Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím zhruba od října má moje dcera rýmu. Tak měsíc dohromady měla nos čistý. Není to nic hrozného, ale psikne si a vylítne rýma. Někdy jen lehce během dne teče cura vodička z nosu. Nějak nevím co už vyzkoušet, aby byl už klid. Ze školky ji vyloučili, že má rýmu a tedy zřejmé ne zralou imunitu.
No u deti je to normalni stav. Nebyt covid, tak to snad nikdo neresi. Muzes zkusit Sinupret a kapky do nosu. U nas ve skolce tohle nastesti vubec neresi.
@Andys89 myslela jsem obycejnou morskou vodu. Ale ryma je samocistici funkce nosu a pokud neni zluta/zlutozelena, tak je to normalni stav, decka s tim u nas chodi do skoly i skolky porad.
U nás od podzimu to samé. Teď teprve snad po půl roce dr. milostivě předepsala Pamycon, že tentokrát je ta rýma už fakt zelená. Podle mne ale to naše dítě musí mít mega imunitu, když půl roku zvládne jenom soplit, občas proloženo jednodenní zvýšenou teplotou, to samé zánět středního ucha - jeden den teplota a ucho samo prasklo. To já si pamatuju, že v tomto věku když něco vlezlo na mne, tak to bylo hned na ATB, horečky a zánět středního ucha bylo neskutečné rodeo tak dvakrát do roka.
Nemá zralou imunitu? A ono nějaké dítě ji má zralou?
Jinak u nas od října totéž. Zajímavé je, že vloni to nebylo tak zlé.
@Santa Juana no, já si myslím že se jí z ty školky prostě chtěli zbavit, dokud ji nebyli 3. Narozeniny má až za měsíc. Nicméně, jak to řešíš? Nechávas být? Já si už říkám jestli nemá na něco alergii, že je to fakt pořád. ![]()
@Andys89 máme doporučení na odstranění nosní mandle. Trochu pořád váhám. Jako nejsem apriori proti, jen mi přijde brzo ve 3,5. Většinou děti chodí až ve 4,v 5 letech. Cpu ji různé vitamíny, ale nemá to moc efekt.
Nemá alergii? U nás to byla pořád rýma a nakonec se ukázala alergie na roztoče, lepek, kočky a nepamatuji, co ještě.
@Santa Juana ahoj, dcera měla půl roku rymu. Detska dr měla řešení-nedávat do skolky. Šli jsme tedy na OrL a tam doporuceni na odstranění nosni mandle. Nechali jsme odstranit plazmou a byly to nejlip investované peníze. Dcera neměla ještě 4 roky, když jsme na té plazme byli. Zvládla na jednicku a od té doby má pokoj od neustálého kaslani, jak ji tekly hleny do krku. Měla pořad zelenou rymu. Teď už je klid. Občas rymu má, ale normální.