátku dobre ale nevím co a kdy změnit. 1. Jak naučit usinat sam, bez houpani a flasky 2. Naucit spát v postylce. Nechce se mi do estevilla ale vim ze bez breceni to nepůjde. Jinak zatím jsme žádný pokus nedělali. Děkuji za jakékoliv rady
@Akrobatka mám to samé, akorát že ho k spaní ukojuju. Budí s ečasto, dám prso a spí. Skoro od narození s emnou spí v posteli. Mám vedle ještě staršího syna, tak prot jsem ho dala k sobě a snažím se aby byl brzo klid, aby staršího nerušil. Ale plánuju ho dát na pár dní babičce a mladšího naučit usínat až po kojení a v postýlce. A taky odbourat noční kojení. Bez řevu to nepůjde, ale jinak to už fakt nejde. Budu vedle něj, mám postýlku hne du postele. Věřím že se to zlomí a naučí se usínat i spát v postýlce. Starší se to naučil v 8měsících..noční kojení si odboural sám v 1roce, to jsem řešit nemusela.
Mě pomohlo dát miminko do jiné místnosti, po 3 dnech začala spát celou noc.
Samostatné usínání jsem jí postupně naučila tak, že jsem sundala bok postýlky a přirazila k velké posteli…měla pak pocit, že spí se mnou.
uspávala jsem tak, že jsem tam sní ležela, jakmile si zvykla nebýt u mě na ruce, přišel krok 2 a to, že dostala láhev popřála dobrou noc a šla pryč.
Pak začala usínat i sama, ale budila se co 2 hodiny. tak šla do pokojíčku.
Hmn, bočnici sundat nemůžu, rozpadla by se postýlka..a sám v pokoji taky spát nemůže, máme 2+1. Já budu s klukama spát ještě dlouho.
Nechci už dlouho kojit, unavuje mě to, bolí..a už vůbec ne v noci. Večer před spaním ještě klidně nějakou dobu vydržím.
@andelka83 postýlka se dá vyřešit, stačí jen laťka, která to bude dole držet jako bok postýlky
Nám to drží rošt, pač ten je přišroubovaný, ale záleží jak je postýlka udělaná.
Klidně bych se odstěhovala do obýváku, hlavně, Když naučím děti spát samostatně. a já se vyspím ![]()
Ahojky, mam stejne starou holcicku a nikdy jsem ji neuspavala, od narozeni ji davam do postylky vzdy ve stejny cas. Do postele jsem ji brala jen na kojeni a kdyz byla nemocna. Nekdy okolo sedmeho mesice ale nastalo peklo horouci-zacala se v noci budit co hodinu, stalav postylce koukala na nas jak spime a rvala a rvala. Po mesici mi dosla trpelivost, dali jsme ji postylku do vlastniho pokojicku. Prvni noc vyvadela jak nezjednana, chodila jsem ji po deseti minutach kontrolovat nez po pulhodine usnula-to se opakovali nekolikrat do noci. Druhy den se vzbudila jen 2× a od te doby spi celou noc krasne az do 4hod. To si da mlicko a spinka az do sedmi, takze me se osvedcilo nechat vyrvat a pevny pravidelny rezim ukladani k spanku. Od te doby co spika sama jee to uplne jiny dite
spousta maminek tuto metodu odsuzuje, ale dle me je nejrychlejsi, nejucinnejsi a nakonec mozna i nejmin stresujici. Kdyz uvazim jak jsme obe vypadaly po mesici beze spanku ![]()
@Lussye píše:
Mě pomohlo dát miminko do jiné místnosti, po 3 dnech začala spát celou noc.
Samostatné usínání jsem jí postupně naučila tak, že jsem sundala bok postýlky a přirazila k velké posteli…měla pak pocit, že spí se mnou.uspávala jsem tak, že jsem tam sní ležela, jakmile si zvykla nebýt u mě na ruce, přišel krok 2 a to, že dostala láhev popřála dobrou noc a šla pryč.
Pak začala usínat i sama, ale budila se co 2 hodiny. tak šla do pokojíčku.
Ono je to hodně individuální, né každé dítě je možné nechat vyřvat, některé děti jsou citlivější a spánek se jim to naopak ještě zhorší, brečí až zvrací a podobně…u nás pomohlo změnit rituál uspávání - šlo to taky rychle a bez slz ![]()
skončili jsme s kojením na dobrou noc, žádné flašky a dudlíky - držela jsem syna za ruku a zpívala ukolébavku, tulili jsme se - pak jsem ho přendala z naší postele do jeho postýlky - na tu jsem ho zvykala už přes den - hráli jsme tam nějaké hry - prostě aby se odnaučil takový ten vzorec chování že jakmile ho tam položím, začne řvát
po 2 dnech se už budil pouze 1× na mléko kolem 2 hodiny… (bylo mu 10 měsíců), od 14 měsíců už spal celou noc, v roce a půl jsme mu koupili větší postel a nemusela jsem ho už ani nijak přemísťovat
mladší dcerka byla přesný opak - usínala od narození sama ve své postýlce, zavrtala se k mantinelu a byla spokojená, naše přítomnost ji naopak rušila, od 2 měsíců začala spát celou noc a vcelku jí to vydrželo až do ted
samozřejmě člověk nesmí být otrokem svých dětí a vše jim povolit, ale zase nemá cenu nic lámat přes koleno - skoro vždycky se najde nějaká jiná cesta jak dosáhnout svého - je důležité mít dobrý vztah a důvěru ![]()
Doporučuji pořídit knížku Každé dítě může dobře spát, tam je přesný postup krok za krokem, je skutečně moc dobrá!
@janees píše:
Doporučuji pořídit knížku Každé dítě může dobře spát, tam je přesný postup krok za krokem, je skutečně moc dobrá!
Nám zrovna vůbec nepomohla, ani žádna metoda co se radí na netu, ale jen a jen individuální přístup k miminku, silné nervi ![]()
My bydlime s tchyni, vlastni dum teprve stavíme takže se reálné odstehujeme az za rok. Tím pádem padá zkusit dat do vlastního pokoje
Zítra to chci zkusit dat do postylky uvidíme snad to přežijeme:) Přijde ze čím později ho navyknem tím horsi to pak bude. A se taaaak moc chci rozbalit v posteli. Takhle se jen navzájem budime
@Akrobatka píše:
My bydlime s tchyni, vlastni dum teprve stavíme takže se reálné odstehujeme az za rok. Tím pádem padá zkusit dat do vlastního pokojeZítra to chci zkusit dat do postylky uvidíme snad to přežijeme:) Přijde ze čím později ho navyknem tím horsi to pak bude. A se taaaak moc chci rozbalit v posteli. Takhle se jen navzájem budime