Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je mi moc líto, čím procházíte. Je to náročné. Já takhle před pár lety byla hotová z kolotoče zánětu uší.
Holkám pomohl Vironal od Energy, nakopl imunitu. Od té doby nejsou prakticky nemocné.
Já si ho nasadila letos, konečně jsem se dokopala. Trpím na skarede rýmy, zalehle dutiny a letos jsem dobrá. Až se tomu divím… Tuk tuk tuk.
Jinak je zajímavé načíst si něco o tom, že někdy je lepší horečku nesrazet. Ale opatrně a hodně si zjistit.
Přeji, at je ráno lepší a nic horšího se nevyklube ![]()
Co znamená, že horečku mírně snížil? Syn trpěl na vysoké horečky (měl i přes 40,5°, vždy jsme zvládli doma, do 5 let to bylo skoro každý měsíc). V nemocnici mi vysvětloval doktor, že všichni čekají, že horečka po lécích klesne k normálu, ale to není žádoucí. Prý stačí, když je kolem 38,5. Nevím, co na tom je pravdy, ale říkali mi to vícekrát.
Taky jsem střídala Paralen a Nurofen, ale Paralen většinou moc nezabíral.
Pokud má teplé ruce a nohy, tak zkus vlažnou koupel (cca o 1-2 stupně chladnější, než je dítě, a klidně postupně lehce zchladit). U malých dětí jsem využívala tělo na tělo. Je to minimální chlazení, ale u nás to celkem pomáhalo, aby aspoň horečka nerostla.
PS: Kamarádky doktorka doporučovala při horečce chladnější Colu. Nevím proč, ale u syna to taky pomohlo (a nepletu si to s Colou u zvracení, opravdu doporučovala i u horečky).
@Aries6 U nás Vironal zatím nemá efekt (má ho od září). Takže závidím a přeju, že u vás pomohl. Za jak dlouho pomohl u vás?
Doporucuji prepocitat mnozstvi leku dle vahy, oni ty tabulky jsou poddimenzovane - rada od Dr… a na pohotovosti tez vzdy prepocitali a vychazelo to o neco vice nez v one tabulce… jde o to, ze mensi mnozstvi nemusi dobre zabrat… at je lepe ![]()
Nektere deti jsou horeckove a nic moc na nich nepoznas. Doted si pamatuji, jak jsem svym detem pripravovala nejakou prekazkovou drahu, kterou syn nadsene probihal, doma se mi zdal teplejsi a mel 39.8
? Takze na ucitelky bych se fakt nezlobila. Syn se pres 40 dostal nekolikrat, vzdycky jsme zvladli doma. Holky se pokazde zastavily na 39.9, asi aby me tolik nestresovaly.
2 ze 3 mych deti mi na paracetamol taky nereaguji
. @Billi Prudke vykyvy teploty jsou velkou zatezi pro cely organismus. Nejlepsi je, kdyz to spadne o 1-2 stupne. Ja holkam do 39 vubec nesrazim. Klukovi jo, protoze mi prijde, ze se jinak dostane do nejake smycky, kdy mu vyjede teplota moc, a pak se mu mnohem hure srazi
. Jestli to ma nejaky vedecky podklad ale netusim, jen muj pocit.
U nás pokud děti nemaji 39.5 tak funguji zcela normálně a taky na nich nic nepoznám. ![]()
Pokud jim to vyleze přes 40 a nelze dát další antipyretika, dávám zábaly. Zvládli jsme takhle doma i roční se zanetem močových cest a ctyricitkami, doktorka naznala, ze my to dáme doma a do špitálu nás honit netřeba.
Horečka je prospesna (pokud není jiný zdravotní problém) a fakt netřeba každou teplotu hned snižovat nebo čekat, ze dám paralen a sítě bude si hodiny mit Max 37.5.
Ahoj, naučila jsem děti na sprchy (popis nemají zimnici), sprchují se teplotou jim. prijemnou a pak to malinko snížíme na (pro ně) vlažnou. U syna to pomáhá. Pak tělo na tělo, jak už ti někdo psal (a to mam děti už školní, ale když je jim blbě, prituli se rádi). Hodně pít a já ještě dávám čaj z tužebníku (ale to bych radši s léky už nemíchala). Moc držím palce, horečky nejsou příjemné, ale pokud to není něco extra, tak tělu pomáhají.
Snaž se vyhnout tomu střídání léků s účinnou látkou paracetamol/ibuprofen, je to opravdu jen nouzovka. Horečka aktivuje imunitní systém. Po té předchozí zkušenosti máš celkem pochopitelně strach, zkus se uklidnit. Naštěstí nežijeme někde v Afghánistánu, takže odborná pomoc je případně snadno dostupná.
@Billi já viděla zlepšení za 2 měsíce. To už je hodně dlouho od září.
Ahoj holky. Nechci úplně hrotit situaci, ale jsem už nešťastná. To, že se neustále doma točí rýma, kašel, apod. chápu, prostě zima, ve školce a škole děti nemocné,.pak se to donáší domů… Ale je to 14 dní, co jsem byla se synem hospitalizována, protože měl přes 41,2 horečku..
Tak jsem ji dala Nurofen, který nezabral, tak po 4hod paralen, který zase nezabral a teď ve 21 hod Nurofen. Ten horečku opravdu jen mírně snížil, ale pořád ji má, pořád jen spinká, pořád rychle dýchá a já jsem úplně vystresovaná
bojím se šíleně, co bude, co se zase stane, jestli i s ní budu muset do nemocnice, proč její tělíčko nereaguje na léky, proč. Mám v hlavě, co bylo se synem před 2 týdny, kdy jsem strachem malém umřela. Děti by neměly být nemocné

Hodně si vytrpěl, ale dostali jsme se z toho.
Doma mám ještě čtyřletou dceru a dnes jsem pro ni šla do školky zrovna náhodou po obědě a už když vyšla, tak se mi zdála nějaká špatná. Doma jsem naměřila 39,2! Učitelky nic nepoznali?