Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer, doporučte prosím mastičku na opary, která se vám opravdu osvědčila. Kluk (7 let) na ně celkem dost trpí.
Já jsem to v dětství a dospívání měla taky tak. Potom jsem narazila na jednu mast, která mi růst oparu hned zarazila, když jsem si ji dala hned jak jsem ho ucítila. Ale je to už dávno a nepamatuju si jak se jmenovala, vím jen, že byla v červený tubě. Ale uvítám i jiné, hlavně když s ní bude mít někdo opravdu dobrou zkušenost.
Předem moc díky za odpovědi.
@elunaH nám pomáhají prášky herpesin. Jsou myslím 200 a 400, můžou je i děti, ale to by ti řekla pediatra. Jsou tedy na předpis, ale dokáží potlačit přímo místo vzniku oparu. Ještě někdo říká, že na opary má také dobrý vliv očkování proti planým neštovicím. Ale ty už asi tvůj syn měl, že? Pokud ano, tak očkování nemá smysl, pokud je ještě neměl, můžete zvážit i to.
Pro děti Herpesin Krém nebo jiný název-to se liší jen podle výrobce, musí obsahovat Aciclovir. Na ten Zovirax duo pozor, sice pomáhá a zabírá dospělým, je ale, díky obsahu kortikoidu, vhodný až pro děti od 12 let.
Mastičky na opary – ať už Herpesin, Zovirax nebo cokoli jiného – fungují spolehlivě jenom v případě, že se opar chytí v úplném začátku… ještě předtím, než se objeví jakýkoli projev na kůži. Jakmile se objeví byť jen drobné zarudnutí nebo sebemenší puchýřek, mast už nic nezachrání…. Což je potíž, na které jsem u dcery zatím vždy ztroskotala, protože není schopná si včas uvědomit to lehounké svědění počátečního stadia, kdy není na pohled nic vidět.
Čili si myslím, že pro sedmileté dítě je to úplně jedno, co se použije…. Pro dospělého se mi nejvíce osvědčil Zovirax.
@Aduš8
Ne, ta to myslím nebyla. Ale to nevadí. Jak tak čtu, ono to stejně všechno funguje na stejném principu.
Moc díky všem za rady ![]()
@elunaH jestli můžu poradit, na začátku mažu touhle mastičkou a když se udělá strup, promazávám Bepanthenem, rychleji se to hojí, nepraská to a tolik to nebolí. Jen je nevýhoda, že ten puchýř změkne a mám pořád tendenci ho sundavat ![]()
@Petája píše:
Nebyl to Herpesin? Za me ale nejlepsi Zovirax DUO.
Zovirax duo je od 12ti let. Zovirax obyč můžou i děti. Mažu tím dceři a za mě nejlepší. Jiný už nekupují. Dceři je 5,5 a trpí na opary.
@BohunkaP Dcera taky upozorní až už je puchýřek a ten zovirax fakt zabírá… do druhého dne má stroupek. A co nám celkem opary zmirňuje minimálně jejich množství výsevu, neboť dcera mívala i 7-8 oparu najednou, tak pomohl bactoral probiotika. Koukněte.
@Petája píše:
Nebyl to Herpesin?Za me ale nejlepsi Zovirax DUO.
I za mě. Z toho, co jsem vyzkoušela, je nejlepší. A hlavně mazat hned při prvních příznacích.
+1 Aciclovir je výborný na opary, za 3 dny zhojený opar - https://euhealth247.com/…ug/aciclovir